söndag 27 mars 2011

Ledarloggen - Redaktionell Blogg - UNT.se

Ledarloggen - Redaktionell Blogg - UNT.se: "Lyft ut Waberi!

Abderisak Waberi är moderat riksdagsman och ordförande i Islamiska förbundet, en ytterst värdekonservativ organisation. Som ordförande har han det yttersta ansvaret för att förbundet vid en konferens i vintras med 1800 deltagare bjöd in en rabiat antisemit, Salah Sultan, som i andra sammanhang yrat om att judar dödar kristna och använder deras blod för att baka bröd till påsken (en av den klassiska och råaste antisemitismens vanligaste beskyllningar) och hur mycket som helst annat i samma stil. Det hela skildras utförligt i fredagens nummer av Dagens Nyheter.

Det finns inga ursäkter och det är hur lätt som helst att kontrollera vad Salah Sultan står för. Waberi har inte ens försökt. Man kan tänka sig hur moderata politiker hade kommenterat saken om någon riksdagsledamot ur något annat parti hade haft samma ansvar för en konferens där en talare av detta slag var en av de medverkande.

Redan när Waberi blev moderat riksdagskandidat i Göteborg höjde många på ögonbrynen. Moderata samlingspartiet gör, som alla andra partier, en dygd av att stå för jämställdhet, öppenhet och tolerans. Men i sin roll som ordförande i Islamiska förbundet har Waberi uttalat sig på precis motsatt sätt. Så här skrev Maria Ripenberg i UNT om Waberis uttalanden den 17 december 2009:

'Han säger sig representera ”muslimerna i Sverige”, sisådär en halv miljon människor. Islamiska förbundet, där Abdirisak Waberi är ordförande, anser nämligen att islam bara har en enda tolkning. Är man muslim, så är man. Något som naturligtvis högeligen besvärar alla de svenska muslimer som inte håller med om just denna tolkning, och som inte bett Waberi representera dem.
Abdirisak Waberi är också rektor för en islamisk friskola, Römosseskolan i Göteborg, som via Sveriges islamiska skolor – där Waberi också är ordförande – ingår i Islamiska förbundet. I organisationernas skrifter kan man läsa att mannen är familjens överhuvud och att han ska sköta alla sysslor utanför hemmet samt kontakterna utåt. Kvinnan ska sköta sysslorna i hemmet. Detta belystes nyligen i Evin Rubars SVT-dokumentär Slaget om muslimerna.
I Römosseskolan får eleverna också lära sig att en man kan ha fyra hustrur medan en kvinna bara kan ha en man. Mannen ska försörja sina kvinnor och ge alla lika mycket kärlek. Waberi anser att en man har kapacitet att älska flera kvinnor medan en kvinnas kärlek inte räcker för fler en än man. Ändå anser Abdirisak Waberi att Römosseskolan inte har några problem med värdegrunden.
En muslimsk man får enligt Waberi gifta sig med kvinnor från andra religioner, medan en muslimsk kvinna endast får gifta sig med en muslimsk man. Mannen är nämligen den enda som anses stark nog att ”styra barnens religiösa liv” i ett äktenskap med till exempel en kristen kvinna.
I en intervju gjord av Riksförbundet för sexuell upplysning, Rfsu, säger Waberi att kvinnan ska dölja sin kropp och bara visa ansiktet och händerna. Förklaringen är att män har ”mycket större sexlust” än kvinnor, och att kvinnan, enligt Gud, måste skyddas. Ett resonemang som omvänt manifesterat sig i alltför många våldtäktsrättegångar genom tiderna: ”Hon hade ju kort kjol så hon fick skylla sig själv, eftersom män inte kan behärska sig.” Män har enligt detta antika resonemang fritt fram om kvinnor visar ”för mycket” av sin kropp.
Abdirisak Waberi är politiker också. För Moderaterna. Tidigare i stadsdelsnämnd – nu på valbar plats, den femte, på Moderaternas riksdagslista i Göteborg. Blir han invald i riksdagen kan han säga att han även representerar ”Moderaterna i Sverige”. Denna gång skulle det vara ett korrekt uttalande.
Frågan är: Hur får Moderaterna Waberis extremt värdekonservativa åsikter att gå ihop med partiets ideologi, partiprogram och politik?'

Redan det som var känt 2009 borde ha diskvalificerat Waberi som riksdagskandidat för Moderaterna. Nu finns ingen annan möjlighet än att lyfta ut honom.

Håkan Holmberg

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: