onsdag 12 september 2012

Sanningen, halva sanningen och inget annat än den sanning som tjänar egna syften « Avpixlat

Sanningen, halva sanningen och inget annat än den sanning som tjänar egna syften « Avpixlat: Sanningen, halva sanningen och inget annat än den sanning som tjänar egna syften
Kanske har det med skribentens egna åsikter att göra. Reportaget är skrivet av frilansjournalisten Helena Hägglund och när man googlar hennes namn leder en av de första träffarna till Ship to Gaza. På deras hemsida räknas Hägglund tillsammans med bland andra den vänsterextreme Uppsalaprofessorn Mattias Gardell och författaren Henning Mankell upp som en av passagerarna på Freedom Flotilla 2 från sommaren 2011.
INSÄNDARE Avpixlats avslöjande av sanningen bakom “15-årige Ali” igår är bara ett av otaliga exempel på hur journalister ljuger eller i bästa fall berättar halva sanningen – den sanning som passar deras egna syften. Gammelmedia verkar leva i föreställningen att de fortfarande har ett informationsmonopol. Men med hjälp av internet kan den som anar att journalister ljuger eller utelämnar relevant information numera snabbt få svar på om misstankarna är berättigade.

Jag kan själv bidra med ett annat exempel från Malmötidningen Sydsvenskan, som inom parentes sagt förstås också upplåtit sina spalter för berättelsen om “15-årige Alis” lidanden. För en tid sedan publicerade Sydsvenskan ett reportage om den palestinske fotbollsspelaren Mahmoud Sarsak som efter en tre månader lång hungerstrejk släppts ur israeliskt fängelse där han suttit inspärrad i tre år utan rättegång. Enligt artikeln har israeliska myndigheter hävdat att Sarsak fängslades för att han var medlem i Islamiska Jihad, medan Sarsak själv ger en helt annan förklaring:

Genom mitt fotbollsspelande provocerade jag Israel, de vill inte se framgångsrika atleter som tävlar för Palestina, så därför försökte de hitta anledningar att sätta mig i fängelse.

Längre fram säger Sarsak att:

…de fängslar lovande idrottsutövare som får sitta där år ut och år in tills deras talang dör.”

Reportaget får nästan två hela sidor i Sydsvenskan men trots det väl tilltagna utrymmet får ingen från ansvarigt israeliskt håll bemöta anklagelserna.
Jag mejlade Sydsvenskans sportredaktion och undrade hur det kunde komma sig? Är det inte så att man som journalist bör höra båda parter? Svaret löd:

Självklart ska man höra båda parter när man skildrar något som uppfattas olika, särskilt i en konflikt som i Mellanöstern. Men i det här fallet var det inte själva sakfrågan – dvs huruvida Sarsak varit medlem i en militant grupp eller ej – som var intressant ur ett sportperspektiv, utan det faktum att han suttit arresterad i tre år utan att någon rättegång hållits, och därmed inte har kunnat utöva sin idrott. Och att en del av den internationella fotbollsvärlden engagerat sig i hans situation.

I journalistkårens yrkesetiska regler betonas att nyhetsförmedling ska vara korrekt och allsidig, att journalister ska vara kritiska mot nyhetskällorna och kontrollera sakuppgifter så noggrant det går och att journalister ska sträva efter att återge alla parters ståndpunkter. Ja, och så står det att en stark journalistisk integritet är avgörande för trovärdigheten. Den informationen har kanske inte nått Sydsvenskan eller också betraktar gammelmedia numera sådant som föråldrat.

Enligt BBC var det israeliska beslutet att fängsla Sarsak inte föranlett av hans medlemskap i Islamiska Jihad. Anklagelserna gick istället ut på att han skulle ha placerat ut bomber, värvat och tränat rekryter för Islamiska Jihad.

Enligt nyhetsbyrån AP möttes Sarsak vid hemkomsten till Gaza av jublande anhängare till Islamiska Jihad, männen sköt i luften och kvinnorna svängde gruppens svarta fanor i luften. En av gruppens ledare, Nafez Azzam, hyllade fotbollsspelaren som “en av våra ädla medlemmar”.

I en video från nyhetsbyrån Reuters intervjuas Khadder Habib, presenterad som ledare för Palestinska Islamiska Jihad, och säger att “detta är en seger för det palestinska folket. Det är en seger för de människor som utmanar den sionistiska rasismen och övergreppen genom sina hungerstrejker. Vårt folk och Mahmoud Sarsak segrade i striden.”

Inget av detta nämns i Sydsvenskans reportage. Varför? Kanske har det med skribentens egna åsikter att göra. Reportaget är skrivet av frilansjournalisten Helena Hägglund och när man googlar hennes namn leder en av de första träffarna till Ship to Gaza. På deras hemsida räknas Hägglund tillsammans med bland andra den vänsterextreme Uppsalaprofessorn Mattias Gardell och författaren Henning Mankell upp som en av passagerarna på Freedom Flotilla 2 från sommaren 2011.

I likhet med övriga passagerare presenterar Hägglund sig själv i en kort film där hon också förklarar varför Ship to Gaza är en så betydelsefull aktion. I videon säger Hägglund att det är som journalist, utsänd av Kyrkans Tidning, som hon åker med Ship to Gaza. Intervjuad inför avresan får hon frågan om det är som aktivist hon åker och svarar:

Absolut inte. Jag åker för att bevaka vad som händer.

Men det är svårt att förstå att en journalist,som borde vara mån om sin integritet och trovärdighet, medverkar i Ship to Gazas pr-kampanj. Senare samma år tar sig Hägglund in i Gaza landvägen tillsammans med två medpassagerare från Ship to Gaza, SSU:aren Faraj Abu Iseifan och Erik Helgeson från Hamnarbetarförbundet. Ship to Gaza uppfattar inte oväntat Hägglund som en av de egna. Så här står det i en bloggpost från januari i år:

Från svenska Ship to Gazas sida är vi glada att kunna rapportera om att vi har en levande gräsrotskampanj som vill jobba vidare och många som stödjer oss. Vi är också mycket stolta över att många av dem som ställde upp som passagerare jobbar vidare, såväl politiskt som humanitärt och har tagit till vara det engagemang de lade ner i somras på andra sätt, trots att de förhindrades att ens lämna hamn i Grekland. Exempel på det är Johannes Anyurus bok: En civilisation utan båtar, och en blogg av Erik Helgesson samt tidningsreportage av Helena Hägglund, som bestämde sig för att ta sig till Gaza landvägen under hösten.

Ingen annan yrkesgrupp har så lågt förtroende hos allmänheten som journalister, i den senaste mätningen från SOM-institutet vid Göteborgs universitet svarade 24 procent av de tillfrågade att de litar på journalister, omkring 80 procent uppgav att de känner förtroende för sjuksköterskor, läkare, forskare och domare, de yrkesgrupper som toppar listan.

Kanske finns ett samband med det faktum att svenska journalister i undersökning efter undersökning visar sig stå politiskt långt till vänster om väljarkåren. Enligt den senaste undersökningen om journalisters partisympatier föredrar 70 procent av kåren det rödgröna blocket, jämfört med 45 procent av allmänheten.

En viktig anledning till att så många läsare, lyssnare och tittare inte litar på det de läser, hör och ser är sannolikt att journalister inte verkar kunna eller vilja skilja mellan (sina egna) åsikter och nyheter. Journalister agerar som aktivister. Lägg till detta en ovilja att erkänna egna fel och misstag som verkar grunda sig i en känsla av ofelbarhet. Det är obegripligt när man tänker på saken för det har aldrig varit lättare att syna deras bluffande.

Gunnar Eriksson
Print Friendly
Share
Publicerat 2012-09-12, 10:31 (Uppdaterat 2012-09-12, 10:55) | Kategori(er): Debatt/krönika, Insändare, Media

20
Disqus

Gilla
Ogilla
och 3 andra gillar det här.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
254 kommentarer 3405 gillar mottaget
Dela på
Visar 13 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


sorjav 0 minut sedan

Tack Gunnar Eriksson för en rak, avslöjande artikel späckad med länkar till källor.
Sånt gillar jag. Varför så många frilansande journalister på de stora tidningarna, ofta med obskyr vänsterbakgrund?
Vad gör de ordinarie journalisterna, ni som är kvar efter de stora nedskärningarna?
Är ni inte rädda om era jobb? Producera trovärdiga artiklar med substans, kvalitet och utan vinklingar och andra krumbukter.


fransolsson98 1 minut sedan

Dom flesta skrivare (vill bli kallade journalister) är inte värda sin titel utan dom flesta av alla dessa skrivare som hukar vid sidan om den stinkande gödselstacken borde skämmas riktigt ordentligt åtminstone varje gång dom får ut sin betalning för deras lögnaktiga och mediokra artiklar.
Som tur är så finns Avpixlat och en hel del andra forum som redogör sanningsenligt för olika händelser i Sverige och världen.
Tack Gunnar Eriksson för Din välskrivna redogörelse av en yrkeskår i förfall.

Strandnypon 3 minut sedan

Intressant, det här läser man inte om i MSM.
1 person gillade det här.

Strega_L 7 minut sedan

"Genom mitt fotbollsspelande provocerade jag Israel, de vill inte se framgångsrika atleter som tävlar för Palestina, så därför försökte de hitta anledningar att sätta mig i fängelse."

Vi har ett svenskt ordspråk; "genom dig själv känner du andra"..
Det kräver en MÄNGD ologiska tankesnurror för att få till en orsak till fängslande som denna.
De verkar inte klara att tänka och agera logiskt, meeeen är det det minsta OLOGISKT, då minsann "funkar" hjärnan för dem, då går den minsann på högvarv!!

marmorhall 10 minut sedan

Intressant det där med Helena Hägglund, lite "Gonzojournalistik" a'la Hunter S. Thompson, fast utan begåvningen.

Lasselito 11 minut sedan

Skrämmande hur obalanserade journalisternas är i sin rapportering. I och med den stora inflyttningen från Mellanöstern lär de vänsterextrema och partiska åsikterna i liknande frågor få ännu större inflytande.
1 person gillade det här.

Integrationellt 18 minut sedan

Hållsta är väl ett lysande ex där Eskilstuna lilla hotell kommer tjäna storkovan för eget syfte med 400 asylsökande och kör över Hållsta med 800 invånare som inte får tycka till?
4 personer gillade det här.

BtgP 19 minut sedan

Härlig läsning. Vilken skön upper-cut på etablerad "gammel-media" :)
Vidare spridning på Facebook tillses per omgående!
7 personer gillade det här.

Magnus99 19 minut sedan

Maila journalisterna, var saklig och vänligt och ställer motfrågor om varför de skriver som de skriver. Gör AP en artikel, be journalisten bemöta vad som skrivs om det stämmer eller inte.
Skicka gärna samma mail till redaktionen osv.
5 personer gillade det här.

Nostradamustheone 25 minut sedan

Om man jämför journalistkåren med gamla tiders hästhandlare så skulle den senare kategorin ha större förtroende hos allmänheten.
5 personer gillade det här.

gandalv420 26 minut sedan

"…de fängslar lovande idrottsutövare som får sitta där år ut och år in tills deras talang dör.”

...Så skrattretande löjligt att klockorna stannar! Lögnare och DDR-vurmare i ett nötskal!
5 personer gillade det här.

Max Payne Moderator Top 10 27 minut sedan

Det är sedan länge känt hur massmedia försöker ändra på sanningen genom att utelämna fakta och skylla på att det inte har journalistiskt värde. Det är alltid så synd om vissa grupper, man ska alltid böla en extra skvätt för dem.

Men tack o lov har internet växt. Nu har massmedia inte längre åsiktsmonopol. Sanningen sipprar fram, sanningen kommer alltid fram och snart står journalisterna med byxorna nere och ser lika förvånade som dumma ut.
11 personer gillade det här.

Mr Spadrig 29 minut sedan

Dagens bästa, helt klart! Sanningen - och inget annat än just det; sanningen!

Hoppas det sprids vidare.

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: