torsdag 24 mars 2011

Etniska svenskar oviktiga?

Mjölk- och lingonransonering på äldreboende « Politiskt Inkorrekt: "Mjölk- och lingonransonering på äldreboende

KUNGSBACKA På Tölö äldreboende i Kungsbacka har de äldre inte fått sin frukostsmörgås serverad sen februari. Majken, en av de äldre damerna på boendet kom ner en morgon till matsalen för sin frukost och meddelades att smörgåsen inte längre ingick i hennes frukostabonnemang. Välling, gröt och ägg gällde från och med nu, blev hon informerad om. Ville hon ha en brödskiva så kostade den tio kronor extra som promt skulle betalas direkt. Lingon till strömmingen finns heller inte längre att tillgå. Det har kommunen dragit in. Mjölk är en annan lyxvara som är alldeles för dyrt och drogs in från gratismenyn.

Nästa kalldusch kom som sagt när strömmingen senare serverades samma dag, men utan lingon, och så kommer det förbli. Några tillbehör finns inte att tillgå längre till maten. Vill dom ha lingon så får de ta med en egen burk. Majken och Sonja hade tur som just denna dag fick lingon till sin kålpudding tack vare en bordskamrat som hade tagit med det själv. Vill dom ha äppelmos, sylt eller gelé så är det medhavda egna burkar som gäller. Sparsamt ska det vara.

Men överraskningarna var inte slut med det. Ingen mjölk till krämen var också ett ledsamt besked, likaså var måltidsdrycken indragen. Vill man ha dricka till maten så serveras mjölk, öl eller ramlösa mot en kontant direktbetalning av fem riksdaler fick de reda på.

På samma gång kan man läsa på Kungsbacka kommuns hemsida att äldreomsorgen satsar en och en halv miljon kronor för att på olika sätt förbättra kvaliteten på maten och själva måltidssituationen på kommunens äldreboenden. Märkligt att det ransoneras på mjölk då. Men Kungsbacka kommun som är en rik kommun enligt dom själva vill bygga ut stadshuset för ca 300 miljoner kronor.
Knapphändig information

Majken och Sonja som ingår i brukarrådet på Tölö äldreboende anser att informationen varit undermålig.

– ”De har bara lagt en lapp i brevlådan och inte samlat ihop till ett möte för att berätta om förändringen. Det är oförskämt att hantera gamla människor på det viset”, säger Sonja Johansson.
Chefen för Tölö äldreboende, Karin Kling, beklagar detta.
– ”Jag är ledsen att de upplevt det så, men vi hade ett möte i december”, säger hon”

Grunden till försämringen härrör från att all hjälp på Tölö äldreboende är biståndsbedömd. De äldre som bor där betalar för s.k utskicksportioner av lika slag som levereras till personer med hemtjänst. Där ingår inga tillägg som mjölk, bröd, lingon, sylt etc då man har det i egna kylskåpet. Det är de äldre med abonnemang som väljer att äta i matsalen, som det blivit en försämring för.

– ”Vi har gjort en justering så nu levererar vi det de boende betalar för och erbjuder inget vi inte kan stå för. Tidigare har en del fått mer än de egentligen skulle ha haft”, säger Karin Kling

Imorgon skall äldreomsorgsnämnden ha ett öppet möte i stadshuset kl 13. Då har kommuninvånarna chansen att få tycka till. (PI anm)

Kungsbacka-posten
23 mars, 2011 | Category: Inrikes
82 comments to Mjölk- och lingonransonering på äldreboende
« Older Comments 1 2 3 4

*
ExBerten
24 mars, 2011 at 10:22 · Reply

Strömming med lingon , är det verkligen rätt ?
Den kombinationen har jag aldrig hört i hela mitt liv .
o
rksmrgs
24 mars, 2011 at 10:38 · Reply

Det är vanligt på västkusten.
*
mrMadmax
24 mars, 2011 at 10:07 · Reply

Dör man inte innan man har hamnat på äldre boende, så svälter de ihjäl en i alla fall. ”Tidigare har en del fått mer än de egentligen skulle ha haft”, så smörgås har inte ingått i en frukost?
*
Sven
24 mars, 2011 at 10:03 · Reply

Sverige har blivit ett skammens samhälle. Men makthavarna har ingen förmåga att känna skam.
*
Ornsyn
24 mars, 2011 at 09:57 · Reply

Här får Uppdrag Granskning förslag till ett program:

Gör ett program hur våra äldre har det jämfört med ”ensamkommande unga män”

Ensamkommande unga män tar vi ut på Husbybadet och andra trevliga dagsutflykter, de får nyrenoverade hem, mobiltelefoner och datorspel samt väl tilltaget med personal som tar hand om dem samt att vi tillgodoser deras behov av matkultur!

De äldre människor som har byggt upp detta land som möjliggör detta mottagande av ”ensamkommande unga män” tackas genom att inte ens få lingon till den ofta uppvärmda maten från ett centralkök. Inte heller är det ofta förekommande med trevliga dagsutflykter eller annat på grund av pengabrist.

Som en annan skrev på forumet – våra äldre borde ha minst samma standard som våra ”ensamkommande unga män” och våra kriminella.

Göran Hägglund – du är Sveriges Socialminister – du gick till val på ett ”mänskligare Sverige”

- Mänskligare för vem – för de utvalda få?
*
lasse1
24 mars, 2011 at 09:53 · Reply

Desto mer de äldre får träda åt sidan, desto mer borde det gå upp för deras anförvanter vad som är huvudorsaken?

Minskade pensioner och en allt sämre äldrevård, samtidigt som man kör med; ”Det går bra för Sverige”.

Vi kanske kan hoppas på en tillnyktring inför valrörelsen, 2014
*
Mokwaa
24 mars, 2011 at 09:49 · Reply

Tydligen viktigare bygga ut stadshuset för 300 miljoner än att ge våra äldre ett värdigt liv, jag blir så arg när det är barn och ä

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: