tisdag 29 mars 2011

Överläkare: ‘Vi tvingas genomlida infantila LEAN-spel.’ «

Överläkare: ‘Vi tvingas genomlida infantila LEAN-spel.’ «: "Överläkare: ‘Vi tvingas genomlida infantila LEAN-spel.’
Postat den fredag, 25 mars, 2011 av meritwager

Samma migga som den 24 mars skrev under rubriken En migga: ‘Detta är inte LEAN. Du får skärpa dig i fortsättningen, du vet att det är ledtider som räknas. Du ska ha detta LEAN-tänket med dig vad du än gör.’ rapporterar om andra som tvingas genomlida LEAN-metoden, precis som miggorna. Citat ur artikel från juni 2010 i Läkartidningen, av överläkare Eric Bertholds, medicinkliniken, Kärnsjukhuset i Skövde:

Vi tvingas genomlida infantila LEAN-spel. Förbättringsarbete fokuserar på det mätbara på bekostnad av det viktiga. Läkekonsten offras. Våra beslutsfattare har okritiskt köpt kostsamma LEAN-aktiviteter som är ovaliderade inom sjukvården men lukrativa för snabbfotade konsultföretag.
———-
• En »verksamhetsutvecklare« föreläser om journaldiktat för alla läkare på min klinik. Han har med sig en hink med bollar av olika storlek symboliserande diktat av varierande kvalitet. Mina välutbildade och erfarna kollegor i 50– 60-årsåldern får ta emot bollarna och sedan kasta tillbaka dem till hinken i syfte att illustrera skillnaden mellan bra och dåliga diktat.

• Vi beordras till 90 minuter långa föreläsningar om »arbetssättet LEAN«.

• Alla läkare, sköterskor, undersköterskor, läkarsekreterare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter från min avdelning beordras till ett tvådagars LEAN-spel i internatform. Etc. etc.

Detta sker utan att det presenteras en kostnadsberäkning för alla dessa möten, än mindre några planer på effektivitetsutvärdering, vilket är en självklarhet när vi vill introducera nya medicinska metoder.
———-
En Googlesökning på »LEAN + sjukhus« ger 40 400 träffar, med konsultföretagen högst upp på listan, berikande sig själva och plågande oss andra med denna modefluga.

Så långt överläkaren vid Kärnsjukhuset Skövde. Så här kommenterar miggan hans historia:

Överläkarens berättelse är mitt-i-prick. Också på min arbetsplats, Migrationsverket, har jag blivit förhindrad att arbeta. Istället har jag varit tvungen att lyssna på olika föreläsningar om LEAN. Långa och osammanhängande. Kanske är det roligt och jättemycket LEAN att vi börjar SMS:a till de sökande, men ger det något resultat? Nej, och då är det ju emot LEAN…

© Denna blogg. Vid citat, vänligen ange källan.

Postat i: Allmänt, Asyl&Migration, Samhälle
« En migga: ‘Detta är inte LEAN. Du får skärpa dig i fortsättningen, du vet att det är ledtider som räknas. Du ska ha detta LEAN-tänket med dig vad du än gör.’ Finland: Vårens studentskrivningar »

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: