söndag 17 april 2011

Fukushimas reaktorer kan vara kylda först om ett halvår - Fria Tider

Fukushimas reaktorer kan vara kylda först om ett halvår - Fria Tider: "Fukushimas reaktorer kan vara kylda först om ett halvår
Publicerat 17 april 2011 kl 11:11
Tepco,Tokyo Electric Power Company, meddelar idag att man tror att reaktorerna i Fukushima kommer att vara kylda först om tidigast sex månader.


Det Japanska företaget uppskattar att strålnivåerna kring verket börjar minska om ungefär tre månader och då kan arbetet intensifieras. Först då kan en inkapsling av reaktorerna bli aktuellt. Just nu ligger företagets fokus på att förhindra ytterligare vätgasexplosioner som skulle kunna frigöra ytterligare radioaktiva partiklar.

Närmare en halv miljon japaner har evakuerats från den direkta zon kring kärnkraftverket som uppskattas som värst drabbat av olyckan. Tepco meddelade för några dagar sedan att de kommer att betala ut en mindre initial ersättning till de evakuerade familjerna.

Radioaktiva partiklar från Fukushima har uppmäts i Sverige av FOI och publicerades av Strålsäkerhetsmyndigheten. På många håll uppmättes 200-500 gånger så höga nivåer som normalt av radioaktivt sesium och jod.
Skribent

Per Hansson
08 559 24 558
per@friatider.se
Fler artiklar
Omodererat: Fria Tider ansvarar ej för innehållet nedan

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: