onsdag 20 april 2011

Han varnar för den stora flyktingvågen - Södertälje - www.lt.se

Han varnar för den stora flyktingvågen - Södertälje - www.lt.se: "* Annons privat

Ons 20 april 2011

Han varnar för den stora flyktingvågen

Södertälje tar emot överlägset flest flyktingar i landet sett till invånarantal. Och risken är att det ökar ännu mer.
– Detta är ohållbart och drabbar alla kommunens verksamheter, säger Besim Aho (S).

Arbetslivsnämndens ordförande Besim Aho är mycket oroad över flyktingpolitiken. De första tre månadernas statistik visar att flyktingströmmen till Södertälje ökar igen efter en viss avmattning under förra året.

Av de 2761 flyktingar eller anhöriga som fått uppehållstillstånd valde 178 Södertälje som bostadsort. Bara Stockholm som är nästan tio gånger så stort hade fler – 201.
Både Malmö och Göteborg tog emot färre – 117 och 121 – och grannkommunen Botkyrka tog bara emot 16.
– Det är orimligt. Och eftersom det genomsnittligt tar nästan sju år för en flykting att få arbete kommer detta att kosta kommunen stora pengar, säger Besim Aho.

Han tycker att ebolagen som ger flyktingar rätt att bosätta sig var de vill bör ses över.
– Och jag tycker inte att det är fel att temporärt begränsa flyktingars rätt att bosätta sig var de vill så länge de inte kan försörja sig. Men när de fått arbete får de naturligtvis bo var de vill, säger Besim Aho.

Och han är bekymrad över oroligheterna i Syrien.
– En flyktingvåg därifrån kan drabba Södertälje. Det bor många kristna där, säger han.

Läs hela artikeln i måndagens pappers-LT: Köp och läs den digitalt här.
Roland Pettersson roland.pettersson@lt.se
Publicerad 18 april 2011 Uppdaterad 18 april 2011
Textstorlek 1 2 3
Tipsa Skriv ut

Stäng

Facebook /logger/logger?type=SOCIALNETWORK_SHARE&site=www.lt.se&network=Facebook&a=1.1175351 Twitter /logger/logger?type=SOCIALNETWORK_SHARE&site=www.lt.se&network=Twitter&a=1.1175351

►► Prenumerera på LT

►► Köp digitalt lösnummer här

* 58 Kommentarer

Senaste kommentarerna:
Kommentera
Äldsta kommentar överst
Senaste kommentar överst
1 2 Nästa
Skrivet 18 apr 2011 11:50 håkan (Ej registrerad)

Snälla söderälje. T inte emot fler flyktingar nu, det räcker! räcker nu, ta hand om folket dom redan finns här. Låt oss få flytta inom stan utan att behöve köa i 3år för att det är sån bostadsbrist. Låt oss andas nu. Inget och absolut inget rasistiskt menat, men jag tycker bara att det RÄCKER NU!!!!
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 11:53 Peter G. (Ej registrerad)

Försöker han positionera sig nu för att bli nytt kommunalråd?

Besim vore det sämsta förslaget någonsin. Även om han uppenbarligen försöker dra samma hållning som Anders Lago
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 11:58 Patrik (Ej registrerad)

hallo där Besim! ska man stoppa barnfödelse också? de kostar bara pengar tills de blir vuxna och arbetsföra!, de flesta flyktingar har redan kostat massor med pengar till sina ursprungliga hemländer och kommer till det nya Landet och börja jobbar! jag tycker att just den rädsla du sprider, stämmer inte. tänk på ett Land som USA som tog emot en miljon svenskar för drygt 100 år sen och de klarade det. Jag håller med dig om att andra kommuner måste ta sitt ansvar ,speciellt moderatstyrda kommuner. men ta det lugn det blir ingen massinvasion till Södertälje, och de som kommer, de flesta är en resurs .
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 12:01 @@ (Ej registrerad)

Oj..hur ska nu Sverige reagera när en med invandrar bakgrund går ut öppet och pratat om att invandringen skall stoppa....Oj oj nu blir det fel i maskineriet..Är han inte rasist enl Svenska normer..?
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 12:22 P (Ej registrerad)

Skönt att vi har kompetenta personer i vår stad som bevakar och håller denna fråga levande. Jag är definitivt inte för att Södertäljes gränser skall stängas, människor måste få välja själv var de vill bo. Men det kan inte vara Södertäljeborna själva som skall betala då många människor som flyr och inte kan försörja sig kommer till samma plats.

Jag har stort förtroende för Besim och hans arbete för att hjälpa fler till arbete. Hoppas regeringen kan ha lika stort förtroende för Södertälje och hjälpa till med kostnaderna för flyktingmottagandet.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 12:31 Heli (Ej registrerad)

Är det inte dags för regeringen att sluta mumla och fatta beslut som gör att hela Sverige är med och tar ansvar för flyktingar som kommer hit? Även om det inkräktar på friheten att själv välja bostadsort funkar det inte när så många väljer samma ort. Det handlar inte bara om kostnader utan om möjligheten att komma in i samhället så snabbt som möjligt, undvika trångboddhet och skapa bra möjligheter för barnen. Sverige behöver inte stänga gränserna utan bredda antalet mottagarorter.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 12:34 Nina (Ej registrerad)

Jorden anropar regeringen Reinfeldt. Hallå, hallå...
Vi har ett meddelande till dig Fredrik: Ta ansvar för politiken.

Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 12:37 Skattebetalare (Ej registrerad)

Nähä????? Sent skall syndarna vakna... det är ju inget som har skett under den senaste mandatperioden direkt..
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 12:57 J (Ej registrerad)

Fast någon måste ju ge dem lägenhet? I andra kommuner får de inte lägenhet och då lämpas problemet över på andra. Detta borde TB lätt kunna lösa genom att kräva arbete så gör övriga Sverige.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 12:58 Maru (Ej registrerad)

No shit Sherlock....dags att inse Södertälje's integrations problem, bättre sent än aldrig.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 13:06 M. (Ej registrerad)

detta är ngt som skett under lång tid som gör att andra kringliggande kommundelar får mindre pengar för utveckling av skolverksamheten och den systematiska servicen av vägar och parkområden m,m.
pengarna går i kommunen istället till invandringens negativa delar.

m.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 13:07 också invandrare i andra generationen; (Ej registrerad)

Besim; jag kommer helt apråpå någonting annat att tänka på din folkgrupps stora anhöriginvandring.
Många i den gruppen har aldrig varit på den svenska arbetsmarknaden på grund av åldersskäl utan har fått sin försörjning och hyran betald av kommunala medel.
Så jag undrar varför inte Södertälje egentligen har så mycket resurser eller bostäder.
Dagens flyktingar har ofta utbildning med sig i bagaget och har vilja och drivkraft att förbättra sin situation och man lär sig svenska på grund av tidigare studievana. Desutom flyttar man gärna från Södertälje om det finns tillfälle att få arbete på annan ort i Sverige.

-Man ska inte kasta sten i glashus.


Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 13:16 Thomas (Ej registrerad)

Vänta lite nu...
Jag sade något liknande för några år sedan och blev då genast kallad för 'Jävla Rasist' och liknande.
Vad är det för skillnad nu när man tom kan gå ut i tidningen och tala klarspråk???
Har jag missat något eller är Besim rasist han med?

Tacksam för ett klargörande...
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 13:58 Jockey (Ej registrerad)

När Södertälje inte orkar svälja mer blir alltså receptet att tvinga på alla andra kommuner samma beska medicin? Den verklighetsfrånvända integrationsmodellen vi tillämpar har alltså inga brister, det är bara moderata kommuner som inte begriper vilken enorm vinstlott invandringen numera är? Uppenbarligen inget nytt i den socialdemokratiska retoriken... Nya lianer, samma gamla apor.

Till dig som nämnde Amerika som exempel, hade man världens mest heltäckande försörjningssytem som väntade på svenskarna där borta? Eller var det hårt arbete som gällde? Du vet nog svaret lika bra som jag...
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 14:14 imp (Ej registrerad)

också invandrare i andra generationen; (Ej registrerad) skrev: Besim; jag kommer helt apråpå någonting annat att tänka på din folkgrupps stora anhöriginvandring.
Många i den gruppen har aldrig varit på den svenska arbetsmarknaden på grund av åldersskäl utan har fått sin försörjning och hyran betald av kommunala medel.
Så jag undrar varför inte Södertälje egentligen har så mycket resurser eller bostäder.
Dagens flyktingar har ofta utbildning med sig i bagaget och har vilja och drivkraft att förbättra sin situation och man lär sig svenska på grund av tidigare studievana. Desutom flyttar man gärna från Södertälje om det finns tillfälle att få arbete på annan ort i Sverige.

-Man ska inte kasta sten i glashus.

Rätt så rätt, just så kanske fler borde uppfatta saken.
Den stämmer nämligen tillfullo. Klarsynt av dej.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 14:16 Realisten (Ej registrerad)

Tänk att de styrande i det här landet inte begriper någonting. Om jag som SVENSK blir arbetslös, då blir jag tvingad att flytta dit där arbete finns. Detta gäller tydligen inte invandrare. Om jag inte fglyttar så får jag heller inget bidrag från något håll. Invandrare skulle inte få ett öre om dom inte bosatte sig där det finns arbete. Detta är inte rasism, men om det är så att ni tycker det så är jag stlt för det betyder att jag i första hand värnar om de Svenska och den Svenska kulturen och i andra hand om invandringen
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 14:16 MrX (Ej registrerad)

Södertälje är inte som det en gång var. När politikerna började prata om månkultur så glömdes resten av folket bort.

Jag har rätt att uttrycka mig om det här så jag gör ingenting fel.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 14:18 hårt arbete (Ej registrerad)

Jockey (Ej registrerad) skrev: När Södertälje inte orkar svälja mer blir alltså receptet att tvinga på alla andra kommuner samma beska medicin? Den verklighetsfrånvända integrationsmodellen vi tillämpar har alltså inga brister, det är bara moderata kommuner som inte begriper vilken enorm vinstlott invandringen numera är? Uppenbarligen inget nytt i den socialdemokratiska retoriken... Nya lianer, samma gamla apor.

Till dig som nämnde Amerika som exempel, hade man världens mest heltäckande försörjningssytem som väntade på svenskarna där borta? Eller var det hårt arbete som gällde? Du vet nog svaret lika bra som jag...

Din sista kommentar: Sant så sant, om Amerika.
Men du tänk då på att svenskarna redan innan, var vana vid hårt arbete, mycket hårt.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 14:39 anders (Ej registrerad)

En del kommentarer här är bara förlöjliganden av dem som har skrivit dem. Kommentarer som att inte lämpa över problemen på andra kommuner nu när Södertälje är förstört. Märker ni inte själva hur löjliga ni är?

Det är en viss skillnad på hur många man kan ta emot om man sätter alla i ett fåtal städer eller om man sprider dem i hela landet. Det är en viss skillnad att kunna få in de anländande i allt från språk till arbetsmarknaden när de kommer till en icke övermättad stad till en som sett till sin storlek tar emot överlägset flest i hela landet (och tydligen som tvåa sett i rena siffror).

Skärp er och börja använda de små gråa som ni har begåvats med(?).
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 14:49 JB (Ej registrerad)

Låt de få bosätta sig där de vill. Huvudsakligen handlar det om människor som kommer att vara redo för arbetslivet om några och därmed generera pengar till kassan såvida Södertälje är tillräckligt attraktivt för dem.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 14:53 LK (Ej registrerad)

För ett antal år sedan (2007) ville Nyamko Sabuni inför ett bonus system (SFI-bonus) till de kommuner som var villiga att ta emot flyktingar. Kommunerna skulle få bidrag för antal personer som de tog emot. Hur många kommuner tror ni var intresserade? Inte särskilt många va! Regeringen försökte då att lösa 'problemet' genom att ge kommunerna en möjlighet att ta emot flyktingar. Tror ni att Norra delen av Sthlm har behov av bonus pengarna? Icke sa Nicke. Problemet är att Regeringen bör sätta en 'max kvot' för antal flyktingar som varje kommun får ta emot. I det fallet bör man givetvis ta hänsyn till antal invånare i kommunen, ekonomi, bostad, jobb etc. Denna fråga bör ligga på regeringens bord och inte kommunernas...Jag menar inte att jag är emot invandrare/flyktingar (för jag är själv av utländsk härkomst), jag menar inte att dagens invandrare inte kan anpassa sig, utan jag menar enbart, precis som Besim, att det är ohållbart med så många flyktingar inom ett och samma område. ;)
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 14:54 norrlänning (Ej registrerad)

också invandrare i andra generationen; (Ej registrerad) skrev: Besim; jag kommer helt apråpå någonting annat att tänka på din folkgrupps stora anhöriginvandring.
Många i den gruppen har aldrig varit på den svenska arbetsmarknaden på grund av åldersskäl utan har fått sin försörjning och hyran betald av kommunala medel.
Så jag undrar varför inte Södertälje egentligen har så mycket resurser eller bostäder.
Dagens flyktingar har ofta utbildning med sig i bagaget och har vilja och drivkraft att förbättra sin situation och man lär sig svenska på grund av tidigare studievana. Desutom flyttar man gärna från Södertälje om det finns tillfälle att få arbete på annan ort i Sverige.

-Man ska inte kasta sten i glashus.

Du har helt rätt så uppfattar vi situationen, själv fick jag flytta hit från norrland pga. arbetssituationen. Ett tipps gruvnäringen i norrland söker arbetskraft kan det vara något för den stora syrianska gruppen?
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 15:15 Jockey (Ej registrerad)

Varför unviker alla DEN STORA FRÅGAN? Att det är dags för Sverige att dra ner på invandringsvansinnet till en rimlig nivå. Hela europa börjar inse att detta är ohållbart om man ska kunna bibehålla den samhällsservice man är van vid men svenskarna fortsätter envist att hävda att jorden är platt. Vi har två val, fri invandring och noll välfärd eller kontrollerad invandring och bibehållen välfärd.

Låt gå-mentaliteten har nu prövats och konstaterats vara ett fiasko, hur mycket mer behövs innan ni börjar begripa allvaret? Säg inte att jag har fel, det Besim hävdar i artikeln var också helt otänkbart att yppa i offentligheten bara för ett halvår sedan. Sakta men säkert sjunker varenda olycksprofetia in även hos de trögaste, synd bara att det skulle krävas ett SD innan man tog bladet från munnen.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 15:37 PM (Ej registrerad)

Realistiska filantroper är svåra att finna
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 16:36 Måndag kl15.00 (Ej registrerad)

Nu sägs det öppet vad dom flesta förstått. Det är i Södertälje fullt.
Fullt i skolan, fullt i lägenheterna, fullt i sjukvården. En överbelamrad skola, noll lediga lägenheter, och ett sjukhus som kämpar för sin överlevnad, som dessutom kan läggas ned. Södertälje som samhälle håller på/eller har ändrat karaktär. Från en småstadskaraktär till ett samhälle som dunkar på dygnet runt. Det händer saker med otrevliga inslag, folk som öppet säger att dom inte går ut. Många lever nu i otrygghet. Detta samhälle kostar pengar, pengar som inte finns, eller lånas upp och förmodligen så får bolagen med kommunala intressen ge mer till kommunen. Det pratas vitt och brett om att bygga nytt centrum, fin badstrand, hus vid världsholmen, och en bana i luften som ingen vill ha. Vad många Södertäljebor vill ha och önskar, vare sig man är invandrare eller infödd är lugn och ro, ett säkert samhälle för familjen. Det finns inte i dag. Lagom är bäst. Men i Södertälje råder inte lagom.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 16:51 garbet (Ej registrerad)

Ursäkta mig, men ska det inte bli fritt och bra i Syrien nu? Jag trodde att Södertälje skulle tömmas på folk! F ö uttrycker sig Nesim Aho märkligt: varför skulle en massa syrier komma hit bara för att de är kristna?? För att missionera, kanske? Kristna Sverige en gång till? När, vi gick på det en gång. Nu är vi smartare. Religion betyder frötryck och krig, det kan vi se i....Syrien!
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 16:52 Invandrare 1957 (Ej registrerad)

Tycker det är intressant när man läser kommentarer. Vems Sverige pratar man om. Det verkar som väldigt delade intressenter.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 16:54 bengt (Ej registrerad)

Det sorgliga är att media med en dåres envishet fortsätter att kalla invandringen för 'flyktinginvandring'. Migrationsverkets årliga statistik visar gång på gång att av asylanterna har bara 4-5 procent flyktingstatus. Resterande är lycksökare och anhöriginvandrare. Det vore mer smakligt om media höll sig till fakta. Eller smakar det bättre att censurera sanningen när den inte faller de politiskt korrekta på läppen?
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 17:42 Tobias (Ej registrerad)

Telge Manpower Jobbstart, Telge Tillväxt och Telge Peab, inrättade av Lago, Aho och Hassler är de organ som medverkar till att flyktingarna blir kver i Södertälje. Låt Arbetsförmedlingen sköta arbetsmarknadsfrågorna, då anvisas de nyanlända till platser där dt finns arbete och bostad. Men båda Aho och Lago vill ha kvar en så stor del valboskap som möjligt. Avskaffa EBO som Aho kräver är bara att lägga dimridåer, det stora trycket på Södertälje svarar Aho och hans landsmän och släktingar för. En bra inkomstkälla med andrahandskontrakt!!
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 17:56 PG™

men hörrudu besim...

sådant får man ju inte säga för då blir man ju kallad rasist av sossar och annat löst folk.

förutom att man blir konstant censurerad av LT om man framför dylika åsikter.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 18:02 Pastor Jansson. (Ej registrerad)

Klart att vi ska ta emot massor av flyktingar,och kusiner och hela släkten till flyktingar.Vi kan ha ett stort flyktingläger här i Södertälje.VÄLKOMNA.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 18:11 jakthund (Ej registrerad)

Det har väl varenda kotte känt till att det tas emot för mycket flyktingar.
Det som är häpnadsväckande är att ingen kotte kunnat uttala sin åsikt om det utan att ha blivit censurerad eller på annat sätt blivit anklagad för att vara rasist när sanningen kommit på tal.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 18:13 UTFLYTTAD (Ej registrerad)

Kommentarer överflödiga......Fiskar röster....
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 18:50 TV (Ej registrerad)

Thomas (Ej registrerad) skrev:



Vänta lite nu...
Jag sade något liknande för några år sedan och blev då genast kallad för 'Jävla Rasist' och liknande.
Vad är det för skillnad nu när man tom kan gå ut i tidningen och tala klarspråk???
Har jag missat något eller är Besim rasist han med?

Tacksam för ett klargörande...

Vem blev du kallad rasist av? Jag är själv invandrare och bott här i 40 år. Tror du att vi tycker att det ska in fler invandrare till Södertälje? Jag känner ingen som vill det. Det är inte för att vi är rasister. Det har kommit alldeles för många till Södertälje. Lagom av allt är alltid bra. För mycket av något är inte bra. Personligen tycker jag inte att Södertälje ska ta in en enda flykting till. Och för det är jag inte rasist.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 19:19 bengt (Ej registrerad)

'Flykting' är nog Sveriges mest missbrukade ord, jag är inte ens säker på att det finns en enda flykting i Södertälje. Jag kan inte svara på det, knappast någon i kommunen heller. Vill ni veta så kontakta Migrationsverkets faktabas.
PS! läs mitt inlägg ovan så förstår ni.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 19:23 Mikko

Snart så är det 90% invandrare i Södertälje och ingen med Svenskt efternamn
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 20:05 Tanten (Ej registrerad)

Alla är välkomna till orter i vårt land där de med säkerhet får bostad och arbete. Fast vår regering har inte insett det här utan knökar in mängder med folk i vår lilla stad som måste plocka pengar från andra viktigare områden inom kommunen. Se till att rösta rätt nästa gång. Grattis Finland! Ni har fattat vad som pågår.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 20:14 Maria (Ej registrerad)

Alltså är du HELT SERIÖS BESIM!
Hur kan du gå ut med sådant tal?
jag känner mig helt knäckt! Hur kan du säga stopp till invandringen när du själv är en invandrare?
Kicka ut dig själv så att vi kan stoppa invandringen i Södertälje.

Hälsningar En invandrarbalgrund tjej från Södertälje.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 20:21 Typiskt Södertälje, my arse. (Ej registrerad)

Många här behöver lära sig att skilja på invandrare och flyktingar och inse att det inte är Södertälje Kommun som med vilje lockar hit fler flyktingar och invandrare.

Södertälje kan inte stoppa invandrare. Staten kan.

Södertälje kan inte stoppa flyktingar. Staten kan, men bör inte pga humanitära skäl. Däremot skulle det inte skada om andra än bara Södertälje Kommun lyfte ett finger för att försöka få till en mer hållbar fördelning av de flyktingar som kommer hit.

Har man väl fått uppehållstillstånd i Sverige får man bosätta sig var man vill. Det finns inget Södertälje Kommun kan göra åt det. De har i många år försökt få stopp på flyktingströmmen hit pga bostads- och arbetsbrist. Men det hjälpte uppenbarligen inte. Och ingen verkar ens veta att de försökte...
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 21:24 Lt Holm (Ej registrerad)

Tydligen var SD åsikterna i helt fel ute.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 21:39 Sonja (Ej registrerad)

Maria (Ej registrerad) skrev:



Alltså är du HELT SERIÖS BESIM!
Hur kan du gå ut med sådant tal?
jag känner mig helt knäckt! Hur kan du säga stopp till invandringen när du själv är en invandrare?
Kicka ut dig själv så att vi kan stoppa invandringen i Södertälje.

Hälsningar En invandrarbalgrund tjej från Södertälje.

Maria på vilket sätt känner du dig knäckt? Är det pga av att Besim Aho inte är svensk eller är du knäckt över att det blir stopp i invandringen till Södertälje?

Måste han kicka ut sig själv för att stoppa invandringen? Förstår inte ditt resonemang.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 21:58 assyr/syrian norrlänning (Ej registrerad)

Är en syrian/assyr från Norrland som bott här i 10 år. När jag flyttade hit tänkte jag shit vad många invandrare och började nästan bli rasistisk mot mina egna för att de inte alls var integrerade i samhället. Har själv alltid känt mig svensk och blivit behandlad som svensk. För varje år jag bott här har jag mer och mer upplevt hat och rasism från alla svenskar i den här stan. Mina barn har varit hos svenska skolkamrater och blivit utslängda av deras familjemedlemmar för att de inte vill ha turkjävlar hemma. Fröknar som är hur trevliga som helst i skolan och som man träffar på stan låtsas att inte känna en för de vill ju inte visa att de känner en blatte. Man är ju inte naiv. Detta mina kära läsare har bidragit till omvänd rasism. Det jag kan sammanfatta om Stälje är att hur trevliga vissa svenskar är så kan man säga 'I varje svensk bor det en liten rasist'. Ni vill inte att vi ska integrera oss men klagar stup i kvarten. Så mitt råd till alla är att flytta ut så vi får vår egen stad.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 22:04 Mikko

bara att ändra på reglerna för bidrag så att det är sämre än andra kommuner
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 22:37 Realisten (Ej registrerad)

Jag vill bara påpeka för signaturen 'Typiskt Södertälje' att jag vid flera tillfällen tydligt berättat skilnaden mellan FLYKTING och INVANDRARE i denna web-tidning. Men det finns ingen som begriper detta. Invandrare finns det flera tusen av här i stan, men flyktingar finns det kanske 100 st. Flykting hörs på namnet vad det är för person, resten är invandrare som kommit hit av annan orsak t.ex arbetssökande eller lyx sökande.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 22:56 Hasse (Ej registrerad)

Altså det har inte med rasism att göra att folket nu börjar säga stopp och belägg! Man skall vara snäll och hjälpa de som har det svårt men nu tack vare att svenska svenska staten släpper in folk vind för våg då skenar kostnaderna iväg. Vi är inte gjorda av pengar och vi kan inte hjälpa alla. Vi har hjälpt aldeles tillräckligt nu och de som kom hit för länge sedan har tillsammans med oss andra svenskar fått det sämre tack vare detta, besparingar i skolan färre dagisplatser och annan service som blivit sämre. Man måste se till folkets väl och ve och se till att gamla invandrare får det bra och så vi andra som inte har invandrarbakgrund förstås. Att bara fylla på är inget som gör oss glada. Det är väl för farao bara att kräva att svenska staten stänger dörren en sådär 40 år åtminstone. Man måste inse att det finns inte möjligheter att hjälpa alla! Det kostar stora pengar saknas jobb bostäder mm. Det är nog nu!!
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 22:59 Anders Berglund (Ej registrerad)

Som herr socialdemokrat säger, det kostar ett antal miljoner i försörjningsstöd men misstar jag mig inte helt så får även södertälje ett antal 100 miljoner i utjämningsstöd från andra kommuner. Så det är nog inte bara flyktingarna som sänker ekonomin utan även majoritetens inkompetens.

Man har från andra håll föreslagit att flyktingar ska placeras på andra platser där det finns bostäder etc men då har socialdemokraterna varit framme och pekat finger och skrikit rasist.
Att man nu tar upp problemet beror enbart på att det är en borgelig regering och man kan plocka billiga poäng, de flesta södertäljebor inser att det här problemet fanns långt innan 2006.
Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 23:08 Sinan (Ej registrerad)

Tänk på dej själv Aho. Varför kom du till Södertälje?. Det är självklart släktskapet som påverkade dej. Jag tycker att alla måste ha samma rättigheter som du har. De har rätt till att bosätta sig var de vill. En demokratisk land som Sverige ska alldrig hindra nån att bosätta sej var han eller hon vill.

Jag tycker att du måste fördjupa dej på vad demokratin är?



Anmäl
Skrivet 18 apr 2011 23:51 Humanist (Ej registrerad)

Så länge det finns orättvisor och krig i världen så kommer det att finnas flytingströmar.Alla måste vara med och hjälpa dessa människor
det är vår plikt som medmänniskor.Att stödja deras diktaturer och sälja vapen till de pratar man inte så högt om.Det verkar som om det är okej att tjäna pengar på dessa utsatta människors situation,men det är inte okej att de kommer hit för att få hjälp.Det finns så många mekanismer som gör dessa människor till ett problem i demokratiska Sverige.Om man ser på hur mycket vapen Sverige exporterar till dessa länder och hur mycket flyktingar som kommer hit, så går Sverige fortfarande plus.
Människors lidande går inte att mäta i pengar.Alla måste vara med och hjälpa till vare sig man bor i södertälje,,malmö,new york,peking,paris,santiago eller moskva.Till Besim frågar jag -varför kom du till Sverige och Södertälje? Jag vet att det finns en roman som heter den siste mohikanen.Men det kommer aldrig att finnas något som heter den sista flyktingen.
Anmäl
Skrivet 19 apr 2011 07:06 Chrille (Ej registrerad)

De fins inte en jobb lr bostad till dom som redan bor i södertälje FÖR HELVETE DE RÄCKER NU
Anmäl
Skrivet 19 apr 2011 07:53 Syrian i GENETA (Ej registrerad)

Misstänker att det är många 'urpsrungsvenskar' som kritiserar aho i några inlägg...
Hur många av er bor i Ronna, Geneta, Fornhöjden, Hovsjö..bor själv i Geneta och fasar för att jag aldrig kommer ha tillräckligt med resurser för att ta mina barn därifrån, ni har resurserna och på avstånd förklarar ni hör läckert det är i dessa områden..hej o hå
Anmäl
1 2 Nästa
Innehåll
Två greps vid polisrazzia
Södertälje - 10:45

Vid en polisrazzia natten mot i måndags greps två personer på Campusgatan i Södertälje.
Kommentera
Publicerad 10:45

Fotograf:
LT-arkiv

Bara hälften når målen på Ronnaskolan
Södertälje - 09:27

Färre än hälften av eleverna i årskurs nio på Ronnaskolan når målen i alla ämnen. Dessutom är det stora skillnader mellan pojkars och flickors resultat. Det visar en ny rapport från Skolinspektionen.
Kommentera
Publicerad 09:27 Uppdaterad 10:17
Läs också

* Läs hela Skolinspektionens rapport om Ronnaskolan här

Skolsamarbete med Tom tits skjuts upp
Södertälje - 08:33

Det planerade samarbetet mellan Oxbackskolan och Tom Tit kan komma att skjutas upp.
Kommentera
Publicerad 08:33

Fotograf:
Scanpix

Räkna med sol i påsk
Södertälje - 07:34

Oxveckorna är slut. Med påskhelgen väntar, för de flesta, en fyra dagar lång ledighet och därmed två korta arbetsveckor. Glädjande nog ser det ut som att solen tänker skina över påskfirandet.
Kommentera
Publicerad 07:34 Uppdaterad 07:37
Läs också

* Följ lokala vädret här

Fotograf:
LT-arkiv

Lago kräver besked om flyktingfrågan
'Det här är oerhört viktigt för Södertälje'
Södertälje - 07:28

Kommunalrådet Anders Lago (S) begär överläggningar med r

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: