söndag 20 mars 2011

Knivhuggen flykting inte så oskyldig trots allt « Politiskt Inkorrekt

Knivhuggen flykting inte så oskyldig trots allt « Politiskt Inkorrekt: "Knivhuggen flykting inte så oskyldig trots allt

FLYKTINGBRÅK Den 8 februari utbröt ett stort knivslagsmål utanför flyktingförläggningen Trissen i Vilhelmina. Två patruller skickades dit och det visade sig att sju-åtta asylsökande med knivar hade slagits där en blivit knivhuggen två gånger i ryggen med livshotande skador till följd. Offret var den 18-årige Artur Umarova, 18 år, från sydryska delrepubliken Dagestan. Enligt polisen var det fullständigt kaos på platsen. En misstänkt 25-årig gärningsman pekades slutligen ut av ett flertal vittnen och kunde senare gripas av polisen. Han häktades för försök till dråp vid Lycksele tingsrätt.

Nästa dag intervjuades Artur Umarovas mamma, som var mycket upprörd. Maja Umarova hade svårt att fatta vad som hade hänt när hon rusade till platsen där Artur just blivit knivhuggen.

- Det kändes som att jag var tillbaka i Dagestan. Jag sprang och jag var rädd. Jag frågade mig själv varför det hände. Varför gör man så här med min son? Pojkarna känner ju varandra. Jag förstår ju att pojkar bråkar med varandra men varför ska man behöva använda kniv? Nu vet jag inte hur jag ska kunna skydda dem.

Maja Umarova berättade även att hon flydde till Sverige tillsammans med sina tre barn för att undkomma de våldsamma konflikterna i Dagestan. Även hennes äldste son Nabi har blivit knivhuggen i ett annat överfall.

- Mina barn drömmer om att studera och arbeta i Sverige. Artur som blev skadad i bråket vill bli polis och Nabi ska bli bussförare. Vi drömmer alla om att stanna i Sverige och det spelar ingen roll var vi bor, sa mamma Maja.
Åtal

Men någon polis blir inte sonen Artur. För nu har åtalet lagts fram och han var inte så oskyldig trots allt.

Det hela handlade om cigaretter eller pengar som utöst det blodiga slagsmålet. Artur hade krävt att få pengar eller cigaretter av 25-åringen och börjat söka igenom hans fickor. Samtidigt satte Artur en kniv mot 25-åringens halls och dragit med kniven över halsen så att en rispa uppstått samt hotat att döda honom. Detta ledde till att 25-åringen drog egen kniv och högg Artur två gånger i ryggen så att hans båda lungor punkterades. Artur opererades och mår under omständigheterna bra.

Dock slipper han inte undan åtal. 25-åringen åtalas för försök till dråp medan Artur åtalas för försök till rån vid Lycksele tingsrätt.
Ständiga konflikter

Knivdådet var det senaste i raden av flera allvarliga incidenter det sista året. Men Migrationsverkets chef i Vilhelmina, Lenny Anundson, tror inte att det behöver ligga någon djupare konflikt bakom bråken som uppstår i en flyktingförläggning.

- De lever ofta i en kaotisk situation. Den största anledningen till konflikter är triviala saker. Några dricker och flippar ut. Vi hade inte alls på känn att något skulle hända den här kvällen.

Lenny Anundson säger också att deras arbete är inriktat på att förebygga större och mindre konflikter i bostadsområdet Trissen. Enligt honom brukar allvarliga konflikter leda till att asylsökande flyttas till andra orter men den här gången vill Migrationsverket avvakta utgången av polisutredningen. Offret ligger på sjukhus och gärningsmannen sitter häktad, anges som skäl till det. Och man har ännu inte pratat med offrets familj.

Bråk och stök mellan de nyanlända är inte ovanligt, men allvarligare konflikter mellan asylsökande och svenskfödda invånare i Vilhelmina förekommer sparsamt.

- Däremot har kulturkrockarna varit många bland de boende i bostadsområdet Trissen, säger Lenny Anundson.

Det kan röra sig om allt från ockuperade tvättider till störningar nattetid. Där försöker Migrationsverket att informera så långt det är möjligt. När alla informationsvägar är uttömda återstår det bara en utväg. Det är att flytta på personerna i fråga.

Flyktingförläggningens svenska grannar är kritiska till situationen:

- Det här har fungerat ännu sämre än vi trodde från början. Bråk förekommer jämt och ständigt och i en del lägenheter festar man hela natten. Det fungerar ju inte för oss som måste sova och upp till jobbet på morgonen, säger en av grannarna, en yngre mamma som vill vara anonym.
Polisen larmas ofta

Närpolischef Steve Eriksson säger att man fått rycka ut många gånger till samma område i Vilhelmina den senaste året för att ingripa mot knivbeväpnade personer. Han säger även att de haft relativt många utryckningar till samma bostadsområde för att avstyra bråk den senaste tiden. Närpolischef Steve Eriksson menar att det rör sig om en mindre grupp som står för de flesta bråken.

Bråk har även förekommit på andra platser i samhället. I fjol fick tjänstemän på Migrationsverket påhälsning av knivbeväpnade personer som hotade med att döda personalen och bränna ned byggnaden. I november blev en sjuksköterska jagad med kniv inne på sjukstugan.

- På vårdcentralen har man också dragit konsekvenserna av detta och anställt väktare för att öka säkerheten, säger Steve Eriksson.

I början av februari fick en asylsökande besked på att han skulle avvisas. Då hotade han att spränga sig i luften inne på Migrationsverket i Vilhelmina om han inte fick som han ville, alternativt spränga något i Solna centrum. Migrationsverket gjorde en polisanmälan och har nu ökat säkerheten.
19 mars, 2011 | Category: Inrikes
47 comments to Knivhuggen flykting inte så oskyldig trots allt

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: