fredag 18 mars 2011

Ny röstrysare i riksdagen - DN.SE

Ny röstrysare i riksdagen - DN.SE: "Ny röstrysare i riksdagen

Publicerad 2011-03-17 12:08

Det är bäddat för en ny röstrysare i riksdagen i eftermiddag. De rödgröna och Sverigedemokraterna (SD) vill införa ett förbud mot transfetter i mat. Men då gäller det att alla riksdagsledamöter trycker på rätt knapp.

Egentligen skulle omröstningen om transfettförbudet hållits i går, men debatten var inte klar förrän sent i går kväll. Därför hålls omröstningen i dag klockan 16.

Då återgår de sju riksdagspartier som ingår i kvittningssystemet – alla utom SD – till att godkänna kvittning för resor och möten. I går godkändes bara sjukdom som frånvaro under de viktiga omröstningarna om de statliga bolagen. Det ledde till att Socialdemokraterna och Moderaterna kvittade tre ledamöter vardera.
Annons:


I omröstningen om att stoppa fortsatt försäljningen av statliga aktier i Posten Norden, telekomföretaget Telia Sonera, bolåneinstitutet SBAB och energijätten Vattenfall fungerade röstningen prickfritt. Resultatet blev det förväntade – två rösters övervikt för den samlade oppositionen.

Enligt valresultatet är avståndet oppositionen och minoritetsregeringen Reinfeldt tre röster. Men SD har inte fått ersätta den sjukskrivne ledamoten William Petzäll. Orsaken är att han sjukskrivits kortare än 30 dagar åt gången av sin läkare. Då får inte partiet ta in någon ersättare enligt riksdagen regler.

– Han är sjukskriven till och med tisdag nästa vecka. Sedan får vi se vad som händer, säger Linus Bylund, pressekreterare åt SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Fel blev det däremot i omröstningen om sammanslagningen av tingsrätter. Den samlade oppositionen ville stoppa en fortsatt nedläggning av mindre tingsrätter, men Lars Johansson (S) och Caroline Helmersson Olsson (S) tryckte fel så att regeringen vann omrösrningen med två röster.

– Så förargligt. Jag måste ha varit okoncentrerad, säger Caroline Helmersson Olsson.

Lars Johansson sade att han gjort ”ett misstag”:

– Jag var så upptagen av de andra omröstningarna att det blev fel.

Även i omröstningen om att skjuta upp datalagringsdirektivet i ett år begicks misstag, även om det inte fick någon betydelse för utgången av omröstningen. Margareta Sandstedt (SD) och Penilla Gunther (KD) registrerades från frånvarande fastän de befann sig i kammaren.

Därmed har, visar DN:s granskning, åtta av tolv voteringar där SD haft ett avgörande inflytande gått fel på ett eller annat sätt.

I två av de åtta fallen har kvittningssystemet inte fungerat. Vid övriga sex omröstningar som gått snett har det begåtts individuella misstag av enskilda riksdagsledamöter vid sammanlagt 21 tillfällen.

– Det måste till en skärpning. Det är inte acceptabelt. Så här får det inte gå till, säger Kurt Kvarnström, S-riksdagsledamot och kvittningsman i riksdagens största parti med 112 ledamöter.

Men hur kan det gå fel om och om igen?

– Jag vet inte hur många gånger jag tjatat och gått igenom hur det ska gå till. Det är den mänskliga faktorn som spelar in.

Mats J Larsson

matsj.larsson@dn.se

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: