söndag 10 april 2011

Skurkarna förblir ostraffade efter Quick-skandalen | Jan Guillou | Kolumnister | Nyheter | Aftonbladet

Skurkarna förblir ostraffade efter Quick-skandalen | Jan Guillou | Kolumnister | Nyheter | Aftonbladet: "Ligan bakom serierättsskandelen Quick får gå fri. Den enda skurken i härvan är, enligt Granskningsnämnden för radio och tv, journalisten Hannes Råstam. Han som banade väg för Sture Bergwalls resningsansökningar.
Ligan bakom serierättsskandelen Quick får gå fri. Den enda skurken i härvan är, enligt Granskningsnämnden för radio och tv, journalisten Hannes Råstam. Han som banade väg för Sture Bergwalls resningsansökningar.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Skurkarna förblir ostraffade efter Quick-skandalen

Överheten har äntligen hittat en skurk att ingripa mot i serierättsskandalen Thomas Quick, mannen som lyckades bli fälld för åtta mord som han inte begått.

Man kan tycka att det var på tiden.

Men det är märkligt nog inte åklagaren i alla dessa skandalartade rättegångar, Christer van der Kwast, som har åkt dit. Han har visserligen godtagit uppenbart manipulerade förundersökningar, som han själv har lett, och han har å det märkligaste undvikit att kalla olämpliga vittnen. Det vill säga sådana vittnen som skulle ha försvagat eller omöjliggjort åtalen. Men åklagaren gick loss.

Det är inte heller polisen Seppo Penttinen som åkt fast. Han har visserligen fabricerat bevismaterial och ljugit inför rätta. Men överheten har låtit honom löpa.

En kandidat för överhetens näpst vore terapeuten Birgitta Ståhle, specialist på en under 90-talets början populär form av kvacksalveri som gick ut på att medelst någon form av magi framkalla ”bortträngda minnen”. Hos Thomas Quick framkallade hon exempelvis sexuella övergrepp från Quicks föräldrar och ett mord på en lillebror, ”Simon”, som aldrig existerat. Inför domstolarna har hon som expertvittne redogjort för hur detta mord på ”Simon” förklarat Thomas Quicks seriemördande. När han mördat pojkar har han nämligen ”återgestaltat” mordet på ”Simon”. När han mördat flickor eller kvinnor har han gjort det som ”hämnd på modern”. Men överheten kom aldrig på tanken att lyfta denna terapibedragerska av banan.

Advokaten Claes Borgström kom också undan. Han har visserligen världsrekordet bland advokater när det gäller att hjälpa åklagaren att få en klient oskyldigt dömd för mord. Men inte ens Advokatsamfundet har höjt på ögonbrynen.



Klara kandidater för räfst och rättarting vore tre klåpare till professorer som energiskt hjälpt till att få fram de skandalösa domarna mot Quick. Psykiatri- och psykologiprofessorerna Lars Lidberg och Sven-Åke Christiansson har som expertvittnen, gång på gång, förklarat hur Thomas Quicks seriemördande måste förklaras med hans sedermera framkallade bortträngda minnen, som exempelvis moderns mord på lillebror ”Simon”. Om inte kvacksalverilagen kunde tillämpas på dessa förmågor så kunde man åtminstone ha botaniserat i alla lagar om tjänstefel. Men icke.

En annan juvel i professorsligan bakom justitiemordet är en Per Holck som fick domstolens uppdrag att undersöka ett halvt gram lim och plast (vet vi i efterhand).

Professor Holck kunde utan att darra på manschetten fastställa att denna lilla bit lim och plast i själva verket var en benrest. Och inte ben från djur, utan från människa. Och vid närmare vetenskapligt studium fann professorn att det var en människa ”mellan 5 och 15 år” gammal. En åldersbestämning som nämligen tillmötesgick domstolens behov. Men professor Holck springer fortfarande omkring på fri fot. Och journalisten Gubb Jan Stigson skriver fortfarande i Dala-Demokraten. Som om han inte i 300–400 artiklar, fyllda av såväl bloddrypande detaljer som egna vilda påhitt, skildrat seriemorden som aldrig har ägt rum. Gubb Jan Stigson har till och med uppfunnit egna mord som han tillskrivit Thomas Quick.

Men i stället för sparken fick han Publicistklubbens stora pris för denna bedragarjournalistik.



Så vem är då den hittills enda tillrättaförda skurken i hela denna liga? Det visar sig vara journalisten Hannes Råstam vid SVT:s samhällsprogram ”Dokument Inifrån”. I tre gediget skakande program vände Hannes Råstam fullständigt upp och ned på hela rättsskandalen.

Därmed banade han väg för den serie resnings­ansökningar som i sinom tid kommer att rensa bordet från alla dessa felaktiga morddomar. Det var undersökande journalistik när den är som allra bäst.

Det tyckte inte Granskningsnämnden för radio och tv, som prickade det tredje av Råstams program för ”osaklighet”. Felet skulle bestå i att Råstam redogjort för hur Piteå tingsrätt skrivit i sina domskäl att: 'Vad som är väsentligt i Quicks fall är att Quick blivit utsatt för övergrepp av fadern och modern.”

Citatet är korrekt och en del av motiveringen för att döma Quick.

Men, menar nu Granskningsnämnden, det är inte domstolen som säger detta, den ”bara” citerar en av stolleprofessorerna som förklarat Quicks skuld just på det sättet. Då blir det osakligt att säga att domstolen sa det domstolen sa.



Det är den mest obegripliga motivering jag någonsin läst i ett fällande utslag från Granskningsnämnden. Och jag har läst många, har själv blivit fälld oftare än Janne Josefsson till och med.

Det vänligaste man kan säga är att det rör sig om hårklyveri. Och så lyckades man pricka ett av de bästa undersökande reportage som någonsin visats i SVT. Ibland kan alltså överheten utveckla enorm energi och tankemöda för att sätta fast. Men varför har då hela ligan bakom serierättsskandalen Quick gått fri?

Det är ändå lite väl ironiskt att enda skurken i härvan skulle vara en journalist.
För övrigt anser jag att ...

... SVT:s andra samhällsprogram ”Uppdrag granskning” alltför ofta sysslar med en perverterad form av journalistik. Det är inte journalistikens uppgift att med blåslampa jaga och sätta fast sjuksköterskor, socialassistenter eller ens hortorskar. Möjligen polisens.

... Ulf Adelsohn är värd en eloge för att ha följt sin övertygelse och gått emot partikamraternas barnsliga och dogmatiska vilja att privatisera till och med våra järnvägar.
Jan Guillou

Annons från Google
Resor till exotiska Oman
Rundresor, ökenresor och resor à la carte i det oerhört vackra Oman
www.tangatours.se

* Skicka till en vän
* Skriv ut
* TwitterFacebook Dela med andra

Laddar kommentarer...
Klar - 100%
Vad tycker du?
Sidor: 123
Sortera:
Grail
53 år, Grail

0Gilla
Anmäl
Svara
Grail
... Man börjar förstå Julian Assange när han inte vill överlämna sig till det svenska rättssystemet. Allt kan tydligen hända där och ingen tar ansvar. Idag 12:06
Visa alla svar
Kommentera Skicka Skicka
Bigsome
107 år

1Gilla
Anmäl
Svara
Bigsome
... Jag är övertygad om att Quick har mördat minst en person, så han sitter bra där han sitter, tror nog också han som fick ett 30-tal knivhugg av Quick men överlevde tycker likadant. Idag 11:35
Visa alla svar
Kommentera Skicka Skicka
Arholma

2Gilla
Anmäl
Svara
Arholma
... Vad vore Sverige i all sin glans, om inte vår Jan Guillou fanns. Idag 11:25
Visa alla svar
Kommentera Skicka Skicka
chreel
52 år, Stockholm

0Gilla
Anmäl
Svara
chreel
... Lidberg är mig veterligen död. Idag 11:19
Visa alla svar
Kommentera Skicka Skicka
Nosse
46 år

2Gilla
Anmäl
Svara
Nosse
... Tackar tackar Jan Idag 11:18
Visa alla svar
Kommentera Skicka Skicka
Bli först med att kommentera denna artikel!

0Gilla
Anmäl
Svara

...
Visa alla svar
Kommentera Skicka Skicka

0Gilla
Anmäl

...
Det finns totalt 18 kommentarer till artikeln.
Sidor: 123
Visa antal inlägg:
Kommentera artikeln
Här ansvarar du själv för vad du skriver. Eventuella brott kan komma att polisanmälas. Läs vilkoren
Skriv här
Du måste vara inloggad för att skriva. Klicka här för att logga in.
Felaktigt användarnamn/lösenord
Du måste vara snackmedlem för att skriva. Klicka här för att bli medlem.
Kommentarsfunktionen är avstängd mellan midnatt och 06:00. Välkommen åter!
Kommentarsfunktionen är avstängd.
Logga inSkapa inloggning
Bli snackmedlem
Sök på Aftonbladet
Tipsa Aftonbladet
SMS/MMS 71000, telefon 08-411 11 11, e-post 71000@aftonbladet.se
Fler kolumner av Jan Guillou
Jan Guillou
Förbjudet för Gaddafi – men inte för Israel (2011-03-27) 327
Terrorlagarna och likhet inför lagen – för vem? Läs Jan Guillous kolumn (2011-03-13) 92
Så kunde Holmér behålla makten över mordjakten Läs Jan Guillous kolumn (2011-02-27) 69
USA:s kontroll hotas av demokratiskt styre Läs Jan Guillous kolumn (2011-02-13) 109
Även Adelsohn har insett varför det blir tågkaos (2011-01-30) 49
Andreas Carlgren ljuger om motivet för vargjakt Jan Guillou: Vargjakten handlar egentligen om motsättningar mellan landsbygden och storstaden. (2011-01-16) 699
Vi ska inte ta efter engelsk sexjournalistik (2011-01-02) 58
Kriget mot den pursvenska blodslinjen är befängt Jan Guillou: Att vara fransk-norsk går över med tiden, inte ”muslim”. (2010-12-19)
Jan Guillou Antidemokrati den största terrorfaran Vi gör ont värre genom att (2010-12-13)
JAN GUILLOU: Underrättelsearbetet – ett svenskt hönshus Om ryska spioner ens viskade en sådan tankegång skulle de kastas ut på stört. (2010-12-06) 168
Natos dröm om religionskrig är snart verklighet Läs Jan Guillous kolumn (2010-11-21) 97
Avskaffar demokratin – för att skydda den Jan Guillou om terrorhotet mot Göteborg (2010-11-07) 283
JAN GUILLOU Om alla ska granskas så här kan det ta en ände med förskräckelse Att kungen inte utsatts – hittills – för undersökande (2010-11-03)
Det enda vi vet är att kriget inte går att vinna militärt (2010-10-24) 54
Billy Butt är utsatt för ett justitiemord Jan Guillou: Han var oskyldig till det han dömdes för. (2010-10-10) 44
Inget kan skada SD mer än en öppen och saklig debatt (2010-09-26) 73
Pinsamt med utlännings-
hatare i riksdagen Läs Jan Guillous kolumn (2010-09-12) 138
Tv-reklamen är en olönsam förolämpning Läs Jan Guillous krönika. (2010-08-29) 30
Han hade knappast fått rätt i en svensk domstol Läs Jan Guillous kolumn (2010-08-15) 15
Att vifta med bevis är ett vanligt trick Läs Jan Guillous krönika (2010-08-01) 29
Klassamhället förstärks utan betyg i skolan Läs Jan Guillous krönika (2010-07-18) 62
En internationell bojkott av Israel är vägen till fred Läs Jan Guillous krönika. (2010-07-04)
JAN GUILLOU Det är för att smeka den rojalistiska majoriteten ömt där bak som de svenska medierna förvandlat sig till ett dårhus (2010-06-21) 12
JAN GUILLOU Det är för att smeka den rojalistiska majoriteten ömt där bak som de svenska medierna förvandlat sig till ett dårhus (2010-06-20) 359
krönika Jan Guillou: Hovrättens president är KGB-agent Jan Guillou: (2010-06-06) 54
Hovrättens president är KGB-agent Läs Jan Guillous krönika. (2010-06-06) 29
Vilks ger sig på de lättkränkta knäppgökarna (2010-05-23) 120
Vänstern tiger om kriget – för att vinna röster Läs Jan Guillous krönika. (2010-05-09) 30
Privata sfären försvann – ner i skvallerfloden (2010-04-25) 127
Zampos skall dömde Quick Läs Jan Guillous krönika (2010-04-11) 25
Så kan vi rädda en viktig del av vår historia Mitt eget namn finns absolut inte finns i detta DDR-arkiv (2010-03-28) 17
Vi får sämre service – till högre priser (2010-03-14) 54
Därför är det viktigt att kritisera USA (2010-02-28) 118
Bombliberalernas sista vapen: sorg och patriotism (2010-02-14) 71
Lotteriskjutningen blir slutet för de svenska vargarna Tidningen Svensk jakt jublar över vargjakten (2010-01-31) 341
Israel erkände – då höll de liberala dumstrutarna tyst (2010-01-17) 26
Vill fyra procent rösta på ett rasistiskt parti? (2010-01-03)
Svenska medier hetsade fram två justitiemord (2009-12-20)
Jan Guillou: Quick kommer frikännas ”Domarna mot Quick en av de största rättsskandalerna i vår tid (2009-12-19)
Nu har vi ingen orsak att kriga i Afghanistan längre (2009-12-06) 28
Mona Sahlin vågar inte vara sosse (2009-11-22) 52
Jan Guillou Skumma krafter vill kasta skuggor över IB-scoopet Expressen gjorde en journalistisk felbedömning (2009-11-08) 41
Jan Guillou Kapitalismen regerar av Guds nåde (2009-10-11) 127
Bloggmobbarna tas efter – av nyttiga idioter (2009-09-27) 24
Jan Guillou Medierna har helt enkelt blivit tokiga ”Man kan tycka vad man vill om sådana politiska böjelser. Det gör en inte till terrorist” (2009-09-13) 327
Liebermans medlöpare är svåra att förstå (2009-08-30) 63
Svindleri – en strålande affärsidé Guillou om Bonniers marknadsföring (2009-08-16) 22
Bonniers har lyckats lura alla – igen (2009-08-02) 24
Tigande vänster gynnar krafter i extremhögern (2009-07-19) 29
Därför måste vissa barn gå i sämre skolor (2009-07-05) 36
Sverige ligger i krig och ingen kan säga varför (2009-06-21) 67
Jan Guillou ”Författare som röstar på Piratpartiet är fårskallen som röstar på vargen” Det är inte teknikutveckling att stjäla (2009-06-07) 501
Sverige är i krig – afghanska kvinnor ska befrias nu (2009-05-24) 42
Jan Guillou: Hustrumördare borde oftare få psykiatrisk vård (2009-05-10)
Bedragarna är inget utan sitt politiska skydd (2009-04-26) 17
Bemöt dem med hederlig politisk argumentation Jan Guillou: Mona Sahlin får helt enkelt läsa på deras partiprogram, och därefter bemöta dem med vanliga politiska argument. (2009-04-12) 7
Roffarideologin gör att vi kan släcka ljuset – för gott (2009-03-29) 39
Sluta dalta med provokatörerna (2009-03-15) 1
400 barn är döda och nu handlar debatten om Ohly (2009-03-01) 2
Bloggarna kan aldrig få den riktiga makten (2009-02-15) 3

* Senaste nytt
* Mest läst
* Mest sett

* TT
* Sportbladet
* Nöjesbladet
* Wendela

Fler tillslag mot dålig djurhållning (11:34)
Laddat inför SDU-demonstration (10:55)
Misstänkt handgranat i Göteborg (10:53)
Nordkoreaner ombeds stanna i Libyen (10:30)
Blodbad vid begravning i Syrien (10:11)
Strider i Ajdabiyas centrum (10:08)
Bluffakturorna fortsätter öka (10:04)
Demonstranter barrikaderar torget (09:52)
Minister föreslår prov för djurägare (09:23)
Gärningsman var medlem i skytteklubb (08:57)
Visa fler Visa färre Senaste nyhetsdygnet
Visa senaste: timmen dygnet
Britneybilderna hela världen snackar om
Nysläppta videon till ”Till the World Ends” har fått spekulationerna att rasa I full hastighet ser allt normalt ut – men... 66
Aftonbladet på Facebook
Vikt
Nu kan Lage stå emot sötsuget Så gick han ner 15 kilo.
Sportbladet avslöjar
HV 71 försöker snuva Leksand på Timråkapten ”Det kan gå snabbt.” 8
Klick!
BILDEXTRA Här visar de strandkropparna Nya kändisbilder. 4
Wendela
Super-metoden som får henne att komma 'Busenkelt!'
bet365
Se och spela live på Fiorentina-Milan Serie A – direkt i din dator!
Destination
Fynda drömresan Här hittar du den bästa all inclusive semestern.
Klick!
Mad men-Betty klagar på lönen ”Vi tjänar inte mycket.” 4
Sportbladet
”Budet på Tevez: 405 miljoner” Setts på plats för förhandling. 18
Arla Köket
Frossa – utan dåligt samvete Så gör du trendiga GI-kakan.
Bil
Stor special Ladda hem vårens hetaste mc-nyheter 162 hojar för alla smaker
Resa
Italien- kombo Mästarnas Florens och ljuvliga Toscana.
Vikt
Så kommer du igång med din träning Experten: 5 enkla tips!
Spara.nu
Fick 4000 kr i rabatt på sin shopping ”Köper väldigt mycket.”
Sportbladet
Frank Andersson i tårar – tjänade halv miljon ”Enormt”. 10
Kost & hälsa
4 snabba steg: Så fixar du strandkroppen Expertens hemliga knep
Nyheter
Tvillingsnacket - en miljonsnackis Se succéklippet här.
Destination
Få mer semester för pengarna På Destination hittar du solresor till riktiga fyndpriser.
På Väg
Volvo 745:an med 800 hk Se klippet där den kör ifrån en mc, i 300 km/h.
Nöjesbladet
Hemmabyggda spelet drog in 200 miljoner kr Svensken nu stenrik. 9
Sofis mode
Magra Megan Fox - reklamfilmen som blev en nätsnackis. 9
Pryl
TEST: 5 billiga projektorer Biokänsla hemma med 150 tum!
Wendela
Kärlek osv. Malin Wollin
Talangjakt på porrstjärnor
1000 hoppfulla porrskådisar har sökt till talangjakten ”Tycker att de är jättebra på det här.” 137
Sportbladet
”Alla var i chock” Sanningen om det norska ”vansinneshoppet”. 4
Sportbladet
”Min tid i United är över” Kräver transfer efter möte med Sir Alex. 13
Sportbladet
Viktor Bloms jättefiasko Svensken spelade bort 6 miljoner. 46
Allergi
Du är inte bakis – utan allergisk Därför mår du som du gör. 21
Bil
Mest kommenterat på Aftonbladet
1 Kunde spela skivor – var ”för frisk” Parkinsonsjuke Jan, 63, kunde spela cd-skivor och släktforska – då vägrade Försäkringskassan honom sjukersättning 772
2 Sverige köper 15 Black Hawk Försvarsminister Sten Tolgfors avslöjar: Försvaret slutförhandlar om 15 Black Hawks 846
3 Regeringen vill sänka skatterna för företagare Alliansens presenterar tre konkreta skatteförslag 469
4 Just nu: Jumbon chockade Barça Messi räddade Barcelona och satte målrekord 166
5 Nej, hon tål lika mycket som han Vårdguiden: En kvinna tål hälften så mycket alkohol som en man 90
POLITIK
Rättvisa - nytt för Moderaterna
Juholt utmanar Reinfeldt
Hatt fick en pojke
Jan Helins Blogg
Var är världens bästa skola?
Snart är Wellness här!
Hela Aftonbladet nu i Ipad
Aftonbladet i siffror
Rekommenderat på Facebook


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: