tisdag 29 mars 2011

Makarna träffades inte innan giftermålet – inget skenäktenskap enligt Migrationsdomstolen « Fria Nyheter

Makarna träffades inte innan giftermålet – inget skenäktenskap enligt Migrationsdomstolen « Fria Nyheter: "Makarna träffades inte innan giftermålet – inget skenäktenskap enligt Migrationsdomstolen

Länsrätten i Stockholm beviljade den 23 april 2009 via en dom en iransk kvinna ett begränsat uppehållstillstånd i ett år.

Kvinnan hade överklagat Migrationsverkets beslut om att ej bevilja henne uppehålls- och arbetstillstånd tillstånd pga av anknytning till sin make som är bosatt i Sverige. I sitt stöd för överklagande har kvinnan åberopat följande:

Kvinnan och mannen träffades via internet 2003 och har sedan dess varit ett par. 21 februari 2008 ingick de äktenskap via fullmakt. Anledningen till att de ej kunnat träffats är att maken inte kan åka till Iran pga politiska skäl. Kvinnan kan inte lämna Iran pga av kulturella skäl. Hon har därför inte kunnat lämna Iran och träffa sin make.

Att paret ej har kunnat träffats efter bröllopet beror på att de har varit helt säkra på att kvinnan skulle få uppehållstillstånd i Sverige och kunna sammanföras med sin make. För att styrka sin berättelse åberopar kvinnan i Migrationsdomstolen fotografier och flygbiljetter på att de har träffats i Turkiet.

Att makarna har träffats i Turkiet ändrar ej Migrationsverkets uppfattning om uppehållstillstånd till kvinnan.

När det gäller misstanke om sk ”skenäktenskap” åligger bevisbördan på staten att klarlägga förhållandet. I domstolens bedömning skall även hänsyn tas till sedvänjor inom andra kulturer. Även hur förhållandets uppkomst samt hur väl paret ”känner” varandra ska tas med i bedömningen om seriositeten i äktenskapet.

Migrationsdomstolen anser att det föreligger ett civilrättsligt giltigt äktenskap och skall således bedöma om det ingåtts i syfte att enbart för att kvinnan ska få uppehållstillstånd i Sverige.

Migrationsdomstolen skriver i sin dom att det har framkommit att parterna aldrig träffat varandra före äktenskapet och att de inte lever tillsammans. Detta kan tala för att det är ett skenäktenskap. Paret har god kännedom om varandras personliga förhållanden samt har lämnat samstämmiga uppgifter om varandra. Paret har även lämnat en omfattande dokumentation om hur de håller kontakten med varandra. Relationen har varat under lång tid nu samt att de har träffats i Turkiet. Även redogörelsen på på varför de ej kunnat träffats tidigare har åberopas.

Migrationsdomstolen gör en samlad bedömning att det sannolikt inte handlar om ett skenäktenskap och därför uppfyller kvinnan förutsättningarna att få uppehållstillstånd.

Samtliga ledamöter i rätten var eniga i sin bedömning.

Läs hela domen här – UM 11013-08

Kontakt med artikelförfattaren
redaktion.vast@frianyheter.nu
1
0

i

Betygsätt artikeln

Quantcast

* Share this:
*
*

Detta inlägg postades den måndag, 24 augusti, 2009 kl 8:01 i kategorin Asylärenden. Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är för närvarande avstängt.
6 kommentarer till Makarna träffades inte innan giftermålet – inget skenäktenskap enligt Migrationsdomstolen

1.
Thomasson skriver:
24 augusti 2009 kl. 8:05

Va?!

‘Kvinnan kan inte lämna landet pga av kulturella skäl.’
‘[...] och därför uppfyller kvinnan förutsättningarna att få uppehållstillstånd.’

Vill någon förklara, för jag förstår inte de här motsägande uppgifterna riktigt.

Thomasson Kvinnan har ej kunnat lämna landet (Iran) och träffa sin make innan/efter äktenskapet pga av kvinnors situation i Iran, om du läser domen åberopar kvinnan detta i sitt överklagande.

När Migrationsdomstolen gör sin samlade bedömning om kvinnan skall få uppehållstillstånd har de gjort den bedömningen att hon har dessa förutsättningar för uppehållstillstånd. // Red Väst
2.
starkodder skriver:
24 augusti 2009 kl. 8:43

Test nya inloggningsfunktionen.
— ### —
Bra initiativ, detta med inloggning, Fria Nyheter. Tyvärr ett måste, i dessa tider.

Vänligen,
Starkodder
3.
gustafjanson skriver:
24 augusti 2009 kl. 9:53

Verkar som det blir fler och fler fall där migrationsdomstolarna sätter sig över Migrationsverkets beslut? Finns det månne någon statistik över detta? Klart är i alla fall att politiskt tillsatta nämndemän INTE skall vara delaktiga i beslut rörande uppehållstillstånd, därtill är dom alltför indoktrinerade av sina partiåsikter.
4.
paxsis skriver:
24 augusti 2009 kl. 10:22

Jag kan förvisso förstå att de inte träffats innan; men om de nu inte lever tillsammans så borde väl det peka på ett skenäktenskap…?
5.
Thomasson skriver:
24 augusti 2009 kl. 10:36

@Red Väst:

Tackar för förklaringen. Jag har bara så svårt att man måste smyga med att resa till Thailand, klarar av att mötas i Turkiet, men inte träffas i Sverige (eller i närheten). Pga. sin far.

Men TUT är OK? Vad säger far om detta?

Jag hoppas innerligt att jag har fel, hoppas de blir lyckliga, men man anar ugglor i minareten…
6.
blattarforsd skriver:
24 augusti 2009 kl. 11:24

Det måste finnas någon dold agenda med hela den här utlänningspolitiken. För den är ologisk, omöjlig och leder bara till problem.

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: