söndag 17 april 2011

”Liberaler bör inte försvara invandring” - Fria Tider

”Liberaler bör inte försvara invandring” - Fria Tider: "”Liberaler bör inte försvara invandring”
Publicerat 17 april 2011 kl 06:47

Forskning. Den utomeuropeiska invandringen är ett allvarligt hot mot Sveriges ekonomi och permanentar stödet för en stor välfärdsstat, eftersom svenska väljare byts ut mot bidragsberoende invandrare. Det menar den kurdisk-amerikanske forskaren Tino Sanandaji, doktorand i offentlig politik vid University of Chicago i

Det är i en artikel i den till Moderaterna närstående publikationen Svensk Tidskrift som Sanandaji uppmanar svenska liberaler att ta till sig de senaste årens forskning om invandring till väst.

En studie visar att lågutbildade invandrare i USA under sin livstid betalar motsvarande 1,1 miljoner kronor mindre i skatt än vad de får i bidrag och annat, trots att USA har en relativt liten välfärdsstat och integrerar lågutbildade invandrare bäst i världen. Enligt Sanandaji ser det förmodligen betydligt sämre ut i Sverige.

Sågar Ekberg
Enligt en studie av professor Jan Ekberg förlorar Sverige mellan 40 och 60 miljarder kronor på invandringen varje år. Men enligt Sanandaj underskattar Ekbergs beräkningar ändå troligtvis invandringens kostnader kraftigt:

För det första har Ekberg inte särredovisat kostnaderna för utomeuropeiska invandrare. Därför döljs dessa delvis av positiva ekonomiska bidrag från invandrade västerlänningar. I studien har Ekberg också exkluderat kostnaderna för invandrarnas pensioner, trots att även invandrare åldras.

Ett ytterligare problem med Ekbergs studie är att den utgår ifrån att invandrare använder välfärden exakt lika mycket som svenskar, skriver Sanandaji. Detta trots att landstingen rapporterar att invandrare använder mer sjukvårdstjänster och siffror från BRÅ anger att invandrare står för ungefär hälften av alla grova våldsbrott i Sverige.

Liberala urfäder var emot massinvandring
Sanandaj anser att liberaler inte av rent principiella skäl är tvingade att försvara fri rörlighet över gränserna.

En av libertarianernas urfäder, Friedrich Hayek, ansåg till exempel att den miniminivå av välfärd som medborgare i ett libertarianskt samhälle skulle ha rätt till inte var förenlig med idén om öppna gränser.

Även nyliberalen Milton Friedman, som försvarar en skattefinansierad välfärdsstat i privat regi, har uttryckt att man inte ”samtidigt kan ha fri invandring och en välfärdsstat”.

Invandringen stärker vänstern
Sanandaj bedömer att välfärdsstaten kommer att stärkas av invandringen, då människor tenderar att agera efter sitt upplevda egenintresse. Han skriver:

”I valet 2010, då endast 43 procent av etniska svenskar röstade på vänstern gick 77 procent av utomeuropeiska invandrares röster till vänsterblocket. En undersökning visade att 91 procent av unga muslimer i Sverige stödjer vänstern. Detta är knappast förvånande, då invandrare kommer från länder som traditionellt förkastat liberalismen, och då mindre framgångsrika samhällsgrupper av egenintresse tenderar att betrakta vänstern som sin beskyddare.”

Svenska liberaler skulle visserligen kunna avskaffa välfärdsstaten och införa öppna gränser ett tag. Men Sanandaj bedömer att välfärdsstaten snabbt skulle komma tillbaka:

”Med fri invandring kommer infödda svenskars preferenser att bli irrelevanta, då majoriteten av väljarna förr eller senare kommer att bestå av invandrare från fattiga länder. Om vi utgår från historiska beteenden snarare än utopiska teorier kommer dessa invandrare att så snabbt som möjligt rösta till sig en ny välfärdsstat”, skriver han.
Skribent

Widar Nord
08 559 24 558
widar@friatider.se
Fler artiklar
Omodererat: Fria Tider ansvarar ej för innehållet nedan
Twingly
Bloggar om denna artikel

* Länka hit och pinga din blogg hos Twingly! Då får du en länk tillbaka från oss!

Add this in the html page where you want the widget:
Twingly Blog Search link:http://www.friatider.se/forskare-liberaler-bor-inte-forsvara-invandring Bloggar om denna artikel


and this just before the ending body tag:


By using this widget you agree to the Terms of use.
Help | Feedback
Community
Disqus

* Logga ut
* About Disqus

Glad you liked it. Would you like to share?

Facebook

Twitter

* Share
* No thanks

Sharing this page …

Thanks! Close
Logga ut
Skriv en ny kommentar
@setovis

* Skicka som @setovis
*
Image
*
Dela på:
Twitter

Visar 7 kommentarer

*
Carl Lundström 2 comments collapsed Collapse Expand
Dessa insikter beträffande professor Ekbergs rappporter om invandringens kostnader presenterades utförligt för ledningen i Skattebetalarnas förening av universitetslektor Lars Jansson för mer än sex år sedan. Moderatpacket svarade bara med hån och personangrepp. Ledande i den detta var Solnamoderaterna Magnus Olsson och Torsten Svenonius.

Det är ju intressant att Sanandaj publiceras just i det värsta förrädarpartiets tidskrift. Kanske kommer moderpartiet att svänga i frågan inom några tiotal år, när de märker att 4-%-spärren börjar närma sig.
o A Gilla
o Svara
o 13 minuter sedan
o 1 Gilla
o F
*
*
Carl Lundström 1 comment collapsed Collapse Expand
Efter att ha läst artikeln i Svensk Tidskrift ser jag att den är oerhört snyggt och skickligt skriven, är svar på ett annat debattinlägg och så gott som omöjlig för tidskriftens redaktion att refusera. Därför tror jag inte att publiceringen förebådar någon kursändring för moderaterna.
o A Gilla
o Svara
o 1 minut sedan
o som svar till Carl Lundström
o 0 Gilla
o F
*
*
M Capensis 1 comment collapsed Collapse Expand
Det var den bästa analys av Ekbergs rapport jag läst. Han missade bara två saker:

Gränsen för när man anses 'sysselsatt' dvs inte ingår i gruppen arbetslösa, är satt till 1 timme/vecka.

Ett okänt antal invandrare med arbete är sysselsatta inom invandringsindustrin, med jobb som tolkar, SFI-lärare, personliga assistenter, och etniskt/religiöst inriktade friskolor, barn- och äldreomsorg. Och får sina löner betalade via skattemedel.
o A Gilla
o Svara
o 40 minuter sedan
o 3 Likes
o F
*
*
Kommissarie Bäckström 1 comment collapsed Collapse Expand
Jojo, mkt pengar bränns där - stoppa vansinnet så kan pensionerna höjas, vanlig pensionär har inte många kronor att leva på kan jag lova...och sämre får de!!
o A Gilla
o Svara
o 2 timmar sedan
o 11 Likes
o F
*
*
Λακεδαιμον 3 comments collapsed Collapse Expand
Självmålet med den förda migrationspolitiken är såpass uppenbar att även en döv-stum-blind kan förstå att det hela är åt helvete fel. Att vänstern är intresserad av att importera ett nytt proletariat, eftersom den inhemska arbetarklassen numera är såpass välbeställd att den tenderar rösta liberalt eller borgerligt, torde vara gammal skåpmat för de flesta normalbegåvade FT-läsare. En annan viktigt poäng är dock att MENA/muslim-migrantgruppen inom sin tid kommer att lämna (alternativt helt infiltrera och ta över) den svenska/inhemska vänstern för att skapa sina egna islamistiskt anstuckna partier, som ska säkerställa att svensken fortsatt får kröka rygg åt de nya herrarna, i förlängningen inte enkom som bidragsmjölkossor, utan även i egenskap av att vara kuffers. Att svenska och europeiska politiker fortsatt aktivt verkar för en sådan framtid är inget annat än sinnessjukt.
o A Gilla
o Svara
o 2 timmar sedan
o 13 Likes
o F
*
*
Chrille2 2 comments collapsed Collapse Expand
Iofs så har invandringen varit som störst när borgarna varit vid makten. Har det förresten funnits någon större flyktingkramare än Bengt Westerberg inom svensk politik? Jag tvivlar på att det ligger så mycket beräkning och taktik bakom massinvandringen. Lutar mer åt ren galenskap.
o A Gilla
o Svara
o 2 timmar sedan
o som svar till Λακεδαιμον
o 10 Likes
o F
*
*
niklasr 1 comment collapsed Collapse Expand
Men det kanske beror på att 'borgarna' i Sverige är lika vänster eller mer vänster än vad sossarna är.
Se bara på den vansinniga politik som Folkpartiet Socialisterna förespråkar.
o A Gilla
o Svara
o 47 minuter sedan
o som svar till Chrille2
o 1 Gilla
o F
*

* M Prenumerera via e-post
* S RSS


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: