torsdag 24 mars 2011

Ikea-annons upprör i Italien - Fria Tider

Ikea-annons upprör i Italien - Fria Tider: "Ikea-annons upprör i Italien
Publicerat 24 mars 2011 kl 14:27

Rom. En annons från Ikea föreställande två homosexuella män rör upp känslorna i Italien. Den regeringsnärstående tidningen Giornale kallar annonsen för ett exempel på ”svensk imperialism”.
1
0
Retweet
0
Pusha

Foto: IKEA

Foto: IKEA

”Vi har öppet för alla familjer” står det i annonsen från den svenska möbeljätten Ikea. Formuleringen har retat upp italienarna, som menar att två homosexuella män som har ett förhållande inte alls är att betrakta som en ”familj”.

Dagstidningen Giornale, som ägs av Berlusconi, skriver att annonsen ”inte är någon isolerad händelse” utan tvärtom ett tydligt försök till ”svensk imperialism”. Enligt tidningen går den svenska imperialismen bland annat ut på att ”göra alla människor lika” genom att erbjuda dem likadana billiga möbler.

Brittiska Daily Mail ger italienarna rätt och konstaterar att det inte är första gången som möbeljättens annonser innehåller politiska budskap från vänster.

1994 orsakade Ikea uppståndelse med sin första homosexkampanj, som visade ett manligt par på jakt efter ett köksbord. I annonsen antydde Ikea att männen planerade att skaffa barn, vilket ledde till bombhot och bojkottskrav från konservativa, varpå annonsen försvann.

2007 körde Ikea en kampanj med titeln ”Living Room” över hela Europa. Filmen visade en rad familjer och deras vardagsrum och avslutades med bilder på ett homosexuellt manligt par med olika hudfärg samt deras dotter. Till bilderna körde Ikea sin voiceover: ”Why shouldn’t sofas come in flavours, just like families?”

2008 visade Ikea en TV-reklam i Sverige som föreställde en ung vit kvinna med hennes svarta man i en säng. Filmen visade också parets barn, som var av tydligt blandad härkomst, samt företagets slogan ”Länge leve mångfalden”.
Skribent– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: