söndag 15 juli 2012

Föräldrar dömda för misshandel | Dala-Demokraten

Föräldrar dömda för misshandel | Dala-Demokraten: Föräldrar dömda för misshandel
Publicerad: 2012-07-07 05:50
"Vid ett tillfälle under sommaren 2011 skulle han lära sig ett stycke ur
Koranen och lärde sig inte detta tillräckligt snabbt enligt pappan.
Föräldrarna till åtta barn i Borlänge döms nu till fängelse. Deras äldste son har lidit av ätstörningar och när han inte har kunnat äta har han utsatts för slag och straff. Efter att den äldsta sonen blivit ertappad snattandes uppdagades historien.

Mamman och pappan förnekade misshandeln. Falu tingsrätt dömde dem dock till tio månader respektive ett och ett halvt års fängelse för grov fridskränkning. De döms även att betala 50 000 respektive 60 000 kronor i skadestånd. Mamman är tidigare ostraffad, medan pappan straffats för några trafikförseelser. Pojkens syster vittnade först till hans fördel men tog sedan tillbaka sitt vittnesmål. Tingsrätten bedömer det ändå som trovärdigt.

Åklagaren yrkade att de tre hopprep, en träslev och en elkabel som använts för misshandeln skulle anses förverkade, alltså betraktas som vapen. Tingsrätten menar dock att hopprepen ”i forsta hand ar en leksak”.
Pojken är äldst av åtta syskon. Han har i perioder haft problem att äta och har ofta kräkts efter maten. Flera sjukhusbesök har inte lett till någon korrekt diagnos. Han har även haft det svårt i skolan. Det var efter att han ertappats med snatteri i februari 2012 som historien rullades upp, i förhör med polisen. Pojken har sedan dess bott i familjehem.

Mamman ska, när han inte kunnat äta, ha slagit honom med en radiosladd, på kroppen och huvudet. Hon har även en gång skurit honom med en kniv när han försökt skydda sig med händerna. Hon har sagt till honom att hon inte gillar honom och att han borde lägga sig framför tåget.
Pappan har bundit honom med hopprep och slagit honom med radiosladden, sparkat honom och slagit honom med knytnävarna i huvudet. Pojken har förbjudits att träffa sina vänner, och att vistas i vardagsrummet. Han har också utsatts för andra straff.

Tingsrätten bedömer berättelsen som trovärdig. Pojken har kunnat tidsmässigt återge när händelserna inträffat, kunnat berätta detaljer från varje tillfälle och utan tvekan svarat på kontrollfrågor.
Rättsläkarundersökningen intygar att pojkens ärr pekar på misshandel med en sladd. En polis som följt med till bostaden efter snatteriet vittnade om hur pojkens syster väd jat till henne att inte berätta något för föräldrarna, eftersom de ”slog honom sa hemskt”.

Sofie Nohrstedt

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: