onsdag 21 september 2011

Varför är journalister ointresserade av Stasi-listan? - Artikel av Ruben Agnarsson - Newsmill

Varför är journalister ointresserade av Stasi-listan? - Artikel av Ruben Agnarsson - Newsmill: Sverige och Stasi-arkiven
Ruben Agnarsson om Sverige och Stasi-arkiven
Varför är journalister ointresserade av Stasi-listan?

Publicerad: 2011-09-19 08:09, Uppdaterad: 2011-09-19 08:09

Nio av de 57 svenskar som finns med på Säpos lista över personer som samarbetade med Stasi är journalister.
Uppgiften framkommer i forskaren Birgitta Almgrens nya bok "Inte bara spioner" som kom ut i dagarna.
Är journalisternas överrepresentation på den svenska Stasi-listan en av anledningarna till att svenska opinionsbildare inte mer aktivt driver kravet på att namnen på listan ska offentliggöras?

59 kommentarer

Nyhetschef på Inblick.

Nio av de 57 svenskar som finns med på Säpos lista över personer som samarbetade med Stasi är journalister.
Uppgiften framkommer i forskaren Birgitta Almgrens nya bok "Inte bara spioner" som kom ut i dagarna.
Statistiken bekräftar att journalister var en prioriterad grupp för DDR och dess beryktade säkerhetstjänst.
Uppgifterna i boken "Inte bara spioner" är dessutom en bekräftelse på att journalister som Flemming Sørensen på Jyllandsposten i Danmark och Stein Viksveen på Stavanger Aftenblad i Norge - som både erkänt att de försett Stasi med hemlig information - inte var några skandinaviska undantag.

Journalisternas överrepresentation på den svenska Stasi-listan är kanske en av anledningarna till att svenska opinionsbildare inte mer aktivt driver kravet på att namnen på listan ska offentliggöras.
I normala fall skulle ju det hemlighetsmakeri som svenska myndigheter ägnar sig åt i denna fråga skapa stor indignation bland grävande journalister på Kalla fakta eller Uppdrag granskning.
Att låta en forskare, Birgitta Almgren, få tillgång till arkiven och sedan hota henne med fängelse om hon avslöjar namnen på Stasi-listan, är ju ett beteende som mer kännetecknar en diktatur än en demokrati och som förvånar tyska forskare på Stasi-arkiven.
"Det är ofattbart att en demokrati kan handla så!" säger exempelvis Helmut Müller-Enbergs som är verksam som forskare på Stasi-arkivet i Berlin och har studerat vilka informatörer och agenter Stasi hade i Sverige under det kalla kriget.

Det går knappast heller att förstå det stora intresse DDR och Stasi hade för Sverige om man inte samtidigt inser hur inställsamma svenska politiker var gentemot den östtyska statsledningen. Framstående socialdemokratiska skolpolitiker som Stellan Arvidsson och Brita Stenholm kombinerade exempelvis sina tunga politiska uppdrag i sitt eget land med att knyta nära band till DDR och att via vänskapsföreningen DDR-Sverige skapa en positiv bild av kommunistdiktaturen här hemma i Sverige.
Arbetet belönades med kurortsvistelser, medaljer och utmärkelser från de östtyska uppdragsgivarna.
Birgitta Almgren beskriver hur Sverige blev "ett tyngdpunktsland" under kalla kriget, en brygga och buffertstat mellan öst och väst. Det gällde att sprida en positiv syn på socialism, identifiera fientligt-negativa personer och genom opinionsspridning och inflytelseagenter förhindra Sveriges integration i västs försvarssystem.
Almgren konstaterar att från inget annat nordiskt land kom så många Stasirapporter: Från 60-talet och framåt finns 2 919 rapporter registrerade i Stasis datasystem SIRA, skriver hon på DN Debatt.

Christian Halbrock, en annan forskare vid Stasi-arkiven som studerat Stasis verksamhet i Sverige, beskriver varför svenska politiker såg mellan fingrarna på det östtyska spionaget i Sverige.
"Svenska politiker hade en bild av DDR:s samhällssystem som var ganska positiv. Därför var man inte så intresserade av att gripa dessa spioner" menar han.
I denna politiska miljö var det inte konstigt att DDR:s pressattaché Wolfgang Eschka var nära vän med Aftonbladet-journalister som Dieter Strand och Gunnar Fredriksson.
Och att en av de svenskar som finns med på den svenska Stasi-listan, Björn Jensen, som journalist var knuten till det socialdemokratiska partiet, till Socialistinternationalen och till Bommersvik.
Två veckor före Palme-mordet lämnade Björn Jensen, som hade täcknamnet König, den rapport som Stasi klassade som mest betydelsefull av Königs samtliga rapporter.
Björn Jensen redogjorde för de viktigaste medlemmarna i det socialdemokratiska partiet och berättade om situationen i riksdagen för partiet. Dessutom beskrevs den militärpolitiska situationen i Sverige, kontroverser inom socialistinternationalen, samt kontakter mellan svenska LO och polska Solidaritet.
Han levererade dessutom det socialdemokratiska partiets interna telefonlista till Stasi.

En annan socialdemokrat som förekommer i Stasis register - Kolmårdens förre chef Ulf Svensson - var i sin tur god vän med Sten Andersson, Olof Palme och Ingvar Carlsson, och rapporterade om militära anläggningar för u-båtar, om Norrköpings hamn med omgivningar, samt om säkerhetsanordningar runt svenska Säpo-chefens sommarstuga.
Hans kontaktperson var Stasi-agent, hette Dieter Schwartz och var djurparksdirektör i Rostock. I april 1988 fick Ulf Svensson ta emot DDR:s hedersnål i guld som tack för alla kontakter som förmedlats.
Mot denna bakgrund är det kanske inte så konstigt att svenska medier hellre intresserar sig för Ingvar Kamprads anknytningar till nazismen i samband med andra världskriget istället för att undersöka i vilken grad Ikea-möbler tillverkades av dissidenter på DDR-anstalter så sent som i mitten av 1980-talet?

Nu kan sanningen om Sveriges förhållande till DDR visa sig ha betydligt större sprängkraft än så. I november 1984 försvann SVT-journalisten Cats Falck spårlöst och våren 1985 hittades hennes döda kropp i Norra Hammarbyhamnen. När radiojournalisten Christoph Andersson gick igenom hennes gamla anteckningar visade det sig att Cats Falck hittat en tråd som ledde till topphemlig och statsunderstödd vapensmuggling. Illegala affärer var en grundförutsättning för att Honeckerregimen skulle kunna behålla makten i DDR. Men tråden ledde även till den svenska regeringen, som värnade om goda relationer med kommuniststaten DDR, avslöjade Christoph Andersson i radiodokumentären "Scoopet som försvann" från år 2005.
På Sveriges Televisions debattsida skriver nu Christoph Andersson att det mest uppseendeväckande i Stasi-arkiven kanske är hur den socialdemokratiska regeringen Palme exporterade kärnvapenteknologi till DDR i mitten på 80-talet. "Ytterst ansvarig var statsrådet Thage G. Peterson. Den som först upptäckte det hela var Rapportjournalisten Cats Falck 1984. Strax därefter dog hon under mystiska omständigheter", skriver Christoph Andersson.
25-årsminnet av Cats Falcks död för knappt två år sedan passerade obemärkt förbi på hennes egen redaktion på Sveriges televisions Rapport.

Ruben Agnarsson (13 artiklar)
Anmäl

Trackback URL: http://www.newsmill.se/trackback/39551

59 kommentarer Logga in för att kommentera
I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

Lysande artikel!!!

Jag kräver av mina folkvalda att arkiven offentliggörs, varför är det bara SD som verkar för att detta skall ske? Vilka håller politikeradeln om ryggen?
Permalänk | Anmäl #1 Josef Konarkowski, 2011-09-19, 08:43

Varför de är ointresserade är väl ganska uppenbart med tanke på vilka politiska sympatier de flesta journalister har. Resten av kåren förstår att hela den svenska journalistkulturen kommer att tappa än mer förtroende (om det nu är möjligt)
Permalänk | Anmäl #2 Varg i Veum, 2011-09-19, 08:43

Visa mig en journalist som inte har en agenda... Tycker Newsmill är ett bra bevis på att många svenskar är missnöjda med Journalistiken i vårat land!
Stasi-arkiven borde granskas o alla "misstänkta" borde förhöras om deras möjliga inblandning, ska absolut inte vara kriminellt o ha en annorlunda åsikt men om man kastar nassar bur för att Heila så borde väl inblandning i Stasi-verksamhet iaf ge dig en linjal på fingrarna?
Permalänk | Anmäl #3 Jack Brandt, 2011-09-19, 09:08

Bra Ruben att du tar upp denna problematik.
Vår självbild som nation behöver också genomlysning.
Altför länge har vi matats med oproportinerliga bilder & historier om det svenska världssamvetet.
Altifrån "de vita bussarnas" betydelse för att bistå judar, när vi tonar ner Göteborgspostens kollaboration med nazi-sympatier & f.ö. den svenska dubbla garderade hållningen
Flera av de svenska företagens välstånd byggde sig stora pga dubbla relationer etc.
Permalänk | Anmäl #4 Nils Stibor, 2011-09-19, 09:15

En utmärkt artikel. Resandet mellan Sverige och till DDR-regimens gratisvistelser där var omfattande inte minst bland medarbetarna på Sveriges radio och television.
Tycker Birgitta Almgren efter den här boken ska bryta sitt löfte om tystnad och istället ställa sig på den självklara barrikaden, inse att ett fängelsestraff eller ens böter betyder ett enormt gensvar internationellt om svensk forskningspolitik.
Almgren riskerar inget förutsatt att hon anser sig ha forskat färdigt.
Permalänk | Anmäl #5 manon buttan, 2011-09-19, 09:25

Jag kräver att listan offentliggörs! Det var inget som hindrade att Kamprads nazisympatier för 65 år sedan blev förstasidesstoff, och här talar vi om en maktelit vars uppgift är att vara sanningens vakthundar. Offentliggör listan omedelbart!
Permalänk | Anmäl #6 Jan Wiklund, 2011-09-19, 09:46

Anser det som helt självklart att listan skall offentliggöras för allmänheten.
Vilket ALDRIG kommer att ske, såvida ingen demokratisk och mot Sverige lojal person läcker den. Vi bor ju i demokraturen Sverige där de makthavande, oberoende av poltisk färg, håller ihop mot sina underlydande..
Som andra så rätt påpekat, det ligger INTE i ffa journalisternas och även politikernas intresse att publicera listan. Alltför många vill nog glömma sina gärningar även om de nog inte ångrar dem så skulle det skada karriären..
Hur många svenska lärare utnyttjade t ex denna möjlighet?
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vi-skulle-bli-ddrs-nyttiga-idioter_...

Missa inte Ingvar Carlsson yttrande om DDR som en förebild...
Permalänk | Anmäl #7 Stig E-k, 2011-09-19, 09:47

"När radiojournalisten Christoph Andersson gick igenom hennes gamla anteckningar visade det sig att Cats Falck hittat en tråd som ledde till topphemlig och statsunderstödd vapensmuggling."

Det var fler som fick sätta livet till i samband med vapenaffärer som gick via DDR och andra vägar. Bland andra en karl som drabbasdes av akut ryggskott på sveavägen 1986.
Permalänk | Anmäl #8 Leif D, 2011-09-19, 09:51

Det finns en hel del som borde kunnas tvättas om Sverige, socialdemokratin och våra journalister.

Har ni läst om ”Svenska koncentrationsläger i tredje rikets skugga” där Tage Erlander var chef?

http://petterssons.bloggsida.se/politik/svenska-koncentrations-lager-i-t...
Permalänk | Anmäl #9 Tommy Pettersson, 2011-09-19, 09:59

Det är ganska uppenbart. De är lite till åren nu och har kommit upp i hierarkin. De har plockat upp journalister med "rätt inställning" och bearbetat andra med "rätt värderingar".

Men journalisterna var bara nio, var vi finner de övriga fyrtiosex är svårt att veta men att en hel del S-märkta pampar ingår kan vi vara övertygade om. Lika övertygade kan vi vara att några av dessa pampar fortfarande är så starka att de kan tvinga fram ett hemlighållande.
Permalänk | Anmäl #10 Sune Svensson, 2011-09-19, 09:59

Walther Sommerlaths och Ingvar Kamprads förflutna rotades upp till ytan och blev löpsedlar. Men ev. DDR-kopplingar bland politiker och journalister ska tydligen tystas ner. Offentliggör STASI-arkiven omedelbarhet!
Permalänk | Anmäl #11 Andreas Eriksson, 2011-09-19, 10:00

Självklart är journalister inte intresserade av att offentliggöra eller utforska STASI-listan, då de politiska sympatierna inom journalistskrået är uppenbara.. Varför "hänga ut" sig själva? Jag skulle gärna se listan offentliggjord. Som det är nu skyddar journalistbroderskapet varandra med den värsta sorten av rygg-dunk och hålla om varandra mentalitet.
Permalänk | Anmäl #12 Sierra Lima, 2011-09-19, 10:06

Det är en mycket intressant kapitel i svensk historia som måste få sin kompletta upplösning.

Ta till exempel ”Försvarsstabens särskilda byrå”, mer känd som IB , som var en hemlig svensk underrättelseorganisation inom försvaret som existerade i olika skepnader från mitten av 1950-talet till 1978 och som bland annat hade till syfte att insamla information om kommunister och andra personer som ansågs kunna vara säkerhetsrisker för Sverige. I samband med IB affären och ”avslöjandet” att det fanns en sådan instans, men media målade upp bilden som att "staten spionerade på sina medborgare", när i själva verket utgjorde som nu SÄPO gör, nämligen en försvarslinje mot spionage och sabotage under kalla kriget. Nu frågar man sig, vem var och var ”hjälten” i den berättelsen som media gav oss om inte journalisten som avslöjade att staten hade en enhet i försvaret, som precis i varenda land i världen i synnerhet i Europa efter andra världskriget. Detta i ett led att försvaga det svenska försvaret i det hemliga kriget mellan Väst och Sovjet. Då går tyvärr ideologin före staten, som målas upp som en förtryckarinstans mot medborgarna, känner ni igen retoriken?.

Därför har det varit en diskrepans mellan media och hur folk upplevde samtiden i dessa aktualiteter, där kanske skurkar görs till hjältar. Med tanke på rikes säkerhet.
Permalänk | Anmäl #13 Georg Maxwell, 2011-09-19, 10:09

Vår tids största skandal. Vad väntar man på?
Permalänk | Anmäl #14 P Åke Jansson, 2011-09-19, 10:10

Är inte detta något som man kan gå till Europadomstolen med? Om högt uppsatta politiker och journalister hade ett intimt samarbete med en kommunistregim så borde det intressera även EU (om nu inte EU:s toppar också har samma smutsiga historia; medlöperiet tycks gå som en cancersvulst igenom Europas nutidshistoria)

Och vilkas ärenden dessa krafter NU går är inte alltför svårt att se, när till och med moderaterna gör ALLT för att undergräva Sveriges själ till förmån för den nazistiska dödskulten islam.
Permalänk | Anmäl #15 Erik Andrén, 2011-09-19, 10:16

Listan måste omedelbart publiceras! Det är helt oacceptabelt att man inte får reda på vad som skett och vilka som säljer ut Sverige. Det handlar också om att vi måste få en annan attityd till landsförräderi.

Likaväl som vi historiskt måste rensa upp så fyller det också en funktion i dag då det finns personer som säljer ut Sverige till diverse olika regimer runt om i världen, Iran och Israel för att nämna några.
Permalänk | Anmäl #16 Karl Pedal, 2011-09-19, 10:25

På namninsamling.se kan man delta i en namninsamling med krav på offentliggörande av namnen.

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5852
Permalänk | Anmäl #17 Torbjörn Sundelin, 2011-09-19, 10:32

Jag åkte igenom Östyskland och Östberlin säkert 10 år på 80-talet

Är det STASIVÄNSTERN fått sin inspiration ifrån med massinvanringen?

Att Svensk välfärd är snart sämre än östtyskarnas välfärd på 80-talet?
Permalänk | Anmäl #18 Mats Svensson, 2011-09-19, 10:45

Detta bevisar

1 Sverige är KOMMUNISTISKT

2. Kommunismen är RUMSREN

3. Hur många miljoner har kommunismen mördat som existerar idag som är större än nazismen?

Kolla på AFA

Våldsattacker mot SD.... Det är stasimetoder!
Permalänk | Anmäl #19 Mats Svensson, 2011-09-19, 10:46

Självfallet bör stasilistan offentliggöras, men jag skulle vilja bredda det här till den nu så aktuella skoldebatten.
Stellan Arvidson var socialdemokratisk skolpolitiker och ligger bakom den svenska skolreformen och han kallas även "den svenska grundskolans fader". Arvidson var litteraturhistoriker och politiskt hemmahörande på socialdemokraternas vänsterflygel.
Förbundet Sverige-DDR bildades enligt direktiv från det östtyska regeringspartiet SED för att stegvis utvecklas till regimens propagandaorganisation. Under tiden 1969–1987 var Stellan Arvidson ordförande i Förbundet Sverige-DDR. Arvidsson var mottagare av flera höga östtyska utmärkelser och författare till flera regimstödjande skrifter om DDR. Under tiden dödades östtyska regimkritiker med nackskott. Andra sköts ihjäl då de ville fly bort från regimen.
Numera är förbundet av naturliga skäl upplöst, men dess siste ordförande (1987-1990) var biskop emeritus Lars Carlzon!
Exempel på andra medlemmar är författaren Artur Lundkvist och den socialdemokratiska skolpolitikern Britta Stenholm. Möjligen var båda, men defintivt Stenholm, verksamma i förbundets styrelse.
"Om detta bör vi berätta!" Men icke.
Permalänk | Anmäl #20 Stig Bergman, 2011-09-19, 10:53

Att regeringen hemlighåller namnen på svenska DDR-spioner är skandal av största dignitet. Offentliggör allt nu!
Permalänk | Anmäl #21 Johnny Andersson, 2011-09-19, 11:00

Mycket bra artikel och självklart ska STASI listan offentliggöras, allt annat vore en skandal men tyvärr verkar nomenklaturan i Sverige inte intresserade av att göra upp med denna mörka tid.
Permalänk | Anmäl #22 Gunnar Bech, 2011-09-19, 11:02

De svenska journalisterna har oerhört svårt med kritik av sina alster. Det senaste modeordet som de uppfunnit för att svärta ner sina kritiker är ju "näthat". Vi som inte tycker lika är näthatare.

Så varför skulle de forska i detta med Stasilistan och ge näthatarna (alla vi som genomskådat deras politiska agenda) vatten på sin kvarn?

Just denna vecka skriver journalistpseudonymen Julia Caesar om just journalisterna och deras tillkortakommanden, deras historik samt deras skräck inför näthatarna. Här finns alla krönikor i en länksamling: www.korta.nu/jc
Permalänk | Anmäl #23 Cavatus Carlson, 2011-09-19, 11:22

Äntligen någon som säger något! Superbra artikel!

Men jag undrar, som jag förstått det så har Birgitta Almgren bara fått se ett begränsat urval ur en mycket längre lista? Jag trodde det var hundratals namn på stasilistan?
Permalänk | Anmäl #24 Martin A, 2011-09-19, 11:38

Dom flesta svenska journalister vid den tiden var något ännu dummare än stasiagenter.

Obetalda Stasiagenter,

Kom ihåg att termen nyttiga idioter myntades av sovjetiska militära säkerhetstjänsten angående svenska journalister,
Permalänk | Anmäl #25 Anders Olsson, 2011-09-19, 11:39

Offentliggör alla spioner och uppgiftslämnare till STASI, viktigt och bra.

Drar mig till minnes: Historikern Peter Englund recenserar 2007 Björn Cederbergs bok Kamrat Spion:

"Boken bjuder förvisso på avslöjanden. Somt skakande. Till exempel att ASEA i smyg sålde isostatpressar, utrustning central för framställningen av kärnvapen, till DDR, och att utrustningen gick vidare till östtyska atomforskare."

Storägare i ASEA på den här tiden var så vitt jag förstår familjen Westerberg. Alltså Per Westerbergs familj. Han är moderat och riksdagens talman.

På artikelförfattaren här på NM verkar det ha kryllat av spioner i Sverige. Men jag fortsätter att citera från Englunds recension:

"Skvallervärdet är mindre än det förväntade. Några kända Aftonbladet-journalister namnges, inte som värvade agenter utan som mer eller mindre öppna kontakter. Stasis nät av så kallade Informella Medarbetare i Sverige var också tämligen litet, och bestod kanske av 50 personer. (Alla lär vara kända av Säpo, som fick deras namn av CIA, vilka i sin tur lyfte dem rakt ur Stasi-arkiven i en vågad operation under de där tumultariska dagarna i slutet av 1989 då hela det ruttna bygget brakade samman.)"

Källa:http://www.peterenglund.com/textarkiv/cederberg_stasi.htm
Permalänk | Anmäl #26 Doktor Eleph@nt, 2011-09-19, 11:43

#27 Vi kan antingen lita blint på Peter Englund eller så kan vi själva få ta del av den informationen som du påstår saknar skvallervärde.
Permalänk | Anmäl #27 Viktor Sandahl, 2011-09-19, 11:59

Det var på den här tiden som u-båtskränkningarna skedde mot svenskt territorium. Eller det påståddes förutom U-137 hittade marinen inte något.

Det har senare framkommit i en intervju med USA:s dåvarande försvarsminister Caspar Weinberger att militären hade ett samarbete med Sverige som gick ut på att USA skulle testa det svenska u-båtsförsvaret. Problemet var bara att regeringen inte kände till något sådant avtal.

Det fanns tydligen andra som ingick avtal med främmande makt.

När man då efter lång tid och upprepade kränkningar av svenskt territorium inte hittat något klandrade ett antal höga marinofficerare regeringen för sin inkompetens.

I en intervjuer i Svenska Dagbladet den 10 november 1985 förklarade marinofficeren Hans von Hofsten och 11 andra marinofficerare att de inte längre hade något förtroende varken för statsministern Olof Palme eller regeringen.

Normalt sett är det ju regeringen som bestämmer om de har något förtroende för de tjänstemän som ska utföra demokratiskt fattade beslut. Men dessa herrar hade en annan och motsatt uppfattning.

I samband med Olof Palmes resa till Moskva avled sedan statsministern under mystiska omständigheter.

Trots att det finns aldrig utredda spår inom polisen, säkerhetspolisen och militären utreds de aldrig. Inte minst poliser med högerextrema sympatier cirkulerar i dessa sammanhang. Dessa polisers namn är sedan länge kända. Jag noterar att en av dem idag har en framskjuten social ställning.
Permalänk | Anmäl #28 Doktor Eleph@nt, 2011-09-19, 12:32

Maktens brödraskap (den politiska och journalistiska eliten) sätter som vanligt folket på undantag. Inget får störa den förespeglade imagen.
Permalänk | Anmäl #29 Jörgen Trauner, 2011-09-19, 12:42

Tycker mycket av detta verkar ha inslag av moralpanik, tror prof-essorn själv vill ha "spin" på något, som tydligen få andra köper, eller vill damerna/Södertörns högsk., hoppa in i andravärlds/kalla/-krigsreviret. På Södertörn kan man f.ö. bli doktor på avhandlingar om : " Tyska hembiträden i Sverige, efter 1945," så varför inte,

Men visst kan man " gilla läget", vilket inte prof. Almgren och andra gör, frivilligt. Säpo meddelar att de personer som det gäller, har för-hörts, och det bedöms som " politisk information", ungefär som hög-ermannen Burenstam-Linder, sprang på USA:s ambassad, och baktalade Olof Palme.Det är kanske osmakligt, men inget brott, och någon retroaktiv lagstiftning har vi ej, som så många baltiska krigs-förbrytare i Sverige (1945-) njutit frukterna av, en betydligt värre
skandal.

CIA, Central Intelligence "Abwehr," kunde inte förutsäga vare sig Murens byggnad, eller dess avlägsnande, enligt CIA:s chefs-historiker Benjamin Fischer. Så mycket för dem. Det var därför de kastade sig över de s.k. Rosenholz-arkivet, facit i hand.

Västtyskland var väl inget mönsterland då som vissa betraktar det i dag, de erkände Östtyskland, som var FN-nation, snacka om inställsamhet från Willy Brandt et al. Förbundsrepubliken var en halvdiktatur som förbjöd det kommunistiska partiet, 1955 ca, som ej gjorde upp med nazismen, hade en förbundskansler G. Kiesinger, som varit chef för nazis radioutlandssändningar, Hans Globke, ökänd, samt Hans Speidel, Hitlergeneral vid Normandie, komm-endant i Paris, sen Nato-chef.

Ingen ville ta i Västtyskland med tång då, så fick de även Baader-Meinhofgruppen, vänsterextremism som utlöstes av polisvåld (på-stådd DDR-agent). Västtyskland ansåg att DDR var " Mitteldeut-schland", och att de tyska avträdda områden till Polen 1945,(Oder-Neisselinjen) var det riktiga Östtyskland, och de var ju Natomed lemmar, och inte ofarliga.Polen och dess polacker då kallades, " rakt av : "abgetrennte gebiete".

Tror ni Tyskland var delat av allierade för att det var roligt ? Churchill ville gå hårdare fram, och göra ett stort potatisland, hänga alla krigs-förbrytare inom 6 timmar, inga Nürnbergrättegångar. Stalin var närmast demokrat jmf. Så opererar USA:s rättvisa idag, kupp i Pakistan, avrättning i sovrummet familjevis, av Bin Ladin, utan rättegång.

Mrs Thatcher var djupt olycklig över Tysklands enande, och även Frankrike, och priset(!) var att Tyskland gick med i EMU-valutan, och avskaffade hårdvalutan, D-marken. Stalin ville ha ett enat neutra- liserat Tyskland, 1952, som väst avslog, de ville rusta upp Bund-eswehr mot Ryssland, Nato, (1955)

När Västtyskland tog över DDR:s företag, 1990, (Treuhand) var det långt värre än pappi Sommerlaths inhopp i "ariseringen", av 1938, av juden Wechslers företag. DDR:s företag såldes till västtyskar för en " spottstyver/Spottgeld på tyska.

Om det inte har funnits rent olaglig informationsinhämtning, förber-edelse till uppenbart spioneri, eller påstådd avsikt att gå främmande makt till handa, med offentlig skadlig publicering av hemliga upp-gifter,(Bratt/Guillou), kan ingen åtalas. (Så behåll era telefonkata-loger.)

Alla svenska medborgare kan förstås tiga i ett polisförhör, ingen behöver "vittna" mot sig själv, eller anhöriga, men lagbrott att ljuga medvetet om andra/undertrycka,, mened inför domstol. Vi har ännu ej infört USA:s tortyr-metoder, skendränkning, rendition, sinnes-deprivation, som på Guantanamo-basen.

Om det förekommit påstådd verksamhet har då kanske säpo inte gjort sitt jobb ? Möjligt, sånt händer, de har fjädrat och spänt sig, i alla år , med utvisningar av sovjetryska diplomater på tjeka-dagen 20.12, spionerat på politiska partier till vänster, för miljarder, närmast ritual/rutinmässigt, men inte ett sk-t, inte skulle de missat att sätta någon på a---t, om möjlighet funnits.

Som nu med alla terroranklagade, det verkar ofta vara mer politik, än polisarbete. Säpo-verksamheten arbetar nog förstås med att "neutralisera personer"/org. , med andra medel, som vi andra kan-ske inte alltid kan genomskåda.

Som sagt DDR kan ha varit intresserad av maoist/trotskist-organ-isationer i " avgrunden", som var rätt hätska mot dåv. Sovjet, där kan ha funnits dubbelagenter, de inte vill hänga ut. Som Dag Klacken- bergh, chef Svensk Handel, säpo-öra, mot rýska diplomater, han brukade dancing -med Gudrun Schyman på Nobel-balunsen,cheek- to- cheek.

Varför skall namn som förekommer i Mfs/HVA- arkiv och andra hän-gas ut, det kan ju ha hamnat där helt ovidkommande, men säkert finns som sagt uppgifter om ren agentverksamhet, där vissa har medvetet begått brott. Men det handlar nog ej om socialdemokrater, i karriären, som verkar främsta målet för Almgrens " forskning" , och pliktskyldiga ojanden.

Men kanske sekreterare på något företag, militärstab, ingen större poäng att publicera, "Romeo-gig", det var ju deras arbetsgivare som även hade ansvar mot läckor, och i slutänden säpo själv, och såna masochister har de väl inte blivit, än.

Som om banker skulle berätta om bedrägerier, sällan.Man säger att Stasi-folk hade tjänsteplikt att värva 1-2 kontakter, oavsett, deras betydelse, för att göra karriär. Hur många en säpo skall värva/år, är oklart.

Stasi/HVA, försökte nog att "knasa ner ", Sveriges samarbete med Nato, men inför döva svenska-folk-öron. Ingen skulle ändå ha trott på det. Vi lyssnade inte på det örat heller, så udda kan vara jämt.

Journalisterna på SVT, Cats Falcks försvinnande med en vännina,
skall enligt polisens utredning ha skett när de övningskörde i Ham-marbyhamnen i Stockholm, ishalka och for över kajkanten och omkom. Att Agnarsson inte redovisar det idag gällande förloppet, utan enbart uppger att Falck försvann, ej hennes kamrat, och händ-elseförloppet säjer något om Rubens " spin"-syften.

F.ö. menade " Mischa" Wolf, f.d.HVA-chef: att ca 95 % av DDR:s inhämtning skedde mot Västtyskland(BRD), och att 99% av deras bästa agenter fanns där, vi kan somna om, lugnt. Tur vi inte var med i Nato/Shape/Bryssel, , som var totalt infiltrerat av HVA, bara att plocka ut danska hemligheter, om bl.a den Nato-bränslepipeline som gick till Danmark. Intressant att se vad som händer, när mark-nadsföringen av boken, kallnat.
Permalänk | Anmäl #30 Chili Palmer, 2011-09-19, 12:59

Till Polisen,

Härmed vill jag enskilt polisanmäla de 57 personer för spioneri i enlighet med brottsbalkens 19 kapitel och 5 paragraf ” Den som, för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift rörande försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för totalförsvaret eller eljest för rikets säkerhet döms, vare sig uppgiften är riktig eller ej, för spioneri till fängelse i högst sex år. Detsamma skall gälla, om någon i syfte som nu sagts obehörigen framställer eller tar befatt- ning med skrift, teckning eller annat föremål som innefattar sådan uppgift.”

Jag ber om ursäkt för mitt IRP:iga sätt att uttrycka mig på då jag just är en IRP:a.

Finns här någon jurist som kunde ta detta ett varv längre?
Permalänk | Anmäl #31 Tom Croker, 2011-09-19, 13:31

Det är mycket som borde offentliggöras. Stasi-arkiven är ett exempel, tsunamibanden ett annat.

Det är alldeles för enkelt för ryggdunkargänget att hänvisa till rikets säkerhet!

För övrigt är etablissemanget i Sverige ganska ordentligt vänster, med några få undantag. Kommunismen, som kostat fler liv än någon annan ism, är praktiskt taget rumsren. Så jag är inte det minsta förvånad!
Permalänk | Anmäl #32 Gunnar Claesson, 2011-09-19, 13:35

#31: Betänk att den längsta preskriptionstiden för grova brott är 25 år.
Permalänk | Anmäl #33 Lars Philipson, 2011-09-19, 14:56

... för att journalisterna själva står med på listan.
OFFENTLIGGÖR ARKIVEN NU!
Permalänk | Anmäl #34 Kasper Sekiyama, 2011-09-19, 15:00

#33

Absolut, de brott som begicks 1986 och fram t.o.m. nov 1989 är bara att finka-upp!

Om någon tycker det är allvarligt/viktigt att finka landsförrädare förståss?!!
Permalänk | Anmäl #35 Tom Croker, 2011-09-19, 15:46

Snälla #Chili Palmer, skriv mera.
Det är så skönt att så ordrikt få reda på vad man skall vara försiktig med här i världen. TACK !
Permalänk | Anmäl #36 Bengt Mona, 2011-09-19, 16:07

Skvallervärdet är mindre än det förväntade, påstår Peter Englund. Samma sak säger Birgitta Almgren.

SÄPO känner till alla namn, alla sägs vara förhörda, inga åtal har skett. Det kan betyda att brotten är preskriberade, det kan betyda att det inte bedöms vara ett brott, det kan betyda att man vill skydda ett antal personer eller skydda SÄPOs eget tillkortakommande eller SÄPOs egen dubbelaktivitet.

Vem vet?
Vem vet vem som är SKYLDIG till att vara landsförrädare - utan rättegång?

Så...När namnen offentliggjorts, vad ska hända sen? Vad vill människor ska hända dessa personer?
Permalänk | Anmäl #37 Gunnel Gomér, 2011-09-19, 16:30

#37

Ungefär det som skett Ingvar kamprad.

Att deras namn för evigt förknippas med kommunismens vidrigheter och att de aldrig kan skall kunna komma till tals utan att påminnas om det.

Androm till varnagel så vi äntligen kan vädra ur den röda dyngan ur Svensk offentlighet.
Permalänk | Anmäl #38 Tom Croker, 2011-09-19, 16:37

Jo du Gunnel dom ska spärras in, helst för resten av sitt liv, på vatten o bröd!!
Ingen pardon med Landsförrädare!
Förstår du, SPÄRRAS IN!!!!!!
Permalänk | Anmäl #39 Magnus Bergh, 2011-09-19, 16:56

#39

Om de är landsförrädare ja, om de dömts i domstol med hållbara bevis.
Men hur gör man med människor som inte åtalats, inte dömts?
Permalänk | Anmäl #40 Gunnel Gomér, 2011-09-19, 17:28

#38

Tänk om det inte är personer som syns och talar i svensk offentlighet?
De från 50/60/70-talet torde vara pensionärer idag.

De som var aktiva in på 80-talet kan vara offentliga personer, som dock varken åtalats eller dömts.

Det mest intressanta är VARFÖR de inte åtalats och dömts, eller hur? Innan vi vet det, vet vi inte hur vi ska döma dem.
Permalänk | Anmäl #41 Gunnel Gomér, 2011-09-19, 17:33

Gunnel, du fick ett bra svar nyss. Dessa LANDSFÖRRÄDARE ska behandlas likadant som Kamprad. De ska skämmas och bli bespottade för resten av sina liv. Det behövs uppenbarligen inga domstolar för diktaturens medlöpare, folkets dom räcker mer än väl. Håller du inte med om ovanstående har även du blodet från diktaturens offer på dina händer.
Permalänk | Anmäl #42 Åke Krohn, 2011-09-19, 18:26

Mycket intressant material. STASIs och KGBs verksamhet handlade till 70% om opinionsbildning, inte informationsinhämtning. Därför ansåg inte svensk makt att DDRs spioner inte var nåt slags hot.- Dessa uppgiftslämnare och opinionsbildare jobbade dessutom för bananer. Att Stockholm blev ett nav berodde inte på det strategiska läget. Där fanns Europas villigaste bananätare. Idag sitter Abdisiak Waberi (m) En öppen islamist i försvarsutskottet och har bla tillgång till sekretessbelagda dokument bla hur våra kärnkraftverk skyddas. Samtidigt vägrar samma elit lämna ut stasi-listan. Politisk korrekthet har inget med sunt förnuft att göra. Kadaffi slåss idag inte för pengar, han slåss för sin makt. Sin position. - Det gör man i Stockholm med. Därför är listan hemlig. Ministrar kommer och går. Journalister består. Det har KGB vetat i 40 år och det räcker med en klase bananer.

”...en stabil statsbildning med ett starkt expanderande näringsliv,ett förebildligt utbildningsväsende och ett rikt kulturliv…”
Erik Fichtelius i Dagens Eko om DDR 1970
Permalänk | Anmäl #43 Olle Svensson, 2011-09-19, 18:47

DDR är ett väl fungerande land som tjänar som förebild för många svenska politiker och även journalister. Ett samarbete på alla plan bör därvid främjas.
Permalänk | Anmäl #44 Alvin Stoltz, 2011-09-19, 20:00

#44 Alvin Stoltz.
De, på den omtalade listan, kanske tom skulle kunna göra nytta i sammanhanget...............eller hur menar du!??
Fram för publicering!!
Permalänk | Anmäl #45 Bengt Mona, 2011-09-19, 21:30

#42

Säger du det Åke?

Du påstår att jag måste välja mellan att bli spottande lynchmobb eller att bli betraktad som Satasi-trogen? Bä eller bu? Svart eller vitt? With you or against you?

Nädu! Såna fasoner accepterar ingen demokratiskt sinnad person med rättsmedvetande.

Jag väljer att vilja lyssna på vad dessa 50-tal personer har att berätta, hur de tänkte, vad de gjorde och inte gjorde. Alltså...att Högsta Domstolen ska tillåta att de intervjuas av forskare och journalister.

Först därefter tänker jag fälla ett omdöme...eller min egen dom.
Permalänk | Anmäl #46 Gunnel Gomér, 2011-09-19, 22:00

Det här måste ju vara något för Forum För Levande Historia att gräva i. :-D
Permalänk | Anmäl #47 Fredrik Franzén, 2011-09-19, 22:29

#46 Gunnel: Det är naturligtvis din rättighet att agera som du önskar. Du förstår väl också att du nu bränt alla möjligheter att komma ur diskussioner om SD's "grumliga förflutna" med värdigheten i behåll? Inte skulle väl du agera med dubbla måttstockar i dessa frågor?
Permalänk | Anmäl #48 Åke Krohn, 2011-09-19, 22:49

#48

Jag önskar nog att svenska journalister ska lyfta fram SD(ares) vänskapligt sinnade kontakter och utbyte av information med antidemokratiska rörelser och personer...nu! Inte om 40 år.

Oslo-terroristen hade 7000 vänner på Facebook och två väl använda mejlkonton som unga norska hackers knäckte på några dagar och lämpade över i polisens knä. Det kommer att ta lång tid för säkerhetspolisen att nysta upp detta. Vill du att den listan ska offentliggöras? Jag är mycket tveksam till det...föredrar nog att SÄPO håller ögonen på dem i stället.

Ja, dubbla måttstockar är ett otyg, det vill jag inte tillämpa. Slå mig intellektuellt på fingrarna om jag gör det :-)
Permalänk | Anmäl #49 Gunnel Gomér, 2011-09-19, 23:08

Det är just genom att lära oss hur andra länder har försökt ofreda vårt land som vi också kan stå starkare i framtiden. Därför är Stasilistan viktig att bli offentliggjord. Det är också viktigt att våra samhälleliga kontrollorgan följer hur moderna terrorister agerar.

Det är ju skrämmande att ingen tidning i Sverige som det verkar tycker att Stasilistan bör publiceras. Inte ens någon opinionsundersökning har publicerats om det. Ännu mer upprörande är det att civilkurage verkar fattas, bland journalister, för att verkar i saken. Publicistklubben kanske? Nä visst ja.
Permalänk | Anmäl #50 Cuben, 2011-09-20, 01:24

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: