söndag 27 mars 2011

Hemlighåller fadern – får ej utvisas - Fria Tider

Hemlighåller fadern – får ej utvisas - Fria Tider: "Hemlighåller fadern – får ej utvisas
Publicerat 25 mars 2011 kl 16:05
En kvinnlig asylsökare födde barn efter att hon kommit till Sverige. För Migrationsverket berättade hon att barnets far kan ha svenskt medborgarskap men hon ville inte uppge vem fadern var. Nu har Migrationsöverdomstolen beslutat att hon därför inte kan utvisas.
12
0
Retweet
0
Pusha

Kvinnans egen asylberättelse, som anger att hon tvångsprostituerats i Georgien, fick underkänt av Migrationsverket två gånger, både den 20 maj 2009 och den 8 mars 2010. Inför migrationsdomstolens förhandling uppgav kvinnan att hon planerade att genomföra en faderskapsundersöking. Migrationsdomstolen beslutade ändå att utvisa kvinnan och hennes barn den 29 oktober 2010. Kvinnan överklagade till Migrationsöverdomstolen som valde att bevilja prövningstillstånd och den 10 mars 2011 beslutade Migrationsöverdomstolen att återförvisa ärendet till Migrationsverket för ny prövning i och med att barnet eventuellt kan ha en svensk far.

I sin motivering skriver domstolen i domen, där ”B” står för barnets namn:

”Vidare noterar Migrationsöverdomstolen att varken Migrationsverket eller migrationsdomstolen i sina avgöranden resonerat kring uppgifterna om B:s medborgarskap eller vidtagit några utredningsåtgärder för att klargöra hennes medborgarskap. För det fall att B:s far är svensk medborgare följer av l § första stycket 2 lagen (2001:82) om svenskt medborgarskap att B förvärvat svenskt medborgarskap vid födseln. Av såväl 2 kap. 7 § regeringsformen som artikel 3 i protokoll nr 4 till Europakonventionen om mänskliga rättigheter följer att en svensk medborgare inte får utvisas från Sverige.”

Eftersom domen förkunnades av Migrationsöverdomstolen är den prejudicerande.

De fattade beslutet
Domen, UM 9578-10, förkunnades av lagman Jerry Eriksson, före detta kammarrättsråd Thomas Wijkman och kammarrättsassessor Monica Sylvan.
Skribent

Henrik Agerhäll
08 559 24 558
henrik.agerhell@gmail.com


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: