torsdag 10 mars 2011

Somalier i stor bidragshärva « Politiskt Inkorrekt

Somalier i stor bidragshärva « Politiskt Inkorrekt: "Somalier i stor bidragshärva

NORGE Den norska polisen gick i dag till aktion mot flertalet somaliska barnfamiljer som misstänks för grovt bidragsbedrägeri. Varje familj ska ha lurat till sig 800 000 norska kronor genom att låta modern agera ensam försörjare.

Lagen, som antogs 1915 och är baserad på tillit, ger en ensamstående förälder i genomsnitt en inkomst på 15 000 norska kronor per barn och månad.

– De fleste som mistenkes for å svindle til seg aleneforsørgertillegg er somaliere, sier Nav.

Bakom avslöjandet står NAV-myndigheten som har ansvaret för arbetsförmedling, socialförsäkringar och socialhjälp. Tidigare har NAV hävdat att de inte för bedrägeristatistik baserat på etnicitet. Nu uppvisas dock underlag till ett mönster som många talat om men ingen kunnat dokumentera.

– Vi har statistikk på antall personer som har barn med samme barnefar før og etter samlivsbrudd, og da har vi rundt 100 personer i det somaliske miljøet, sier Magne Fladby, direktør i Nav Kontroll.

I genomsnitt får varje somalisk kvinna i Norge 3,8 barn och ingen annan grupp mottar så mycket overgangsstønad, ett bidrag som ska säkra uppehället för den som är ensamstående mor eller far.

I januari genomfördes en liknande aktion i Rogaland då 22 personer häktades för bedrägeri eller grovt bedrägeri.

Amal Aden har jobbat som tolk i flera år. Enligt henne har somalier som kommer till Norge en väldigt god kunskap om trygghetssystemen och hur de kan utnyttjas innan de ens satt sin fot i landet.

– Jeg opplever at folk som sitter i Somalia har mer kunnskap om det norske trygdesystemet enn mange etniske nordmenn, sier Aden til NRK.

NRK
9 mars, 2011 | Category: Asyl Migration, Bedrägeri, Utrikes

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: