tisdag 8 mars 2011

En gripen efter Stockholmsbomb | Inrikes | SvD

En gripen efter Stockholmsbomb | Inrikes | SvD: "En gripen efter Stockholmsbomb

Publicerad: 8 mars 2011, 11.44. Senast ändrad: 8 mars 2011, 11.52
2011-03-08 11:44:31

Polisen i Skottland har gripit en man i samband med självmordsdådet i Stockholm i december, rapporterar ReuterDet är en 30-åring som greps som en följd av en insats i Sverige, enligt polisen i Strathclyde.

Mannen är inte brittisk medborgare. Han greps strax efter klockan sex i morse, uppger tv-kanalen STV i Skottland.

Den gripne mannen är inte svensk medborgare, uppger chefsåklagare Tomas Lindstrand för TT.

I ett uttalande sade en polistalesman att gripandet följde på 'underrättelser' som pekade på uppgifter om att den här individen hjälpt terroraktiviteter utanför Skottland, uppger STV.

Några direkta hot mot Skottland ska inte föreligga, enligt polisen.

– Jag kan bekräfta att vi har också information om att polismyndigheten i Skottland har i dag gripit en person misstänkt för terroristbrott. Utredningen hittills visar att det kan finnas en koppling mellan den gripne och terroristbrottet i Stockholm den 11 december, säger Sirpa Franzén på Säpos presstjänst.

Hur den eventuella kopplingen ser ut vill hon inte gå in på.

– Det får det fortsatta utredningsarbetet i Skottland visa.

TT har varit i kontakt med informationsavdelningen vid polisen i Strathclyde. En talesman vill dock inte uttala sig utan hänvisar till det pressmeddelande man publicerat tidigare under tisdagen. Mannen ska ha gripits i Whiteinch, ett område i Glasgow.

Det var lördagen den 11 december förra året som en man sprängde sig till döds i centrala Stockholm. Strax före händelsen exploderade en bil ett par hundra meter därifrån. Två personer befann sig intill och fick lättare skador.

Tio minuter efter explosionen fick TT ett mejl där en man skrev att det är 'dags att slå till'. Han förklarade det med att profeten Muhammed förnedras och att krig pågår mot islam.

Även Säpo fick ett mejl med samma innehåll.

Stockholm TT

Upp
Explosionerna i Stockholm


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: