söndag 23 september 2012

Danskar stöder Malmös judar - Malmö - Sydsvenskan-Nyheter Dygnet Runt

Danskar stöder Malmös judar - Malmö - Sydsvenskan-Nyheter Dygnet Runt: Danskar stöder Malmös judar
Malmö.
För två veckor sedan repade någon sönder hela den ena sidan av Malmörabbinen Shneur Kesselmans bil. Bland annat rispades ordet "Palestina" in i lacken. På lördagen kom ett sextiotal judar ur danska församlingar till Malmö för att stödja sina svenska religionsfränder.

– Man ska inte ignorera problemen, men man ska heller inte överdriva dem, säger Shneur Kesselman, rabbin i Malmös judiska församling.
Han står längst fram i Synagogan på Föreningsgatan och talar till de danska gästerna som sitter i bänkraderna. Tillsammans med andra ur ledningen i Malmös judiska församling berättar han om situationen i Malmö. Ute på den blåsiga trottoaren utanför Synagogan står efter mötet Martin Schalimtzek, en av deltagarna som kommit över bron från Köpenhamn för att visa sitt stöd för de judiska Malmöborna.
– Min bild av Malmö har vänts idag. Det verkar vara mycket bättre nu än tidigare, säger han.
Shneur Kesselman håller inte med honom. Han berättar att han fortfarande utsätts för påhopp på grund av sitt judiska sätt att klä sig. Häromdagen gav en taxichaufför som åkte förbi honom fingret. Och så var det händelsen med hans bil. Någon repade hela bilens ena sida och skrev, bland annat, ordet "Palestina" i lacken.
– Det har inte blivit bättre. Men jag kan förstå att vissa tror det som kommer hit. De ser och hör saker genom media och tror att det är fullständigt kaos i Malmö. Sen kommer de hit och hör vår version och ser att livet fortgår, säger Shneur Kesselman.
På ett sätt har situationen förbättrats. Trakasserierna mot Malmös judar har inte minskat, men stödet för dem har ökat. Shneur Kesselman berättar hur människor stoppar honom på gatan.
– "Vi tycker det är trevligt att ni finns här" och "ni ska veta att det är många som stödjer er" kan de säga. Det betyder oerhört mycket för oss. Mer än människor kan föreställa sig, säger han.
Initiativet att de danska församlingarna skulle komma till Malmö kom från två släktingar till en liten flicka som under andra världskriget begravdes i Malmö. På den judiska begravningsplatsen höll de tillsammans med Malmöförsamlingen en minnesceremoni för offer för förintelsen innan de besökte synagogan.
– Det är fel att människor ska vara rädda för att visa sin identitet i Malmö. Och det är då viktigt att visa sitt stöd, judar för judar, danskar för svenskar och människor för människor, säger rabbin Yitzchock Loewenthal, rabbin i den judiska församlingen Chabad i Köpenhamn.
Annons:

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: