måndag 5 november 2012

Mångkulturens förespråkare tål inte ljuset.

En kurd bland hermelinerna

Av Johan Wiklander den 4 november kl 07:07 | [ 38 kommentarer ]
2
Klicka här för större bild
Tino Sanandaji Pressbild:IFN
Den frispråkige forskaren Tino Sanandaji är en alltjämt uppskattad och flitigt citerad nationalekonom. Men i den svenska migrationsdebatten syns han sällan nuförtiden. Ledarbloggen förklarar varför.
Tino Sanandaji är nationalekonom, verksam vid University of Chicago. Han blev känd för en bredare svensk allmänhet då han tillsammans med Adam Cwejman och Paulina Neuding deltog i ett seminarium om integrationsfrågor som Axess anordnade under Almedalsveckan 2011. Efter att Neuding lagt ut texten om diverse trivialiteter som att hon inte känner sig bekväm med att promenera omkring i Rinkeby med sin davidsstjärna om halsen, och Cwejman deklarerat att han tycker det var ett ”bra projekt” att ”slå sönder nationen och gemenskapen”, kom Sanandajis inlägg i paneldebatten som en frisk fläkt.
”Multikulturalismen är död”, inledde Sanandaji. Därefter följde en strid ström av intelligenta observationer och obekväma fakta, som normalt omsorgsfullt sopas under mattan i den svenska debatten. Sanadaji framhöll helt korrekt att den svenska eliten är ”enormt självgod”, föraktar den egna befolkningen och känner sig som ”otroligt goda människor när de håller på och skänker bort Sverige”. Han påpekade vidare att den västerländska historien och kulturen konsekvent svartmålas av kulturpersonligheter och politiker. Och han vågade till och med antyda något så kontroversiellt som att vi svenskar inte har någon skyldighet att ta emot invandrare, utan har rätt att bedriva en invandringspolitik som sätter våra egna intressen i främsta rummet.
Denna smått chockerande frispråkighet passerade naturligtvis inte ostraffat. I en krönika på Nyheter24 hävdade Expos utbildningschef Alexander Bengtsson att Sanandaji spred ”högerextrema lögner”. Och i en försåtlig artikel i den ”demokratiska tidskriften” insinuerade Expos chefredaktör Daniel Poohl att initiativtagaren till seminariet, Axess chefredaktör Johan Lundberg, flörtade med Sverigedemokraterna.
Lundberg replikerade att Daniel Poohl borde avhålla sig från att kritisera seminariet, eftersom Cwejman och Neuding tillhörde dem som ”mest offensivt går i clinch mot antisemitismen” och att vissa av Expos finansiärer därför kunde ta illa upp. Huruvida Lundberg gjorde sig själv och Sanandaji en tjänst eller en otjänst genom att sätta strålkastarljuset på att den vänsterextrema propagandafabriken Expo delvis finansieras av välbeställda judar ska vi låta vara osagt. Vi kan bara konstatera att åsiktspoliserna på Expo oförtrutet fortsatte att smeta ned honom och Axess med extremistanklagelser.
Idag syns Tino Sanandaji inte längre till i den svenska invandringsdebatten, vilket inte torde förvåna någon som känner till de premisser som gäller för det så kallade ”offentliga samtalet” i vårt land. Att man själv har invandrarbakgrund (Sanandaji är kurd) båtar föga om man går bärsärkagång i den politiskt korrekta porslinsbutiken på det sätt Sanandaji gjorde i Almedalen.
Sanandaji har dock inte upphört att punktera de lögner som ligger till grund för sjuklöverns destruktiva invandringspolitik. I en serie inlägg på sin blogg Super-Economy har han till exempel grundligt vederlagt det absurda påhittet att somaliska invandrare egentligen är en fantastisk resurs som vi svenskar är för rasistiska och dumma för att förvalta på rätt sätt. Den som uppskattar skarp, faktamässigt välunderbyggd invandringskritik kan varmt rekommenderas att följa Tino Sanandajis blogg.

Omodererat: Fria Tider ansvarar ej för innehållet nedan

Bloggsvar på detta inlägg

Skriv en ny kommentar

 • Bild
 • Dela på:

  Twitter

Visar 38 kommentarer

 • jag skulle inte kalla honom för invandrings kritisk, det är inte jag heller i den reella meningen. det handlar snarare om att säga sanningen #svpol

 • Lasselito
  Sanandaji är i en klass för sig när det handlar om kritik mot invandringspolitiken. Förutom att han är intelligent och argumenterar bra retoriskt, har han stenkoll på fakta. Han är i princip omöjlig att debattera ned, vilket liberaler i Sverige fått erfara ett antal gånger. Tänk att få ha honom i morgonsoffan i SVT och TV4...

 • hollandska
  Klok man Sanandaji. Men vi på FT är inte så dumma heller. Vi har ju också förstått hur stor skada massinvandringen åsamkar Sverige.

 • Han har helt rätt. Enligt vänstern och miljöpartiet finns inget svenskt. Vi har ingen kultur i det här landet, inga värderingar, inga tankar om vad som är rätt och fel. Däremot ska man skämmas om man är svensk, om man kallar sig svensk så är man en potentiell rassist. Man är en rassist. Då kan man undra hur en invandrare ska kunna anpassa sig om det inte finns något att anpassa sig till. Det är helt omöjligt, för det finns inget svenskt, så därför kommer dem alltid att vara i utanförskap när dem aldrig kan lära sig vad som är svenskt och vad vi i sverige värdesätter.

 • Sanandaji är briljant! En verklig kraft! En välformulerad artikel f ö!

 • AnalytikernII
  Vänstern i Nörrebro, Köpenhamn.
  Läste en artikel, i Dispatch International , att alla många(50 %) hade
  flyttat sina barn från skolarna i Nörrebro då kvaliten var dålig  bl.a. pga
  ett stort inslag av blattar.
  Tänka sig!I ett vänsterområde väljer föräldrarna att flytta sina barn från skolan för att
  rädda sina barn. Jag förstår handlingen.
  Men i retoriken anser vänsternissarna det vara högsta standard av vistas i multikultiområde.
  Men det gäller ju bara andra och inte en själv.
  Snacka om dubbelmoral.

 • Talibananas
  Ekonomijournalisten Andreas Cervenka skriver i SvD träffsäkra krönikor om den internationella ekonomin, senast idag:
  "En rapport från EU-kommissionen visar att med intakta välfärdssystem kommer det genomsnittliga medlemslandets statsskuld år 2060 uppgå till 477 procent av BNP. Med andra ord: vi lever i historiens största bluff. Sverige ligger bättre till, men dagens unga har knappast någon anledning att tända tacksamhetsljus för pensionssystemet."
   http://www.svd.se/naringsliv/n...
  Med tanke på en stigande privat skuldsättning (bolån etc) och en rådande bostadsbrist i ett lågränteläge, kan man fråga sig vad kommande räntehöjningar och den pågående massimporten av icke arbetande invandrare och arbetslösa ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden innebär för belastning på samhället och vilka uppoffringar det kräver. Det finns anledning att vara bekymrad. Stor risk att bli bedragen av "systemet" och sina egna illusioner, underblåsta av PK-lögnerna. Consider this a wake-up call.

 • DFerrie
  "har han till exempel grundligt vederlagt det absurda påhittet att somaliska invandrare egentligen är en fantastisk resurs som vi svenskar är för rasistiska och dumma för att förvalta på rätt sätt. "
  Nu behöver man knappast tillhöra Mensa för att inse det absurda i att somalier skulle besitta någon slags resurs som vårt land har behov av. Att titta hur det ser ut i Somalia torde få vem som helst att inse vad för slags folk somalier är.
  Men Tino då? Är han mycket modig som utmanar starka krafter med stor makt eller vet han något vi andra inte vet? Han verkar uppenbarligen valt sida.
  Det ska bli intressant att följa upp denna man på hans blogg.
  Bra artikel.

 • PepsPersson
  Tino Sanandaji flyttade till USA för flera år sedan för att studera och sedan doktorera. Nu gör han sin post-doc i USA. Det troligaste är att Tino permanent kommer bosätta sig i USA. Sedan två-tre år tillbaka har han gnällt litet på internet om den svenska invandringspolitiken och på grund av sin bror Nima Sanandaji (som sitter i Styrelsen för minimala tankesmedjan Captus) så har Tino blivit litet småkänd i ankdammen Sverige. Men det är allt. Tino är bara marginellt mer känd än Fria Tiders chefredaktör. Däremot är det kul att läsa Tinos blogg som är en av de bästa ekonomibloggarna från ett svenskt perspektiv. Det är också underhållande att Tino inte gillar Ullenhag-lögnerna om invandringspolitiken i Sverige vilket gör både liberalerna helt galna.
  Några andra man skall hålla koll på är Svenska Von Mises institutet. De är inte heller förtjusta i invandringspolitiken - men från ett libertarianskt perspektiv. I princip: Om alla neo-liberaler och liberaler skall rädda hela världen och låta någon annan betala så kan de åtminstånde vara ärliga om det istället för att ljuga. Precis som Von Mises institutet stör sig på det så stör sig Tino på det.
  Till skillnad från Axess-Fores-Migro-Timbro osv. så ljuger inte Tino eller för den delen Ludwig Von Mises institutet. Tyvärr får du inte vara med i etablissemanget om du inte sjunger med i lögnerna. Skälet till varför Migro startades av F. Segerfeldt, D. Demirbag-Sten och J. Norberg beror på att de hatar Sverige och svenskarna - och att de såg att några liberaler och libertarianer ville ha en ärlig debatt - bland annat Tino.
  (Redigerad av kommentatorn 14 timme sedan)

 • Hedander
  Tack för klargörandet! Jag såg nyligen en artikel i SvD med brodern Nima och trodde för en stund att de var en och samma person. Nimas medförfattare var KDUs Aron Modig som iaf framstår som en betydligt vettigare person än Hägglund (visserligen ingen bedrift). Tino är klart läsvärd. 

 • kristian_gronqvist
  Självfallet gynnas inte tänkare som tänker fel...fel...fel. Eftersom den inavlade intelligentian i Sverige har bestämt vad som är rätt...rätt...rätt.

 • WaylonJennings
  Här har vi en person med stor kunskap och integritet inom detta område. Något som är en bristvara i Sverige 2012

 • visselpipa - 휘파람
  Kul rubrik. :)

 • Kommentar borttagen.
  Duktig kille, helt klart.

 • PETER NYMAN
  Sanningen hör inte hemma i SVERIGE.Tänk om SVENSKEN fattar att han röstat för att skrota landet döma ut dess historia och kultur.Allt till förmån för låg-IQ Zoomalier.

 • Nogger White
  Väl observerat, men Sanandaji var väl inte särskilt synlig i svensk debatt även innan Axess-seminariet. Det är ju inte enbart i invandringspolitiska frågor som han är politiskt inkorrekt, han är ju gubevars närmast gammelmoderat. Sådana kurder kan man ju inte visa upp i massmedia.

 • Johan_Eriksson
  Sanandajis bana i den svenska offentligheten hann knappt börja innan den tog en ände med förskräckelse. Jag minns honom främst från Almedalsseminariet och från ett replikskifte i Svensk Tidskrift, där han gjorde bra ifrån sig:
  http://www.svensktidskrift.se/...
  Efter paneldebatten i Almedalen har det dock varit knäpptyst. Det är synd att Sanandaji är förvisad till att sitta och skrika ut i cyberrymden på sin utmärkta men förmodligen inte särskilt välbesökta blogg.

 • Jern_Betong
   Debattartikeln i Svensk Tidskrift var ett kärt återseende. T.S. är inte bara skarpögd, logisk och konsekvent utan också humoristisk. När han förklarar för liberalerna att det är skillnad på människor och varor genom att påpeka att "textilier från Kina inte uppbär bidrag, inte är överrepresenterade i brottsstatistiken och inte kan rösta till sig en större välfärdsstat" blir han slagkraftig genom att vara rolig.
  Jag sparar nu artikeln tillsammans med Almedalen i Tinos mapp. 

 • invandrare1957
  Är vi redan där att det är landsförvisning om man inte har rätt åsikt.

 • svensketnisk
  Kom tillbaka till Sverige och rädda oss, snälla Tino!

 • Anders Danielsson
  Tack för tipset om paneldebatten. Det var det mest enkla och uppriktiga jag hört om invandring och integration! Det värmde inombords.

 • Couldhavetoldyou
  Byt ut kretinen  Fredrik Reinfeldt mot Tino Sanandaji!!!

 • BrunoBrunbjorn
  Tino är skarp. Välskriven ledare också.

 • pkgulag
  Nej, uppenbarligen existerar inte den mångkulturella agendan av varken ekonomiska eller nationellt logiska skäl. Den fullständigt ologiska (importen) av somalier bevisar det obestridbart. Det behöver man inte vara nationalekonom för att förstå. Därför dags att folk börjar förstå att syftet är något helt annat, något mycket mer obehagligt än endast dåliga ekonomiska kalkyler gjorda av dumma politiker. Förstår man det större sammanhanget så förstår man också logiken bakom det ologiska.

 • Karl
  Kommer ihåg Tinos tal som finns på Youtube där han bland pratade om Italienarna som kom till Sverige på 60-70-talet och han sa; "Och inte fan har vi flera little-Italy's i Sverige idag."
  http://www.youtube.com/watch?v...

 • Slasher2
  Intressant med en person som både har insikt i svensk och amerikansk politik. Hela västvärlden har ju liknande problem även om Sverige är "duktigast".
  Vore kul om ni kunde få honom att skriva några artiklar på FriaTider.

 • Reaktion
  Tino Sanandaji är för Sveriges fortlevnad medan etniskt svenska politiker inte är det. Därmed är den förre välkommen i den svenska och nordiska gemenskapen medan de senare självmant har trätt ur den.   

 • Strandnypon
  Gunnar Sandelin fick inte jobba på Statistiska Centralbyrån för att han kritiserade upplösningen av det svenska samhället.
  Då vet vi att vi inte kan lita på att SCB gör ett hederligt jobb; dvs PK och inte vetenskapligt relevant.
  http://snaphanen.dk/2012/11/01...

 • allnicknamestaken
  På SCB äter, tuggar och skiter man statistik hela dagarna och som alla vet finns det tre nivåer av lögn. Lögn, förbannad lögn, och statistik.

 • Tjock-Elvis
  Tino är bra!

 • diskriminerad_svensk
  Han är ganska bra, han är akademiker och saklig. En sådan som han blir naturligtvis utfryst i det sjuka svenska samhället.
  En annan skribent som ofta sätter fingret på vilka sjukdomar Sverige har är den här:
  http://snaphanen.dk/2012/11/04...

 • Johan_Eriksson
  Sanandaji har en egenskap som många pratar om, men få visar prov på. Nämligen civilkurage.

 • svartamalin
  Bra! Det behövs många som Tino om vi skall få någon ordning på detta land.

 • kenersys
  Mycket intressant läsning.
  Skall följa karlns blogg.

 • Varangian Rus, Varangian Rus was vikings from now a days Sweden who went east during the viking age and founded the earliest Russia and also founded the Varangian guard. The Varangian guard was the Byzantines elite troops and the Byzantines emperors personal bodyguard. More info about this subjekt: http://www.youtube.com/watch?v=X4_r-IySNKM&list=UUI7VUm_6xP1fOIUFkcIdBvQ&index=4&feature=plcp
  Härligt att det faktist finns invandrare som även vill oss Svenskar och Européer vårat bästa.
  All heder till Tino Sanandaji!

 • En naturlig invandring innebär, att invandrare flyttar till det nya landet att studera, arbeta eller via familjebildning. Att flytta till ett nytt land är ett stort beslut. Det tar alltid lång tid, att integreras till samhället.
  Ingen normal människa flyttar till landet, som man avskyr och vilkas kultur är inte kompatibel med egna världsbilden. Av naturliga skäl vill man också detta land bara väl och uppskattar dess befolkning.
  Vi har för närvarande onaturlig invandring. Folk, som flyttar hit, uppskattar inte, respekterar inte eller är inte det mist nyfikna på vår historia och kultur. Tvärtemot.
  Man kommer hit med hjälp av lögner, avskyr vår kultur, har ingen intresse, att anpassa sig till våra kulturella normer eller levnadssätt. De kommer som kolonisatörer, att bygga upp sina egna samhällen här med vår hjälp.
  En flykting vill inte återskapa kulturen och samhället, från vilken man flydde. En flykting har inte råd /vill inte fly till andra sidan jordklotet, om man inte vill leva som folk i det nya landet.
  Självklart har kolonisatörer i "flyktingkaftaner" ingen intresse, att vår folk och kultur ska bestå. Tvärtemot.
  Och självklart vill riktiga flyktingar som fyttat hit på grund av vår kultur och samhälle, oss väl.

 • Cavatus, I blog in English for international readers on cavatus's blog, but also in Swedish for my compartriots on aktualia.wordpress.com
  Det är dom som kan tänkta själva som inser vansinnet! Övriga följer bara med strömmen och sväljer färdigtuggade åsiktspaket som de sedan rapar upp in absurdum.

 • Strandnypon
  Alla Sverigevänner: hylla Tino Sanandaji som en hjälte!
  Förslag: Nationaldagen den 6 juni får en programpunkt där vi hyllar svenska hjältar. Om hjältar låter för pompöst: förebilder.

Trackback-länk
Senaste ledarblogg
Senaste nyttHeta ämnen
Tipsa redaktionen
Rubrikförslag (*)

Text och/eller länk (*)

Bifoga fil (frivilligt)

E-post (frivilligt)

Spamkontroll: (svara på frågan)
Vad heter Sveriges huvudstad? 

Senaste kommentarer
Gilla oss på Facebook
Annons
TV just nu

Inga kommentarer: