fredag 18 mars 2011

| Ledarsidan | SvD

| Ledarsidan | SvD: "Varje förfuskad miljon är en fräck stöld

18 november 2010 kl 04:46, uppdaterad: 18 november 2010 kl 09:43

Bara toppen av ett isberg. Så beskrivs de omfattande bedrägerihärvorna gällande Försäkringskassans assistansbidrag, enligt Ekot igår. Det senaste årets tre fall av bedrägerier är bara början. I Halland arbetar länskriminalpolisen med sju liknande ärenden. Ytterligare 30 fall väntar på sin tur. Får man tro Karl-Arne Ockell vid länskriminalen i Halland talar vi om fusk av rejäla mått:

”Av det vi har sett här så kan vi tänka oss att minst en tredjedel av det som betalas ut i assistansersättning är fusk. Och då kan det röra sig om tio miljarder i Sverige. I Halland rör det sig om kanske ett par hundra miljoner.”

Bara det faktum att varje förfuskad miljon är en fräck stöld från de funktionshindrade som behöver stöden är skäl nog att bli blint tvärilsk.
Artikeln fortsätter...

Men vi bör inte vända ilskan mot assistansbolag i allmänhet. För som Vårdföretagarna poängterade igår. Av de 500 privata assistansbolag som finns i Sverige är majoriteten seriösa – och viktiga för sina kunders välbefinnande. Att bli arg på en hel bransch vore inte särskilt konstruktivt.

Svaret är – som alltid när brister och missbruk av system uppdagas – mer tillsyn och bättre kontroll. Så även denna gång. Och faktum är att kontrollen och tillsynen är på väg. Vid årsskiftet blir Socialstyrelsen ansvarig myndighet för tillståndsutdelning och tillsyn av assistansverksamheter.

Det är förstås bra. Det finns ju uppenbarligen mycket att göra.

Samtidigt är det svårt att inte fråga sig hur dessa lukrativa möjligheter kunnat uppstå? Varför har det varit så lätt att plocka ut miljoner från Försäkringskassan? Hur länge har det pågått? Vilka systemfel ligger bakom att hundratals miljoner kronor, kanske rentav miljarder, så enkelt har kunnat plockas ur den skattekista vi alla betalar till i syfte att ta hand om varandra? Kunde de ha upptäckts i förväg?

Jag kommer att tänka på de brister som häromveckan avtäcktes när Dagens Nyheter avslöjade hur arbetskraftsinvandrare i flera fall systematiskt utnyttjades av oseriösa arbetsgivare.

Områdena är skilda, men principen är densamma. Inte heller här bör man vända ilskan mot arbetskraftsinvandringen i allmänhet. Däremot förefaller kryphålen vara för stora och mer kontroll behövas. Och som vanligt undrar man: Kunde dessa systemfel ha upptäckts i förväg?

*
*

Sanna Rayman

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: