söndag 19 juni 2011

Kartläggning: Politiker storsatsar på Rosengård - Fria Tider

Kartläggning: Politiker storsatsar på Rosengård - Fria Tider: "Kartläggning: Politiker storsatsar på Rosengård
Publicerat 18 juni 2011 kl 09:33
Det är inte ovanligt att politiker och journalister hävdar att mer pengar måste satsas på så kallade utanförskapsområden, för att bryta den negativa trenden i dessa områden. Ett av dessa ställen som då avses är Rosengård i Malmö.
Gilla på Facebook

Det område som mest symboliserar det mångkulturella samhället är för många Rosengård.

I natt omskrevs stadsdelen åter igen i media den uppmärksammade, men inte alltför ovanliga, attacken mot polisstationen där. Rosengård är ofta i malmöpolitikers blickfång när det gäller diverse satsningar i mångmiljonklassen. Målet är att alla miljoner ska minska våldet, minska arbetslösheten, förbättra dysfunktionella skolor och skapa dialogmötesplatser för stadsdelens invånare.

Det brukar ofta sägas att det är brist på resurser som skapar utanförskapsområden, men verkligheten är den att miljonsatsningar på Rosengård är vanliga, trots det märks inte några synbara förbättringar.

Fria Tider har gått igenom några av dessa miljonsatsningar.

Sociala satsningar
Ny fritidsgård, medborgarkontor, ökad närvaro av socialtjänst och en kurs i att lära sig att hantera ilska.

Kostnad: 9 miljoner, (SVT).

Fysiska satsningar
Malmö stad satsar på att utveckla mötesplatser i dialog med medborgarna. I satsningen ingår bland annat att förbättra utemiljön med belysning och ny beläggning på gång- och cykelbanor.

Kostnad: 56 miljoner, 28 miljoner från EU och 28 miljoner från Malmö stad, (Campus.se).

Satsningar på skolan, stadsdelen, arbete och kompetensutveckling
Som ett komplement till skolans förebyggande arbete kan till exempel personer med interkulturell kompetens bidra till att skapa ett lugnare, tryggare skolklimat. Arbetet ska ske i nära samarbete med skolans personal och kopplas till det förebyggande arbete i stadsdelarna.

Personer som har ungdomarnas förtroende och förankring i områdena ska kunna arbeta som en länk mellan ungdomar i utanförskap och det etablerade samhället med en tydlig koppling till förvaltningarna.

För att öka sysselsättningsgraden i åldersgruppen 14 till 24 år ska en samordnare i respektive stadsdel koordinera insatser mellan AIC, grundskolorna, Utbildningsförvaltningen, Arbetsförmedlingen, Individ och Familj, olika arbetsgivare och andra aktörer.

Satsning på gemensam kompetensutveckling för medarbetarna inom den förebyggande verksamheten kring värdegrundsfrågor, gränsdragningar och lagar som knyter an till uppdraget.

Kostnad: 4,4 miljoner, (Malmö stad).

Hållbara satsningar
Den av regeringen utsedda Delegationen för hållbara städer har tilldelat Malmö stad ca 52 miljoner kronor för investeringar i Rosengård. Målet är att skapa ett världsledande demonstrationsområde med fokus på klimatåtgärder, miljöteknik och ökad social och ekonomisk integration.

Kostnad: 52 miljoner, (Malmö.se).

Polissatsningar
Polisen patrullerar stadsdelen dygnet runt.

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: