onsdag 19 september 2012

Rektor: Även tjejernas fel när svenskor blir sextrakasserade av invandrarelever - Fria Tider

Rektor: Även tjejernas fel när svenskor blir sextrakasserade av invandrarelever - Fria Tider: Rektor Britt Ask Rydgård tycker inte att flickornas kritik har varit värd att ta på allvar. Nu går Skolinspektionen på rektorns linje.

LÄSARBILDRektor Britt Ask Rydgård tycker inte att flickornas kritik har varit värd att ta på allvar. Nu går Skolinspektionen på rektorns linje.
Rektor: Även tjejernas fel när svenskor blir sextrakasserade av invandrarelever
Publicerat den 19 september 2012 kl 07:45

ALVESTA. Unga tjejer tvekar på att gå till skolan i Alvesta på grund av rasism och sextrakasserier från invandrargäng. Glåpord som "svennehora" och "fitta" har såväl som fysiska trakasserier blivit vardag för tjejerna. Men rektorn tycker att de svenska eleverna har sig själva att skylla.
– Ibland är det inte ens fel att två träter, säger hon till SMP.se.
Hitta flyg som kostar mindre än 60EUR 468 x 60
Gilla artikeln på Facebook
Dela/Skriv ut

Share on twitter Share on facebook Share on print More Sharing Services 301

Gymnasietjejerna Frida Nybeck, Sara Johansson, Jennifer Stensson, Cecilia Nilsson, Matilda Persson och Angelica Danielsson på Alvesta transport­gymnasium gjorde vad de tyckte var det enda rätta för att få bukt med dagliga sextrakasserier och rasistiska tillmälen från invandrargäng – de anmälde sin skola till Skolinspektionen. Men trots att de berättar om anmärkningsvärd kränkande behandling och trots att de dokumenterat hur rektorn inte lyssnar på dem, så valde myndigheten att lägga ned ärendet.

– Jag orkar inte mer nu, säger sistaårseleven Jennifer Stensson, som beskriver Skolinspektionens beslut som ett slag i ansiktet.

Enligt myndighetens motivering har inte kommunen brutit mot sina formella skyldigheter att skydda flickorna från vad de upplever som eskalerande kränkningar från manliga elever vid Allbo lärcenter.

En annan elev, Sara Johansson, säger att hon och de andra flickorna mår psykiskt dåligt och att de känner sig hotade i skolan. Allt de begär är en trygg studiemiljö, säger hon.

Från att mest ha rört sig om kränkande tillmälen säger nu tjejerna att situationen blir allt värre. Invandrarna puttar dem och ger sig på dem fysiskt, vilket skolans rektor inte vill ta på allvar.

Eleven Frida Nybeck säger till Smålandsposten att tjejerna försökt ta ett möte med rektorn Britt Ask Rydgård om problemen. Ett möte som tjejerna spelade in. Men plötsligt fick rektorn ett telefonsamtal och lämnade genast rummet och slog igen dörren med en smäll. Därefter kom hon inte tillbaka.

Killarna som trakasserar går inte på gymnasiet utan kommer dit från Allbo Lärcenter för att äta. Flickorna konfronteras också med dem när de själva går på lektioner på den inrättningen.

– Det är för jävligt att man ska behöva ta ord som svennehora, fitta och slampa, säger Angelica Danielsson.

Rektor Britt Ask Rygård tycker dock att flickornas kritik inte varit ”sådär jättekonkret” och hon menar att de svenska eleverna delvis har sig själva att skylla. Det hela handlar om ”kulturkrockar” berättar hon för Smålandsposten.

– Ibland är det inte ens fel att två träter, säger Rygård och bekräftar att det inkommit nya klagomål även från andra elever.

Bland opinionsbildarna på twitter och i massmedia har intresset för de svenska flickornas situation hittills varit svagt. Ett märkligt agerande, hävdar kritiker, eftersom några somalier som klagade över liknande trakasserier i Forserum alldeles nyligen orsakade i en mediastorm, flera ministerbesök och uppmärksamhet från FN:s människorättsråd.

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: