tisdag 8 mars 2011

Stopp för kvinnor på saudisk bokmässa | Kulturnyheter | SvD

Stopp för kvinnor på saudisk bokmässa | Kulturnyheter | SvD: "Mona Henning, som äger förlaget Dar al-Muna, tilläts inte prata med kunder på bokmässan i Riuyadh i Saudiarabien.
Stopp för kvinnor på saudisk bokmässa

Publicerad: 8 mars 2011, 01.00. Senast ändrad: 8 mars 2011, 10.29
2011-03-08 01:00:52

Förläggaren Mona Henning, som fått kungens medalj för sin gärning att sprida svensk litteratur i arabvärlden, får inte själv sälja sina böcker i Saudiarabien. På bokmässan i Riyadh är hon för­bjuden att tala till sina kunder. Anledningen? Hon är kvinna.




Det finns en läshunger bland vanliga saudier. Det märks på den internationella bokmässan i Riyadh, där kunderna trängs mellan montrarna. Böcker om samhälle, filosofi och historia säljer bäst, säger förläggare från Libanon som SvD:s utsända möter här.

Det kan också den svenska förläggaren Mona Henning intyga. Hennes bästsäljare på den saudiska bokmarknaden är den arabiska översättningen av Jostein Gaarders filosofihistoriska roman Sofies värld.

Men Mona Henning får inte längre sälja sina böcker från sitt eget förlag Dar al-Muna på bokmässan i Riyadh. Trots att hon har fått tillstånd och själv betalat för att sätta upp sin monter kom nya bestämmelser från kulturministeriet i Riyadh i helgen:

–Jag får inte stå vid min monter, tala med kunderna eller sälja. Hade jag vetat om detta hade jag sparat tid och pengar och låtit bli att komma hit, säger en besviken Mona Henning.

Det är andra året hon är på bokmässan i Riyadh. Kontrasten är total.

–2010 var det inga problem. Då mötte jag saudiska män som sade ”Å, vad roligt att det är en kvinna som skriver en faktura åt oss. Det har aldrig hänt i Saudiarabien förr”. Jag kom tillbaka för att jag hade så underbara erfarenheter av bokmässan förra året. Saudiska läsare är så intresserade, säger Mona Henning som förra året fick kungens medalj för sin insats med att sprida svensk litteratur i arabvärlden.

–Men i år kom en man från bokmässans administration fram och sade ”Fru Henning, det är bäst att ni lämnar er monter, för det är väldigt hårda påtryckningar mot oss”.

Till bokmässan i Riyadh tog Mona Henning med 56 kartonger fyllda med titlar som Pär Lagerkvists Gäst hos verkligheten, Jan Guillous Vägen till Jerusalem, Henning Mankells Mördaren utan ansikte samt barnboksklassiker av Elsa Beskow, LM Montgomerys Anne på Grönkulla, Tove Janssons Trollvinter, Ivar Aronsenius Kattresan och flera titlar av Astrid Lindgren.

I hennes monter märks också moderna barnboksförfattare och illustratörer som Ulf Stark och Anna Höglund, flera Alfonsböcker av Gunilla Bergström samt Mamma mu-böckerna av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist, vilka bars hem av bokslukande saudiska barn.

–Mässan i Saudiarabien är stark. Många arabiska förlag vill komma hit, för här finns ett läsande folk. Saudierna har varit så instängda tidigare. Men här finns nu många saudiska kvinnor som själva är författare och filosofer, säger Mona Henning som är född i Jordanien och kommunicerar med kunderna på deras eget språk.

Redan första dagen på årets bokmässa förändrades stämningen när mässhallen fylldes av salafister – stockkonservativa sunnimuslimer – som skrämde slag på fritänkande bokkunder. Salafister kastade glåpord över kvinnliga bokköpare och konfronterade kulturministern Abdul Aziz Khoja, vilken i extremisternas ögon är för öppet sinnad.

Saudiska tidningar som al-Hayat och al-Watan skrev stort uppslagna artiklar om hur fanatikernas nya taktik är att skapa kalabalik. Saudier som SvD träffar talar upprört om myndigheternas handfallenhet och passivitet. Flera saudiska källor hävdar att extremisterna är betalda av inrikesministeriet för att skapa oro i ett läge när många av kungarikets medborgare visar att de vill ha reformer och friheter.

En fransk-tunisisk förläggare, som drabbades av samma bannbulla som Mona Henning, beslutade på söndagskvällen att stänga sin monter och åka hem till Paris i protest.

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: