onsdag 19 september 2012

Arbetslöshet bakom rekordhöga bidrag - Sundsvall - www.dagbladet.se

Arbetslöshet bakom rekordhöga bidrag - Sundsvall - www.dagbladet.se: 120 miljoner kronor. För första gången någonsin kommer Sundsvalls kommun i år att betala ut över 120 miljoner kronor i socialbidrag, eller ekonomiskt bistånd som det numer ska heta. ”Största problemet är att så många är arbetslösa”, säger Mikael Lindberg, verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen på Sundsvalls kommun.

Foto:
Therése Ny

Arbetslöshet bakom rekordhöga bidrag Socialbidragen når nya rekordhöjder • 120 miljoner kommer att betalas ut

Sundsvall går mot ett nytt rekordår när det gäller socialbidrag.
För första gången någonsin kommer det att betalas ut över 120 miljoner kronor.
Största problemet är arbetslösheten. Positivt är att socialbidragen till de unga har bromsat upp.
Relaterat

Efter de första åtta månaderna 2012 har Sundsvalls kommun betalat ut 81,5 miljoner i socialbidrag, eller ekonomiskt bistånd som det numer ska heta.

I fjol var samma siffra 79 miljoner kronor. Det innebär 2,5 miljoner i ökade kostnader, eller 300 000 kronor mer i månaden.


Arbetslösa

– Det är bara konstatera att det är så. Största problemet är den dåliga arbetsmarknaden, 44 procent av utbetalningarna går till arbetslösa, säger Mikael Lindberg, verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen på Sundsvalls kommun.

Innan året är slut kommer kommunen att ha betalat ut över 120 miljoner kronor i social­bidrag. Det tidigare inte alls så smickrande rekordet var från i fjol då det betalades ut drygt 117 miljoner. Tidigare toppår var 1997 och 2010 då siffran var 112 miljoner.


Höjning av riksnormen

Mikael Lindberg säger att årets ökning delvis kan förklaras med att det vid årsskiftet skedde en höjning av riksnormen för ”fritidsposter för barn och ungdomar”.

Men samtidigt har bostads­bidragen höjts, något som borde innebära en viss minskning av socialbidragen.

Det positiva i socialbidragsstatistiken är att det de senaste åren betalats ut allt mindre i bidrag till Sundsvallsbor under 25 år. 2009 betalades det ut 32, 2 miljoner jämfört med 26,6 miljoner i fjol. I år ser det ut som det att kunna bli ännu positivare siffror.

De senaste åren har mellan 1100 och 1400 hushåll i Sundsvall fått socialbidrag. Många av hushållen har svårt att ta sig ur bidragsberoendet och är återkommande.
Björn Eklund 060-66 35 48 bjorn.eklund@dagbladet.se

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: