torsdag 29 september 2011

Ministern förtiger att SD ordnade ersättning till vanvårdade fosterbarn « Politiskt Inkorrekt

Ministern förtiger att SD ordnade ersättning till vanvårdade fosterbarn « Politiskt Inkorrekt: Ministern förtiger att SD ordnade ersättning till vanvårdade fosterbarn

RÄVSPEL Det är Sverigedemokraternas förtjänst att det trots allt blir en ekonomisk ersättning till vanvårdade fosterbarn. Regeringen ville inte betala, men inför hotet om ett nytt nederlag i riksdagen efter att SD aviserat att man avsåg göra gemensam sak med S, MP och V i frågan kovände regeringen. När barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) nu offentliggör uppgörelsen låtsas hon som att SD inte existerar.

Perioden 1920-1995 placerades fler än 250 000 barn i fosterhem och barnhem i Sverige. I en TV-dokumentär 2005 avslöjades att omfattande övergrepp och vanvård förekommit i dessa hem. En utredning gjordes av Socialstyrelsen som kunde dokumentera att det verkligen förekommit kränkningar, övergrepp och vanvård på svenska institutioner. I Vanvårdsutredningen 2010 vittnade fler än 400 personer om att de utsatts för övergrepp som fosterbarn. Den så kallade Upprättelseutredningen föreslog 2011 att var och en som vanvårdats i fosterhem eller barnhem under 1920–1980 skulle ersättas med 250 000 kronor.

För några veckor sedan meddelade Maria Larsson att regeringen, trots att man tidigare uttalat sig i positiv riktning, avsåg att gå emot utredningen och att ingen ekonomisk ersättning skulle utgå till de drabbade. Däremot erbjöd man sig ställa till med nån slags ursäkts- och upprättelseceremoni – lite floskler i stället för pengar alltså. Beskedet möttes av en massiv kritik. Till Larssons försvar kan sägas att hon troligen blev överkörd i frågan och själv nog helst hade sett ett beslut i enlighet med utredningens förslag. Det här är långt ifrån första gången Kristdemokraterna viker ned sig för de övriga regeringspartierna och sedan inte låtsas om att detta är vad man har gjort. Denna karaktärslöshet är också huvudförklaringen till partiets katastrofalt låga opinionssiffror.

Efter att regeringen fått klart för sig att den samlade oppositionen med S, MP, V och SD hade för avsikt att gå emot regeringen och för att undvika ännu ett förödmjukande nederlag i riksdagen ändrade sig regeringen igen. Nu skulle de som vanvårdats som fosterbarn få sina 250 000 kronor. Det formella beslutet togs på onsdagskvällen efter förhandlingar med företrädare från regeringspartierna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Sverigedemokraterna var inte inbjudna. Inte heller nämndes Sverigedemokraterna när barn- och äldreministern meddelande pressen:

– Jag är väldigt glad över att vi har kunnat nått en uppgörelse med oppositionen, som är S, MP och V /…/. Jag beklagar verkligen att många av de drabbade har slitits mellan hopp och förtvivlan. Jag är glad att vi kommer att kunna genomföra det här. Det innebär också att vi särbehandlar en grupp. Ska man kunna göra det är det då viktigt att vi har en bred politisk överenskommelse

Hade överenskommelsen blivit för bred om även SD bjudits in till förhandlingarna? Inte ens när Maria Larsson uttrycklígen pressas på hur det påverkar förtroendet för regeringen och Kristdemokraterna att man har svängt fram och tillbaka på det här sättet tillstår hon vad det egentliga skälet är – Sverigedemokraternas vågmästarställning i riksdagen. I stället svamlade hon fram förljande krystade förklaring:

– Kristdemokraterna och regeringen har hela tiden undersökt möjligheterna till ersättning och det är vi som tagit initiativ till att kunna utreda hur man ska kunna göra det. Jag beklagar dock att blev olika besked under processen. Men jag är glad över att vi nu är framme, och nu kan säga att de personer som blivit vanvårdade ska kunna få ersättning.

Det var skandalöst att neka dessa personer som man mer eller mindre redan lovat ersättning – att åter svika dem som redan svikits. Det är ynkligt att man vänt först under galgen, inte för att man insåg att man gjorde fel utan för att man riskerade straffas av oppositionen. Slutligen är det ryggradslöst av såväl regeringen som de övriga oppositionspartierna att inte kunna tillstå att det faktiskt var Sverigedemokraternas förtjänst att det blev någon ersättning till de vanvårdade.

I upprättelseutredningen räknar man med att nånstans mellan 2 000 och 5 000 personer kan få ersättningen på 250 000 kronor. Det innebär sammanlagt en kostnad i storleksordningen en halv till en miljard kronor. Det är kaffepengar jämfört med de mångmiljardbelopp man varje år vräker ut av skattebetalarnas pengar i bidrag och subventioner på massinvandringen. Men i Sverige går invandrare före svenskar – t.o.m. före de svenskar som när de var barn på det mest skamliga sätt sveks av det samhälle vars främsta uppgift det borde varit att skydda dem.

Aftonbladet
Relaterat

De vanvårdade fosterbarnen blir en fråga för riksdagen
Mer dokumentation krävs om vanvårdade
SD: ”Regeringen bör ompröva nej till ekonomisk ersättning för vanvårdade barn”
PrintFriendlyShare
2011-09-29, 00:05 (uppdaterat 2011-09-29, 00:29) | Kategori(er): Brott, Inrikes, Politik

0
Disqus

Gilla
Dislike
and 4 others liked this.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
80 kommentarer 875 gillar received
Dela på
Visar 39 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS


quinna 2 minuter sedan
Jag hörde Maria Larsson (KD) yttra sig om detta. Det falska stycket försökte flera gånger utan framgång, övertyga lyssnarna att hon var såååå glad att de drabbade nu skulle få sin ersättning.

Jag var just inne och läste på sidan " Samhällets styvbarn " som lagt ut socialdepartementets pressmeddelande i frågan. SD nämns inte någonstans!

Patrik 21 minuter sedan
Detta måste lyftas fram i riksdagen, SD:s roll ska tydligt poängteras i denna uppgörelse.
2 people gillar det här.

foxel 25 minuter sedan
Alldeles riktigt! Så var det även på Ny Demokratis tid 1991-94.Ett otal propositioner som Bildtregerinhgen lade fram gick igenom med stöd av NyD.Men aldrig ngt offentligt erkännande.Till slut best sig Ny D att markera detta och röstade på s ekonomiska tilläggsproposition.Men tyvärr mörkade man inte fram till voteringen.Då hände ngt unikt.Alla socialdemokrater lade ned sin röst.För skulle man röstat ja så hade man fällt regeringen Bildt.Vilket var NyD:s avsikt.Man hade nämligen inte fått igeom ett enda av sina förslag om begränsning av massinvandringen.
Det hade Bengt Westerberg sett til(hot om att lämna regeringen).Så här bör enligt min mening SD rösta med s och fälla Reinfeldts regering. Man kommer i likhet med NyD inte att få igenom ett enda av sina förslag om en begränsning av invandringen.Utan det motsatta kommer att hända i samarbete med Mp.
Så fäll regeringen Reinfeldt då kan myckett spännande hända!
3 people gillar det här.

Stefan K 41 minuter sedan
Tur all bloggarna finns så att hela sanningen kan nå svenska folket...igen.
4 people gillar det här.

SM811 52 minuter sedan
SD bör tänka till om de inte ibland skall hålla inne med sin ståndpunkt och Regeringen får lida ett nederlag vid röstningen.
3 people gillar det här.

Sunngifu 1 timme sedan
Maria Larsson säger: " Det innebär också att vi särbehandlar en grupp." Jaså, kom hon på att de nu gör ett avsteg från sina "principer"? Ägnar man sig inte åt särbehandling i parti och minut annars? Vilka är det som får gratis sjukvård och gratis tandvård till exempel?
10 people gillar det här.

Emse1 1 timme sedan
Kan PI försöka få reda på var alla "vittnesmål" hamnade egentligen? Mörkertalet kan man ju fundera över?
Kriterierna för att vara tillräckligt "vanvårdad" ( läs misshandel för det är ju det som det är egentligen tycker jag)

Min nära bekant har vittnat skriftligt och skickat in sin berättelse när detta med fosterhemsbarn och barnhemsbarn kom i dagsljus,h*n kommer dock inte ihåg till vilken specifik instans adressen gick.

H*n har inte hört ett enda ljud sedan dess och utgått från att det aldrig togs någon notis om vittnesmålet,
typ att det var inte tillräckligt stark vanvård att misshandla,hota och utnyttja sexuellt.Sen föll det i "glömska" för att ånyo komma tillbaka att vittnesmålet lämnats in en gång i tiden .

Någon som vet var man kan vända sej för att försöka få upprättelse för min vän?
1 person gillar det här.

HuldasKarin 1 timme sedan
Det är det jag alltid sagt och säger igen, inom religionen finns de största lögnhalsarna och rävspelsgrisarna. Klistrar man på sig ett krisdemokratmärke så kan man bete sig hur falskt som helst!
8 people gillar det här.

Shakanda 1 timme sedan
Det var bra, de ungarna har rätt till ersättningen så väl som alla andra utländska ungar som bekostas
med div pengar och annat, vore väl bedrövligt annars om man inte betalade ut till de ungar som finns i landet utan enbart till världens alla andra barn
1 person gillar det här.

Svenskastavalla 1 timme sedan
Tack SD, äntligen en upprättelse för utsatta svenskar.

De här pengarna stannar i Sverige, skickas inte till Somalia eller andra terroristnästen.
9 people gillar det här.

svenjo 1 timme sedan
Pengarna dras återigen från pensionärerna. Vet några som får. Dessa är tidigare försäkringsbedragare. Mycket tveksamt med sådana här utbetalningar i efterhand
1 person gillar det här.

stefan101 2 timmar sedan
Ger Greklandsvarning när regeringen börjar sprätta iväg skattepengar som smågodis i en begynnande lågkonjunktur, riksdagen verkar helt styrd av media i dag,många fattigpensionärer som får ta en extra blodtryckstablett i dag....
4 people gillar det här.

BitteJ 1 timme seda

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: