tisdag 5 april 2011

Politiker gillar lika « Politiskt Inkorrekt

Politiker gillar lika « Politiskt Inkorrekt: "Politiker gillar lika

HYCKLERI En granskning som tidningen Riksdag & Departement gjort visar att avståndet mellan politiker och folket de säger sig företräda växer. En majoritet av riksdagsledamöterna från Stockholm, Göteborg och Malmö bor i innerstäderna och välmående villaområden. Miljonprogrammets förorter, där all denna berikande och exotiska mångkultur frodas, är dock paria då politikerna väljer bostad.

– Frågan är om de utsatta grupperna i Sverige har en god representation i vårt system. Historiskt har Sverige kännetecknats av en hyfsat folklig elit. Risken är att avståndet mellan väljare och valda håller på att öka, säger Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

När det gäller kön är den svenska riksdagen väldigt representativ för medborgarna – men då det gäller bostadsmiljö ser det helt annorlunda ut.

26 av de 29 ledamöter som företräder Stockholms stad är skrivna i kommunen. 15 av dessa 26 ledamöter bor innanför tullarna. Av de 11 som bor utanför bor de allra flesta i villa eller radhus. Endast en ledamot bor i någon av miljonprogrammets förorter vid Järvafältet – och då i tämligen välmående Kista.
Detta kan jämföras med hur stockholmarna bor: Två av tre bor utanför innerstaden. Endast en av tio i villa.

Av de 39 ledamöter som företräder Stockholms län – exklusive Stockholms stad – är 36 skrivna i länet. 75 procent av dessa bor i villa. Den minoritet som bor i lägenhet bor uteslutande i Stockholms stad eller i intilliggande områdena Solna, Sundbyberg och Nacka.
Samtidigt bor en majoritet av medborgarna i Stockholms län, vilka de är satta att företräda, i lägenhet. Endast fyra av tio länsinvånare bor i villa eller småhus.

I valkrets Malmö återfinns ett liknande mönster: av de åtta ledamöter som är skrivna i staden bor inte en enda i miljonprogrammets förorter. Tre bor dock i det nybyggda och exklusiva Västra hamnen, två bor i Södra innerstan, en i Centrum och två i villa i Limhamn-Bunkeflo.

I Göteborg bor de 16 ledamöterna som är skrivna i kommunen något mer utspritt. Fyra bor i miljonprogrammets Angered, en i Hjällbo, en i Hammarkullen, en i Gårdsten och en i området Lövgärdet. Knappt hälften av stadens ledamöter bor i centrala Göteborg, men bara en fjärdedel av befolkningen. Tre andra ledamöter bor i villor i Västra Göteborg och en i Norra Hisingen.

Lena Wängneruds analys är att riksdagsledamöternas boende samverkar med socio-ekonomiska faktorer, med utbildning och med inkomster.
– Det är svårt att veta exakt vad det beror på att riksdagsledamöterna inte bor som de folk de är satta att företrädda. Vi vet ju till exempel att ledamöternas arvode ökat snabbt under de senaste åren, vilket också ger dem ekonomisk möjlighet att bo bättre, säger hon.

Den största risken Wängnerud ser med det ökade avståndet är inte att besluten blir sämre men att samhället glider alltmer isär och att desto fler medborgare tänker att ”politik är inget för oss”.

– Känner folk att det finns ett för stort avstånd till politikerna minskar känslan av anhängarskap och politisk legitimitet, säger Lena Wängnerud.
– Sverige har länge kännetecknats av en ”hyfsad folklig elit”. Men vi kan vara på väg mot en mer fransk eller italiensk situation om avståndet ökar mellan väljare och valda.

– Det är viktigt at det finns en känslighet och en medvetenhet om att vi formas av den verklighet som vi växer upp i. Om det bara sitter en grupp medelklassiga vita män eller kvinnor i riksdagen, gynnar det inte grupper som är olika.

R&D
4 april, 2011 | Category: Inrikes, Politik
18 comments to Politiker gillar lika

*
AC
5 april, 2011 at 10:17 · Reply

Lite intressant i Göteborg Både Angered, Hammarkullen och Hisingen är riktiga skitområden så Göteborg framstår som bäst i denna jämförelse? Vore intressant att rita upp en politiskt färgad karta över ledamöterna, om MP, S och V bor i invandrarområdena eller om de också bor flott och centralt….
*
leif clavenheim
5 april, 2011 at 09:27 · Reply

Lena Wägnerud,Menar du på fullt allvar att någon Svensk med förnuftet i behåll ens skulle få för sig att bosätta sig i ert s.k. miljonprogram. Nej,inte ens om det så vore ett miljardprogram.
Det har inget att göra med bostäderna utan om de som bor i bostäderna. Svårare än så är det inte.
*
Kafir-Calle
5 april, 2011 at 06:38 · Reply

Den PK-logiska slutsatsen är att kvotera invandrare (boende i förort) till Riksdagen eller åtminstone få partierna att ”jobba aktivt” med representationen av personer med utomeuropeisk bakgrund.

Kort sagt, vägen är förberedd för ytterligare islamisering av Sverige.
*
Christer
5 april, 2011 at 05:59 · Reply

Kvotreing:
Är ju populärt bland vissa riksdags ledamöter.
Jag anser absolut. För att bli riksdagsledamot skall dom ha bott minst 2 år i ett mångkulturellt område och deras barn gått i en mångkulturell skola.
Eller förbinda sig att göra det.
Sedan kanske vi vanliga människor skulle få lite bättre förståelse för våra synpunkter.
*
borken44
5 april, 2011 at 03:24 · Reply

”Om det bara sitter en grupp medelklassiga vita män och kvinnor i riksdagen, gynnar det inte grupper som är olika”, menar Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid GU.
Paradoxalt är det precis vad det gör här i Sverige, beroende på ett besynnerlig behov hos våra politiker att framstå som världsfrälsare.
*
borken44
5 april, 2011 at 03:11 · Reply

Märk väl att för Göteborgs del består Angereds 4 områden Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten och Lövgärdet av både villor och radhusområden av god standard. Det skulle förvåna mig mycket om några av politikerna bor i några av miljonprogrammens fastigheter!
En av SD´s valbara representanter inför valet 2010, syrisk-ortodoxa Issa Issa, som valde att hoppa av efter den brutala knivmisshandel han utsattes för av närboende islamister, bodde dock på Sandspåret vid Hjällbo Centrum. Det kanske säger en del om ”Verklighetens folk”!
*
Sverigedemokraterna i Svedala » Politiker gillar lika
5 april, 2011 at 00:43 · Reply

[...] Läs mera här. [...]
*
Tobleråna Sahliv
5 april, 2011 at 00:11 · Reply

Det är fint att vara journalist och politiker, kan man vara låtsas-solidarisk på dom vanliga svenskarnas bekostnad. Tvinga på dom den mångkultur man själv inte vill ha, och sen förakta, se ner på och hetsa mot dom om dom protesterar.

Tänk va fint, att från sina trygga enklaver måla ut oss som obildade reflexrasistiska bönder. Det pöbelpatrask dom tycker vi är. Medan dom själva förskansar sig långt bort från all skit, våld och förfall, dom översvämmer oss med.
*
P
4 april, 2011 at 23:21 · Reply

Viktig sak som Lena tar fram, dock inget nytt, som redan påpekats. Ingenting tyder på att detta fjärmande från verkligheten och dess folk bland politikerna kommer att minska på sikt, tvärtom kommer det öka dramatiskt allt eftersom Sverige omdanas till en muslims stat.
*
lasse1
4 april, 2011 at 22:58 · Reply

Intet nytt under himmeln….
Under min uppväxt på 50 – talet i en socialdemokratisk kommun, så bodde kommunalborgmästaren (s), drätselkammarens ordförande(s), och arbetarekommunens ordförande, (en socialdemokratisk intresseförening) inom kommunens flottaste villaområden.

Märk väl…Det var inte precis några ”arbetarlängor” eller småstugor om 3 rum o. kök, utan praktvillor om minst, 6-8 rum.
Ett blandat område med s.k. välmående tjänstemän med deras familjer.
Var det inte villor, så var det mestadels bostadsrätter typ,(HSB) eller Riksbyggen i stadens centrala kärna.

Kan inte se något fel i sig… Även en förtroendevald sosse vill bort från skrik och bråk med stökiga grannfamiljer.
Ett 50-tals fenomen, inte så obekant för en insatt…

Fattas bara.
o
lasse1
4 april, 2011 at 23:33 · Reply

Jag vill gärna tillägga…Detta var förhållandet under 50 – talet..
Hur ter sig verkligheten idag?

Kan någon hitta en hög uppsatt sosse eller en dito representant inom alliansen, med adress; Fittja eller Skärholmen i Sthlm, Rosengård i Malmö, Bergsjön i Göteborg eller Ronna i Södertälje…

Leta gärna, eller sov på saken…
*
jimmy
4 april, 2011 at 21:31 · Reply

Helt rätt, kasta nu in folk från förorterna till riksdagen, kan dom inte svenska så får dom ha tolk. Det är dags att ta ANSVAR.
o
Illwill
4 april, 2011 at 22:09 · Reply

7-klövern har redan försökt. Center och Moderaterna har dragit med islamister (Moderaterna satte en i riksdagen t.o.m), rödingarna har dragit med invandrare från varje land/kultur de kunnat hitta (även om de föredrar representanter som är inavlade…vilket inkluderar de från Sverige, finns inte en chans att Mona Sahlins föräldrar inte var nära besläktade). Kådisarna och Folkpartiet Populisterna har säkert en finne eller två.
*
Evert
4 april, 2011 at 21:22 · Reply

Problemområdena finns absolut representerade, genom moderaten Waberi. Tack vare hans långtgående och svävande visdomsord vägs allt intressant och osvenskt upp tusenfalt – såsom okunskap om demokrati, ofrihet, kvinnoförtryck, Sharia och islamiska lögner till otrogna. Så visst är det nya Sverige mer än väl representerat bland Sveriges politiska elit och det viktigaste av allt – Fredrik lyssnar uppmärksamt…
*
Fredrix
4 april, 2011 at 20:53 · Reply

Vad spelar det politikerna för roll? För dem betyder det att de själva och deras familjer kan inneha och behålla makten under flera generationer.

Västerländsk demokrati i ett nötskal….hyckleri.
*
Pelle Andersson
4 april, 2011 at 20:41 · Reply

Är ju en direkt följd av det svenska partisystemet. Nej inför majoritetsval och personval där ledamoten verkligen kommer ifrån sitt distrikt.
*
ThinksTwice
4 april, 2011 at 20:27 · Reply

Klassisk klassiker, j-vla hycklare.
*
Jesper T.
4 april, 2011 at 19:56 · Reply

Bra att ni uppmärksammar att de som beslutar om att vi ska ta hit mängder av underliga människor från hela världen aldrig behöver komma i kontakt med dom. Hyckleri givetvis.

Mötesplatsen blir möjligen skolan där man ju skapar friskolor för att slippa att behöva möta invandrarna. På mindre orter kan jag tänka mig att den plats i samhället där grupperna ändå möts i någon omfattning är just skolan. Vi lär få höra mycket därifrån i framtiden.

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: