måndag 11 april 2011

Sverige har infört inofficiellt hädelseförbud när det gäller islam - Artikel av Björn Ulvaeus - Newsmill

Sverige har infört inofficiellt hädelseförbud när det gäller islam - Artikel av Björn Ulvaeus - Newsmill: "Islamismen och kulturlivet
Björn Ulvaeus om Islamismen och kulturlivet
Sverige har infört inofficiellt hädelseförbud när det gäller islam

Publicerad: 2011-04-11, Uppdaterad: 2011-04-11

Vi kan nu konstatera att det finns ett inofficiellt hädelseförbud när det gäller islam, i praktiken agerar ju många kulturinstitutioner som om det funnes, skriver Björn Ulvaeus apropå debatten kring censuren Kulturhuset i Stockholm.

* 444 millningar
* 40 kommentarer
*
Bokmärk & dela artikelnTipsa om artikeln vie e-post
Facebook
Twitter
dela
* skriv ut
* Facebook
* Twitter

Om författaren

Björn Ulvaeus är tidigare medlem i popgruppen ABBA.

Blir inte svenska kyrkans företrädare förbannade när de gång på gång får se att deras heliga skrift inte tillnärmelsevis tillmäts samma betydelse som deras muslimska motsvarigheters koran. Om man tonsätter en sura (vers i Koranen), vilket jag kan föreställa mig inte kan vara lätt, med avsikt att dansa till musiken så blir stycket vips censurerat för att det hela skulle kunna vara kränkande för muslimer. Tonsätt en bibelvers och se vad som händer. Absolut ingenting. Inte sen Monty Pythons 'Life of Brian' har det höjts ett ögonbryn.

Det är tydligen skillnad på folk och folk. För den ene bugar man ursäktande och skrapar på foten medan man nonchalerar den andre. Imamen vinner över prästen varje gång.

Så har det hänt igen - en kulturinstitution backar från sitt konstnärliga ansvar och säger därmed att religiösa uppfattningar är viktigare än den fria konsten, yttrandefriheten och, i det här fallet, feminismen. Denna gång gäller det Kulturhuset i Stockholm och feministisk Street Dance - Celebration of Womanhood. Kommer ni ihåg hur Deutsche Oper i Berlin ställde in en föreställning av en liknande orsak 2006. I den sista scenen av operan 'Idomeneo' dekapiterades Muhammed, Jesus, Buddha och Poseidon som en metafor för människans frigörelse från den organiserade religionen. Det blev ett oherrans liv och givetvis censur. Och inte berodde det på att mannen från Nasareth blivit av med huvudet. Sedan dess har vi haft en massa såna incidenter och ingen kan undgå att märka att det alltid är prästen, som får stryka på foten.

Jag är fortfarande medlem av svenska kyrkan och känner mig därmed i någon ytterst liten mån företrädd av det svenska prästerskapet. Är det konstigt om man blir kränkt när ens företrädare viker sig hela tiden och så uppenbart intar en underdånig ställning inför sin muslimska kolleg

Vi kan nu konstatera att det finns ett inofficiellt hädelseförbud när det gäller islam, i praktiken agerar ju många kulturinstitutioner som om det funnes.

Denna smygande censur är vidrig. I ett samhälle som vårt borde den inte ha någon plats. Den förgiftar sakta och lömskt samhällsklimatet utan att vi märker att det sker, den förorenar livsluften för demokratin. Varje gång vi säger till oss själva: 'Ja, men det är väl inte så farligt. Vi undviker ju i alla fall bråk.' Varje gång vi säger det tar självcensuren ett pyttesteg ni i våra huvuden och så småningom märker vi inte att den har flyttat in och bor där.

Björn Ulvaeus (8 artiklar)
Anmäl



– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: