söndag 9 september 2012

Axess attackerad (Har EJ godkända synpunkter på asyl/invandrarpolitiken)

Axess attackerad: Axess attackerad

Av Mats Wiklund 2012-01-12 kl. 15:11

Stefan Jonsson nästintill anklagar Axess för att vara rasistiskt och del av "en tidsanda" som uppmuntrat "en ensam korsriddares försök till fascistisk statskupp i Oslo", det vill säga Anders Brevik. I förbifarten antyds att vi också ligger bakom "en ensam skytts etniska rensning av Malmö." Jonsons artikel i Sydsvenskan ansluter sig till ett välbekant mönster: svepande anklagelser, fördömanden och misstänkliggöranden riktas mot Axess utan en tillstymmelse till konkretisering. Syftet är att definiera ut och stämpla tidskriften och dess värderingar som odemokratiska och främlingsfientliga. Jonsson och hans gelikars taktik är att suggerera fram en konspiration och komplott uppbackad av kulturkonservativa mörkermän i vilken Axess spelar sin givna roll. Vår främsta uppgift är att förtala, men indirekt och subtilt, muslimer och islam. Återigen: inga bevis läggs fram, inga citat presenteras. Vad som belägger påståendena är insinuationer och guilt by association.

Stefan Jonson hänvisar alltså till en tidsanda "som bärs upp av många, från högerskribenter kring tidskriften Axess till några av Europas mest inflytelserika politiker, som allesammans mer eller mindre explicit hävdar att Europa står under belägring av varelser av en identitet som svårligen låter sig förenas med Västvärldens höga ideal och att det mångkulturella samhället är ett ohållbart ideal." Axess har aldrig hävdat att det mångkulturella samhället är ett ohållbart ideal. Möjligen är det vår kritik av värderelativiseringen hos multikulturalismens förespråkare som får Stefan Jonsson att dra en sådan slutsats. Eller kan det vara vårt försvar och förespråkande av den upplysningstradition, förnuftstro och liberalism som bär upp Västvärlden som han reagerar över? Jonssons verbala dimridåer skymmer sikten, men röjer ändå avsikten. Man kan ändå undra över varför denna Västvärld med sina onda avsikter har en sådan dragningskraft på så många människor med olika religiösa och etniska bakgrunder från hela världen. Men det beror väl på våra - den stora konspirationen - diaboliska manipulationer.

Tipsa en vän | Permalink | RSSRSS comment feed
Kommentarer

Ja du, Stefan Jonsson. Jag tror att det är få västerlänningar som tycker att de har mer "rätt" till att inneha diverse fördelar än någon annan population. Jag unnar verkligen alla folkgruppers medlemmar att försöka leva de liv de vill leva - vare sig det är mer spartanskt eller med högre materiell standard. Jag önskar sålunda alla folkgrupper lycka till. (Ska vi förresten tycka synd om folk som lever enkla agrarliv, är det en del av sensmoralen? Kan man inte vara lycklig utan i-phone och universitetsexamen?)

För övrigt borde Jonsson läsa det verk som jag har tipsat om vid flera tillfällen - The Perils of Diversity (2010). En professor i etnicitet borde ha visst intresse för den boken, kan man kanske tycka. Men å andra sidan skulle det innebära en enorm prestigeförlust att behöva inse att ens egna ideologiska investeringar inte riktigt stämmer och då är det kanske mer fördelaktigt att söka bibehålla status quo och låtsas som att det regnar (vatten och inte blod)? Jag menar, vad är väl några buspojkars skärmytslingar och överraskningssexsessioner när en professors karriär står på spel?

av Swedish Dissident 2012-01-12 16:25:43

Varför besvära sig med att nyansera om man vet sig tillhöra de goda - vilket naturligtvis varje sann kulturskribent gör? Och Stefan Jonsson vet att man bör sända ut de rätta vibbarna - visa att man fortfarande är att räkna med. Då skriver man sådana här artiklar med jämna mellanrum. Så välkommen till den verklighet som alla icke-mångfaldshyllare lever med. (Det är inget jag skulle önska min värsta fiende, tro mig, men man får vänja sig.)

Problematiserar man kring invandring är man ond punkt slut. Och naturligtvis kan då inte Axess vara en kulturtidskrift - eftersom det krävs sanna kulturskribenter till en sådan. Ni är högerpopulister helt enkelt och det är bäst att ni lär er leva med den stämpeln. Var glada för att ni inte kallas för breivikare! Wink

av JohannaV 2012-01-12 17:14:01

Absurditeterna bara fortsätter och polariseringen kan vara direkt otrevlig. Jag läser FlashBack då och då och en del undrar jag om de verkligen tror det de säger fullt ut eller om det mest ylande mot månen. Likaså med den andra, de rättrogna som ser en rasist i varje kritik mot invandring/integration/islam. Orden och prosan är mycket finare, men det kan vara samma typ av yl.

Jag hoppas och tror att det finns en stor stor grupp däremellan som lyssnar, tänker och försöker bilda sig en uppfattning. Att alla snart märker vilka skribenter man kan snabbt ögna igenom lite snabbt, just i händelse av att de skulle komma med något nytt.

av Läsare 2012-01-12 19:50:57

När attackerna är som hårdast - vet man att den andra sidan känner sig hotad.
Det kan t o m vara så att man har rätt.
Men ödmjukhet är en dygd.

Sydsvenskan synes ha gått vilse.
Lite som SvD gröna ljus för Ullenhag.
Man måste bara kritisera de oppositionella.

av lars 2012-01-13 07:25:26

Det här är nog "pay-back" från Stefan Jonssons sida för att Johan Lundberg i ett blogginlägg ironiserade över hur Jonsson, efter att ha blivit varslad från Dagens Nyheter, plötsligt och mycket lägligt erbjöds en professur vid Linköpings universitet.

Hämnden är ljuv, eller hur Stefan?

av Tomas B 2012-01-13 08:09:46

Till Läsares kloka inlägg skulle jag vilja lägga en reflektion. För att få åtgång till vissa invandrarkritiker absurditeter och hatfulla inlägg måste man ge sig ut på FlashBack och liknande debattställen inte kända för nyansering och sans.

För att läsa Ann Heberlein, Stefan Jonsson m fl. hatfulla gliringar räcker det med att slå upp valfri etablerad papperstidning. Men som Läsare så riktigt iakttar och begrundar, "orden och prosan är mkt finare, men det kan vara samma typ av yl".

av JohannaV 2012-01-13 12:05:45

Johanna V:

Fast de kallas för Breivikare, mer eller mindre direkt. Jag är fortfarande lite osäker på hur många inom vänstern som faktiskt tror att det finns en stor, rasistisk högerkonspiration som säljer ut äldrevård, förtrycker flyktingar, röstar på nazisterna och pepprar oskyldiga stup i kvarten, och hur många som helt medvetet bara presenterar den här bisarra vrångbilden som ett retoriskt knep. Alla med mer än en tvåsiffrig IQ måste rimligen höra till de senare.

Åsa Linderborg har ju för övrigt anslutit sig till en klassiskt nietzscheansk världsbild när hon konstaterar att "Allt är en kamp mellan olika intressen, med eller utan analys och argument (givet att hon talar om ideologiska intressen snarare än klassintresen gör hon ett bastant avsteg från marxismen, men så har också den "nya vänstern" förläst sig en del på en feltolkad Nietzsche, om inte annat via Focault).

Det svåra för både nymarxister och (så att säga "riktiga") nazister är ytterst tendensen att blanda ihop språkets makt, och möjlighet att åstadkomma vissa resultat, med språkets relation till den faktiska verkligheten. När man på allvar tror att diskurskontroll betyder att man härskar över världen i sin helhet är man dels farlig, dels väck i bollen.

av SolGuru 2012-01-13 13:56:33

Joanna skev:
" --- Så välkommen till den verklighet som alla icke-mångfaldshyllare lever med. (Det är inget jag skulle önska min värsta fiende, tro mig, men man får vänja sig.)--- "

Låter trist. Men det kunde ha varit värre, så du kan ju egentligen tacka din lyckliga stjärna för det.
Du kunde ha levt för t ex 100-500 år sedan. T ex.
Inget uppkoppling. Ingen centralvärme. Mycket vägglös. Bänkvälling. Stora folkförflyttningar.
Ett enkelt liv - fast med mångfald. Inte fråga om att vänja sig - utan att glädjas åt vad mångfalden tillförde.

Nu är det ju förstås annorlunda idag - det är t o m jag på det klara med. Däremot är jag inte på det klara med dumheten/bristen på insikt och mognad, som/och plastleksaksgenerationen klagande på att de inte är bortskämda tillräckligt.

Så. DET är vad jag inte önskar min värsta fiende. Wink

av Cecilia 2012-01-13 21:02:42

lars:
tror inte varken att SvD eller Sydsvenskan har gått "vilse" - åtminstone på det sätt som du skriver, utan bara speglar allas olikheter så gott som de kan. Som sig väl bör?
Var du kanske bara lite självupptagen då du skrev?

av Cecilia 2012-01-13 22:03:17

@Cecilia.
Jo så var det nog.
Sydsvenskan och SvD är ändå de bästa dagstidningar vi har.
Och det är bra att de speglar samtiden.
Men SvD tog i ett läge Ullenhag i försvar på ett sätt som verkade "vilse".
Sydsvenskan har bara låtit en förgrämd människa hämnas på Axess.
No big deal...

av lars 2012-01-14 08:33:30

Tack Cecilia,

ditt inlägg var just en utmärkt illustration till det jag ville säga. Jag kunde inte säga det bättre själv!

Problematiserar man kring multikulturalismen och mångfaldshyllandet får man räkna med en generaliserande kommentar som din. Du anser dig vara "god" och därför behöver man inte tänka efter när man svarar ngn med annan åsikt, alltså en "ond" människa. Då är det helt ok att låta sitt dåliga humör ta överhanden.

------

Jag vill inte ha tillbaka tiden med denna tröstlösa fattigdom - omöjlig att arbeta sig upp ur, vägglössen m.m. Den typen av "mångfald" kan jag mkt väl vara utan. Inte heller den mångfald som inkluderar nazism, kommunism och islamism. Därför är jag mot okontrollerad invandring, belöning av människor som vistas här illegalt samt mångfaldspolitik.

För om islamisterna, kommunisterna och nazisterna får som de vill är nog vägglöss det minsta av våra bekymmer.

För till skillnad från dig tror jag inte att välstånd, fred och demokrati är ngt att ta för givet.

av JohannaV 2012-01-14 15:10:43

Lars:
Alla åsikter ska ju få komma till tals - även de förgrämda?
Vet inget när det gäller SvD och Ullenhag - bor ju i Skåne. Men tycks både dubiöst och märkligt - men även "tidningar" kan ju fela. Är säker på att de har det lite hett om ören nu, och det är ju bra.
Önskar att jag själv hade det lite mer hett om öronen ibland. För behöver man ju, om man ska ta del av livet. Inbillar jag mig. Kan ha fel förstås.

PS. Och att man har fel ibland - det väl var man riktigt lär sig något av?!

av Cecilia 2012-01-14 16:16:21

Lite mer moderna traditioner kommer till livs igen, även här "hemma".
Cyklerna verkar gå fortare och fortare - var ska det hela månne sluta?
www.sydsvenskan.se/.../...oner-mot-Carl-Bildt.html

Man får ju inte heller glömma, att historiekunskapen är dålig hos de flesta idag.
Och det var väl det, som gjorde att Göran Person drog igång info-projektet om förintelsen t ex?
Tradition - och också bristen på dylik - har många olika skepnader.
Just nu tycks väst lida av samma historielöshet och super-specialisering, som man häcklade öst för - för inte så hemskt länge sedan...
Cirkeln tycks vara sluten.

av Cecilia 2012-01-14 16:55:46

Mycket om islamofobi i Sverige...
Under tiden utvecklas Israel:
www.haaretz.com/.../...slope-of-apartheid-1.407056

Kan inte uppfatta detbsom annat än att man undertrycker informationen i Sverige.
Vem sätter fokus på islamisterna.

av lars 2012-01-14 22:02:16

JohannaV:

Det tycks mig som om du blandar ihop multikulturalism och mångfald - eller tror att det är samma sak?
Den forna mångfalden är ju faktiskt delvis ansvarig, för att den tröstlösa fattigdomen inte finns i Sverige mer.

Du skriver:
"Därför är jag mot okontrollerad invandring, belöning av människor som vistas här illegalt samt mångfaldspolitik."
Okontrollerad invandring tror jag inte att så väldigt många stöder - inte ens de som förespråkar multikulturalism. Men vad du menar med det där med belöning av människor som vistas här illegalt - det förstås jag inte riktigt. Kan du förtydliga det lite?

av Cecilia 2012-01-15 13:14:16

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: