tisdag 28 juni 2011

SD kräver gränskontroll | Inrikes | SvD

SD kräver gränskontroll | Inrikes | SvD: "SD kräver gränskontroll

Foto: Viktor Lundberg/Scanpix

28 juni 2011 kl 10:10, uppdaterad: 28 juni 2011 kl 12:16

Sverigedemokraterna (SD) krävde ökad gränskontroll när riksdagen i dag debatterade den fria rörligheten i EU.

SD:s Kent Ekeroth varnade för att avsaknaden av gränskontroller inne i EU enbart gynnar brottslingar och nämnde vapen- och drogsmugglare, flyktingsmugglare och personer som sysslar med människohandel.

- Kriminella nätverk har fått århundradets present av EU och er här i kammaren genom de beslut som genomförts de senaste två årtiondena, sade han.

Ekeroth hävdade också att gränspolisen i Malmö gett upp i kampen mot flyktingsmugglare och menade att illegala invandrare är brottslingar. Han krävde att svensk gränspolis ska göra fler stickprovskontroller på personer som de misstänker ”inte har här att göra”.
Artikeln fortsätter...

Justitieminister Beatrice Ask (M) pekade bland annat på alla svenskar som de kommande veckorna ger sig ut i Europa på semester och menade att återinförda gränskontroller skulle förstöra passagen för alla resenärer.

- Vi ska värna friheten i Europa, men också bekämpa brottsligheten. Vi måste klara av både och, sade Ask.

Bakgrunden till debatten, som begärts av SD, är diskussionen i EU om att öka möjligheterna att införa tillfälliga inre gränskontroller. En översyn av reglerna görs nu av EU-kommissionen på begäran av Frankrike och Italien, sedan tusentals tunisiska flyktingar tagit sin in i EU via Italien och sedan fortsatt till Frankrike. Ask har inget emot att EU nu genomför en översyn, men påpekade:

- Varje medlemsstat i EU har naturligtvis skyldighet att ta hand om skyddsbehövande personer.

Under våren har dessutom Danmark beslutat att införa permanenta tullkontroller mot Tyskland och Sverige för att stoppa drog- och vapenhandel.

- Det är ingen hemlighet att vi i Sverige också har tullverksamhet som syftar till att stoppa den typen av kriminalitet, sade Ask.

Socialdemokraternas Marie Granlund menade att den fria rörligheten för människor är en av de största framgångarna i det europeiska projektet. Hon varnade för att den fria rörligheten nu naggas i kanten som en reaktion på högerextrema krafter i Frankrike och Italien.

- Att vända klockan tillbaka till en tid då Europa präglades av tydliga nationsgränser är inte rätt väg att gå, sade Granlund.

- Vi socialdemokrater kan aldrig ge efter för att högerextrema krafter ska diktera hur den fria rörligheten ska se ut i Europa,

Granlund uppgav att bara omkring 25 000 av de omkring en miljon människor som är flykt på grund av krig och oroligheter i Nordafrika sökt sig till EU. Hon menade att rätt väg att möta de problem med stora flyktingströmmar som vissa EU-länder har är att solidariskt fördela flyktingarna i inom EU.

Vänsterpartiets Christina Höj Larsen ansåg att det stora problemet var alla människor som dör i ”bräckliga båtar” på flykt på väg mot EU. Hon höll upp en sex meter lång lista med över 15 000 namn på människor som dött de senaste åren.

Stockholm TT

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: