fredag 18 mars 2011

Flera lämnar Vattenfall | Näringsliv | SvD

Flera lämnar Vattenfall | Näringsliv | SvD: "Flera lämnar Vattenfall
Vd Öystein Löseth med dåvarande styrelseordförande Lars Westerberg samt Axel Calissendorff och Tove Cederborg under Vattenfalls stämma den 29 april 2010. 


Vd Öystein Löseth med dåvarande styrelseordförande Lars Westerberg samt Axel Calissendorff och Tove Cederborg under Vattenfalls stämma den 29 april 2010. 


Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

18 mars 2011 kl 12:42, uppdaterad: 18 mars 2011 kl 13:03

Lars Westerberg lämnar uppdraget som ordförande i Vattenfalls styrelse. Regeringen har beslutat att inte förnya hans uppdrag som ordförande, efter turerna kring ersättningen till avgående vd:n. Även Vattenfalls personaldirektör går.

Lars Gejrot lämnar i dag posten som chef för koncernfunktionen Human Resources och medlem i koncernledningen. Kerstin Ahlfont tillträder tills vidare som HR-chef och blir ny medlem i koncernledningen, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall.

Bakgrunden till att Gejrot och Westerberg går är överenskommelsen med avgående vd Lars G Josefsson om en engångsersättning. Den stred mot de riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare som gäller, och som i sin tur bygger på regeringens riktlinjer.

Josefsson fick motsvarande 12 månadslöner, omkring 12 miljoner kronor.
Artikeln fortsätter...

Ny ordförande väljs vid årsstämman 27 april.

– Det är regeringens uppfattning att det här är helt oacceptabelt, och därför har vi valt att inte förnya Lars Westerbergs uppdrag som styrelseordförande i Vattenfall, sade Peter Norman vid en presskonferens.

Norman förklarade också att när Westerberg informerats om den bedömningen valde han att lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Björn Savén går in som tillfällig ordförande fram till nästa stämma.

Resten av styrelsen i Vattenfall får dock fortsatt förtroende av Norman:

– Ordföranden har en särställning och vår bedömning är att styrelsen inte var helt informerad om avtalets innebörd, sade han.

Peter Norman är också mycket kritisk till att Westerberg valde att hemligstämpla avtalet.

– Det är också helt oacceptabelt.

Efter samtal med Peter Norman har den tidigare vd:n Lars G Josefsson också förklarat att han är beredd att betala tillbaka den extra ersättningen på 12 miljoner kronor.

'Jag har under mina år som ordförande för Vattenfall haft förmånen att vara med om att initiera ett viktigt strategiarbete, som vi nu börjar se resultatet av. Att vara ordförande för Vattenfall är både ett spännande och ett viktigt, men också tidsödande, uppdrag', säger Westerberg i Vattenfalls pressmeddelande.

Han har varit ordförande för Vattenfall sedan april 2008.

Vattenfalls vd Öysten Löseth kommer klockan 13 i dag att kommentera förändringarna i Vattenfalls styrelse.

*
*

Stockholm TT

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: