lördag 16 april 2011

Multikulti dödförklarad även i Bergslagen? | SvD

Multikulti dödförklarad även i Bergslagen? | SvD: "Multikulti dödförklarad även i Bergslagen?

14 april 2011 kl 04:46, uppdaterad: 14 april 2011 kl 07:59

Multikulturalismen är död. Det säger europeiska ledare som Merkel, Sarkozy och Cameron. Men vad skulle samma ord betyda för Reinfeldt? Igår samlades en rad debattörer på Engelsbergs herrgård i Bergslagen, på initiativ av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse, under rubriken Bortom multikulti.

Vad som komplicerar debatten är att Sverige egentligen inte tillämpar multikulturalism, om man bortser från viss samisk särställning eller hemspråksundervisning. Likhet inför lagen råder, som statsvetaren Andreas Johansson Heinö påpekade.

Det är en förvirrad debatt, instämde integrationsminister Erik Ullenhag. Den behandlade till exempel arbetsmarknaden, konflikten mellan generell välfärd och fri rörlighet, integration, nationalsånger samt diskriminering.
Artikeln fortsätter...

Så vad är det då man diskuterar? Jo, man tassar fortfarande på tå runt frågor som sysselsätter världens stora politiska analytiker sedan länge.

Som statsvetaren Robert Putnam pekade på när han fick det Skytteanska priset 2006 är det inte bara mångkulturalismen som ideologi som är problematisk. Diversitet i sig tycks ha baksidor. Ju fler etniciteter i ett samhälle, desto större misstro hyser invånarna mot varandra. Heterogenitet ger lägre förtroende för politiker och medier, svagare tro på eget inflytande, sämre valdeltagande, samt mindre vilja till gemensamma projekt och välgörenhet (SvD 22/6-07).

Och årets Skytteanska pristagare Ronald Inglehart och Pippa Norris har genom World values survey visat att önskan om demokrati visserligen är likartad mellan kulturer, men att det finns ihärdiga skillnader. ”Det är istället i synen på jämställdhet mellan kvinna och man, i synen på könsroller och sexuell livsstil, som gapet – som är stort – finns”, som det hette på Under strecket nyligen (SvD 8/4).

Ett mångkulturellt samhälle tycks alltså bära på problem som har föga med SFI eller instegsjobb att göra. Det är också först när Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, sätter press på integrationsministern som seminariet hettar till. Kulturer spelar roll.

Det odiskutabelt goda som kommer med fri rörlighet verkar ha en kostnad. Den ska förstås diskuteras. Men då är det ju inte multikulturalism man pratar om, utan invandring. Merkel, Sarkozy och Cameron leder länder vars historiska erfarenhet av kolonier och gästarbetare har lett till en organiserad multikulturalism, som har visat sig inte fungera. Men frågan är större än så.

*
*

Per Gudmundson Ledarskribent

08-13 50 00 per.gudmundson@svd.se

Fler artiklar av skribenten Blo

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: