söndag 9 september 2012

Det svenska Hizbollah- och Hamas-samarbetet

Det svenska Hizbollah- och Hamas-samarbetet: Det svenska Hizbollah- och Hamas-samarbetet

Av Johan Lundberg 2012-07-15 kl. 20:56

Mina synpunkter på SvD-artikeln häromdagen om Ship to Gaza kan med fördel kompletteras med Eli Göndörs krönika på SvD:s ledarsida idag, där han frågar sig hur de svenska Ship to Gaza-resenärerna egentligen ser på Hamas. Den omedelbara anledningen till denna fråga är Migrationsverkets synpunkter om att det är Hamas styre snarare än blockaden som är orsaken till folkets lidanden på Gazaremsan:

"2011 beslutades att ge flera statslösa palestinier uppehållstillstånd i Sverige eftersom Gazaborna anses ha förlorat sin rättssäkerhet under Hamas styre. I beslutet konstaterar Migrationsverket att Hamas kontrollerar Gazaremsan och 'inte opartiskt värnar om grundläggande mänskliga rättigheter', utan genomför 'godtyckligt frihetsberövande, olika former av inhuman behandling eller tortyr samt summariska avrättningar'."

Om en av Ship to Gazas främsta galjonsfigurer i Sverige, Dror Feiler, och hans kopplingar till Hamas, har jag skrivit i till exempel detta blogginlägg. Mot bakgrund av Feilers samarbete inom ramen för Freedom Flotilla med Hamasledare samt hans upprördet över den kritik som har framförts mot Hamas (till exempel i ett radioprogram 2006), skulle det förvåna mig mycket om Feilers engegemang för Gazas befolkning plötsligt även skulle inbegripa Hamas.

När det gäller svenska kopplingar till terrororganisationer som verkar för Israels utplånande kan det i sammanhanget också vara av intresse att notera att en israeliska tidningen Haaretz idag skriver att en svensk-libanesisk man har gripits på Cypern för att för Hizbollahs räkning ha planerat attentat mot israeliska mål. Benjamin Katzeff Silberstein på SvD:s ledarsida skriver om gripandet här. Katzeff Silberstein fortsätter: "Detta är (...) inte första gången svenskar med Hizbollah-koppling grips misstänkta för förberedelse till terrordåd. I januari i år greps den svenska medborgaren och Hizbollah-medlemmen Hussein Idris i Thailand, misstänkt för att ha förberett en bilbomb-attack mot israeler i landet."

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: