lördag 26 mars 2011

Domstol friger fängslad utvisningsdömd - Fria Tider

Domstol friger fängslad utvisningsdömd - Fria Tider: "Domstol friger fängslad utvisningsdömd
Publicerat 25 mars 2011 kl 08:41
En utvisningsdömd man efterlystes och kunde efter ett halvår gripas av polisen i en trafikkontroll. Då fel polismyndighet tog honom i förvar beslutar Migrationsöverdomstolen att han istället för att sitta fängslad i väntan på utvisning skall släppas ut på gatan

Mannen som säger sig komma från Irak och vara född 1983 har nekats asyl i Sverige både hos Migrationsverket och i migrationsdomstolen. Efter att Migrationsöverdomstolen nekat prövningstillstånd vann utvisningsbeslutet laga kraft i juni 2010. Den 1 juli 2010 beslutade Migrationsverket att överlämna utvisningsärendet till polisen. Polisen i Södermanland beslutade den 8 juli 2010 att ta mannen i förvar och förklara honom som efterlyst. Ett halvår senare, den 12 januari 2011 påträffades mannen vid en trafikkontroll av polisen i Västmanland och det är nu det juridiska tar sin början.

Polisen i Västmanland tar mannen i förvar i väntan på utvisning varefter polisen i Södermanland upphävde sitt tidigare beslut om förvarstagande. Mannan överklagade beslutet att ta honom i förvar till migrationsdomstolen som förklarade att han måste sitta i fortsatt förvar i väntan på utvisning för att det finns risk för att han annars avviker ännu en gång. Mannen överklagade beslutet till Migrationsöverdomstolen som valde att sätta mannen på fri fot den 3 februari 2011. Anledningen till att mannen släpps fri är att Migrationsöverdomstolen anser att polismyndigheten i Västmanland inte är handläggande myndighet i det aktuella ärendet utan att det borde ha varit polisen i Södermanland som skulle ha tagit mannen i förvar. Västmanlandspolisens förvarstagande saknar därför enligt domstolen laglig grund varför mannen släppts fri.

Ansvariga för beslutet
De som fattade Migrationsöverdomstolens beslut (UM 821-11) var kammarrättsråd Kenneth Sundlöf, kammarrättsråd Astrid Eke och tillförordnad assessor Anne Olsson.

Domstolens motivering
Kärnpunkten i domstolens resonemang framgår ur detta citat ur domen:

Av 10 kap. 13 § 2 UtlL framgår att polismyndigheten är handläggande myndighet från det att myndigheten tar emot ett beslut om avvisning eller utvisning för verkställighet och till dess att verkställighet har skett. Av utredningen i målet framgår att Polismyndigheten i Södermanlands län varit handläggande myndighet sedan ärendet om verkställighet av beslutet om utvisning av [mannens namn] överlämnades dit av Migrationsverket. Polismyndigheten i Västmanlands län har således inte varit handläggande myndighet av verkställighetsärendet och har inte på den grunden varit behörig att fatta beslut om förvar av [mannens namn] .

Skribent

Henrik Agerhäll
08 559 24 558
henrik.agerhell@gmail.com
Fler artikl

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: