fredag 27 juli 2012

Forskare: Hög befolkningstillväxt leder till arbetslöshet, fattigdom, lägre inkomster - Fria Tider

Forskare: Hög befolkningstillväxt leder till arbetslöshet, fattigdom, lägre inkomster - Fria Tider: Forskare: Hög befolkningstillväxt leder till arbetslöshet, fattigdom, lägre inkomster
Publicerat den 26 juli 2012 kl 17:06

ekonomi. En ny studie visar att ett områdes ekonomiska framgång inte är beroende av en snabbt ökande befolkning. Tvärtom.
Gilla artikeln på Facebook
Dela/Skriv ut

Share on facebook Share on email Share on twitter More Sharing Services 8

Samtidigt som regering och oppositionspartier gör allt för att bedyra att massinvandringens för den svenska ekonomin, visar ny forskning att befolkningstillväxt tvärtom är skadligt för ekonomin.

Centerpartiets Annie Lööf vill till exempel låta 31 miljoner ”nybyggare” invandra till Sverige. Dock så ligger Annie Lööf i lä, tävlingen toppas nämligen av Expressens Niklas Elert som vill välkomna ”miljarder fattiga” till Sverige. Det är inte bara i Sverige dessa idéer omhuldas. Många politiker i västvärlden påstår sig försöka ta sina länder ur recessionen genom att öka befolkningen genom massinvandring.

En ny studie publicerad i det senaste numret av tidskriften Economic Development Quarterly bevisar att tron på att befolkningstillväxt skapar jobb och en blomstrande ekonomi är en myt.

- Tillväxt kan sättas i samband med ekonomisk framgång, men det är inte anledningen till framgången, skriver studiens författare Eben Fodor

I studien undersökte Fodor sambandet mellan befolkningstillväxt och ekonomisk framgång i USA:s 100 största storstadsområden mellan åren 2000 och 2009. I områdena bor 66 procent av USA:s befolkning. Syftet var att försöka ta reda på om de vanligen tillskrivna bakomliggande faktorerna bakom ekonomisk tillväxt har stöd av statistisk data.

De resultat han fann motsade etablerade föreställningar. De storstadsregioner som befolkningsmässigt växte långsammast hade lägst arbetslöshet, mindre fattigdom, högre inkomster och drabbades i mindre grad av recessionen än de storstadsområden vars befolkning växte snabbt. Medelinkomsten i områden med låg befolkningstillväxt var $8455 (drygt 58 000 kronor) högre än i snabbt växande områden.

- Ett framgångsrikt ekonomiskt utvecklingsprogram är typiskt ett som skapar nya jobb.

- De nya jobben tenderar att stimulera befolkningstillväxt eftersom folk flyttar in i området för att dra fördelar av nya arbetstillfällen.

- Men befolkningstillväxt skapar inte nya arbetstillfällen. Istället minskar de eftersom nyinflyttade tar de nya jobben, står det i rapporten.

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: