tisdag 22 mars 2011

Folkdräktskrig och mångfald i Karlstad « Politiskt Inkorrekt

Folkdräktskrig och mångfald i Karlstad « Politiskt Inkorrekt: "Folkdräktskrig och mångfald i Karlstad

KARLSTAD I november 2010 var det ett par unga kommunpolitiker i Karlstad som skulle ”återerövra” folkdräkten efter att Jimmie Åkesson (SD) burit en under riksdagens öppnande i september. Nu är det dags igen, även denna gång i Karlstad – Värmlands hembygdsförbund säger sig vilja ”sno tillbaka folkdräkten från Sverigedemokraterna” genom att hålla en manifestation för mångfald den 1 juni.

Kommunpolitikerna bakom ”återerövringen” i november var Håkan Svenneling (V) och Martin Oscarsson (MP). Tillsammans kom de klädda i varsin folkdräkt till kommunfullmäktige för att göra ett ”antirasistiskt ställningstagande”.

Förbundets ordförande, Karl-Axel Branzell, hoppas på att ett par tusen sluter upp och säger att upprinnelsen till manifestationen ligger i Sverigedemokraternas uttåg ur Storkyrkan då biskop Eva Brunne hyllade samma människor och grupperingar som stod bakom ett flertal misshandlar, dödshot och mötessabotage.

– Jag tyckte det var vanhedrande mot folkdräkten. Symboler får lätt ett överfört värde och smutsas lätt ner, säger Karl-Axel Branzell.

Kollegan Bengt Stjernlöf:

– Man kan ju jämföra med flaggan som främlingsfientliga norpade tidigare. Då vågade knappt vanligt folk hissa flaggan.

Förbundets årsstämma fattade ett enhälligt beslut om att genomföra en ”mångfaldsdag” den 1 juni i samband med att Sveriges hembygdsförbund håller sin stämma i Karlstad. Man hoppas kunna samla så många människor som möjligt med annan etnisk bakgrund.

– Vi kommer att ta kontakt med invandrarföreningar, idrottsföreningar, mångfaldscentrum och många fler, säger Handelskammarens vd, Ulf Ljungdahl, som engagerats i projektet.

– Vi hoppas att de för med sig sina folkdräkter, sin musik och sina traditioner och vi tar med våra och att det blir en idyllisk förbrödring på Sandgrundsudden, säger Karl-Axel Branzell.

Som grädde på moset kommer ett pris att delas ut till den som gjort något extra för mångfalden.

VF

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: