fredag 25 mars 2011

"Mycket troligt" en läcka i reaktor 3 | Utrikes | SvD

"Mycket troligt" en läcka i reaktor 3 | Utrikes | SvD: "reaktor 3

*

Foto: AP

1/3
*

Foto: AP

2/3
*

Arbetare vid Fukushima 4 försöker spruta in vatten för att kyla reaktorn.

Foto: TEPCO/REUTERS

3/3
*

Nästa Föregående

25 mars 2011 kl 08:18, uppdaterad: 25 mars 2011 kl 10:32

En allvarlig olycka kan ha inträffat vid kärnkraftverket Fukushima meddelade japanska myndigheter på fredagsmorgonen svensk tid. Myndigheter misstänker att en läcka har uppstått i rektor 3, rapporterar AP.

En talesperson vid Japans kärnkraftsmyndighet uppger enligt AP att behållaren till bränslestavarna i reaktorn 3 vid Fukushima Daiichi kan vara skadad.

Det skulle i så fall innebära en allvarlig risk för att radioaktivt material läcker ut till miljön från kärnkraftverket.

– Det är mycket troligt att det varit någon typ av läcka i reaktor 3, säger Hidehiko Nishiyaa, talesman för Japans kärnkraftsmyndighet Nisa enligt AP.
Artikeln fortsätter...

Den japanska regeringen uppmanade enligt TT på fredagen människor som bor inom tre mils radie från kärnkraftverket Fukushima att lämna sina hem. Tidigare har uppmaningen lytt att de ska hålla sig inomhus.

Enligt myndigheterna kan det handla om en läcka i reaktorns kärna, men man sade också att den data som samlats in hittills inte tydde på att så var fallet.

Skadan kan ocksp ha uppstått i andra delar, som i rörledningar, ventiler eller i bassängen för avbränt bränsle, sade Nishiyaa.

– Vi vet sedan tidigare att härden i reaktorn är skadad eftersom man har mätt upp halvfullt med vatten men ändå haft förhöjda metalltemperaturer på botten, vilket indikerar att det finns bränsle på botten, säger Klas Idehag, inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige.

Utifrån de värden som funnits tillgängliga sedan mätningarna kom igång finns det däremot enligt Klas Idehag ingenting som tyder på att man skulle ha smält igenom tanken.

– Men det finns ju en tid innan vi fick värden också, säger han, och tillägger att det kan ta långt tid innan man kan konstatera en härdsmälta.

– Härden är allvarligt skadad och det kan finnas förutsättningar för att även tanken är skadad, men det är ingenting som är verifierat.

Om så är faller ställs emellertid stora krav på inneslutningen, förklarar Klas Idehag.

– Vad gäller inneslutningen på 3:an finns det inget som säger att den skulle vara skadad, snarare uppgav man 24/3 att den ej var skadad, säger han.

Reaktor 3 är en av de värst drabbade av kärnkraftverkets sex reaktorer efter jordbävningen den 11 mars. Den 14 mars inträffade en vätgasexplosion i reaktorn, som är den av de sex reaktorerna vid kärnkraftverket som innehåller störst andel plutonium.

Just plutonium anses som särskilt allvarligt vid utsläpp på grund av ämnets långa halveringstid och cancerogena effekter.

Hittills har 4 000 ton vatten dumpats över reaktor 3. Det är fem gånger mer än på någon av de andra reaktorerna, enligt Japanska myndigheter.

I onsdags tvingades samtliga arbetare vid anläggningen evakuera efter att rök synts stiga upp från reaktorn, och i går, torsdag, fick två arbetare föras till sjukhus efter att de utsatts för höga mängder strålning. Vattnet de trampat i hade då haft strålningsnivåer som var 10 000 gånger högre än vad det normalt är i vattnet som används för att kyla kärnkraftverkets reaktorer.

*
*

Mikaela Åkerman

0767-98 72 15 mikaela.akerman@svd.se

Twitter Fler artiklar av skr

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: