fredag 25 mars 2011

Insats i Libyen kan stödja al-Qaida - Fria Tider

Insats i Libyen kan stödja al-Qaida - Fria Tider: "Insats i Libyen kan stödja al-Qaida
Publicerat 25 mars 2011 kl 06:23
Nya uppgifter gör gällande att det existerar kopplingar mellan al-Qaida och de regioner i nordöstra Libyen som nu skyddas av NATO:s flygförbudszon. Om uppgifterna är riktiga kan svenska politikers beslut att skicka trupp till Libyen innebära ett militärt stöd åt det fruktade terrornätverket.


Sveriges regering kommer inom kort ta ställning till om Sverige ska delta i kriget i Libyen.

Upprorsmakarna i kriget beskrivs av svenska politiker som ”rebeller” eller ”frihetskämpar”, mycket tyder dock på att de i själva verket har kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

Mitt under upprorets härjningar i februari höll Muammar Gaddafis son, Isaf al-Islam Gaddafi, en presskonferens där han hävdade att al-Qaida låg bakom upproret mot Gaddafi-regimen. Han vädjade till de europeiska länderna att skicka faktainsamlande missioner till Libyen.

- Vi är inte rädda för fakta, vi är oroliga över rykten och lögner. För att fakta är på vår sida. Om vi ska prata om al-Qaida så är det är inte en hemlighet att de öppet uttryckt sitt stöd för rebellerna i Libyen.

Isaf al-Islam Gaddafi fortsatte med att uppmana åhörarna på presskonferensen att söka informationen på Internet.

Allt mer tyder på att Gaddafi har fog för sin linje. Både The Telegraph och Asian Tribune har skrivit om de så kallade Sinjar-dokumenten, dokument som bekräftar att nordöstra Libyen är en betydelsefull rekryteringsbas för just al-Qaida.

Sinjar-dokumenten upptäcktes av koalitionsstyrkor vid en räd utanför Sinjar i Irak, nära gränsen till Syrien, i oktober 2007. Dokumenten innehåller ett register på icke-irakiska rekryteringar till al-Qaida i Irak. Amerikanska Combating Terrorism Center (CTC), från West Point, har släppt en rapport som sammanfattar informationen från Sinjar-dokumenten i form av statistik och diagram. Sammanfattningen innehåller detaljerad information om de krigare som al-Qaida rekryterat, bland annat deras ålder, yrke, nationalitet och ursprungsstad.

Dokumenten avslöjar att 606 utländska krigare kom till Irak via Syrien. Av dessa kom 41 procent från Saudiarabien, 18,8 procent från Libyen, 8,2 procent från Syrien, 8,1 procent från Yemen, 7,2 procent från Algeriet, 6,1 procent från Marocko och 1,9.

Många av libyerna kom från Benghazi och Darnah, städer som befinner sig i NATO:s flygförbudszon och är därmed under västs beskydd under Gaddafis försök att återta nordöstra Libyen.

Området har även sedan tidigare en historia av radikala islamistiska uppror.

För ett par veckor sedan klargjorde SVT att upprorsmännen använder sig av svenska vapen.
Omodererat: Fria Tider ansvarar ej för innehållet nedan

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: