torsdag 16 augusti 2012

Sverige i skolbrandstoppen « Avpixlat

Sverige i skolbrandstoppen « Avpixlat: Sverige i skolbrandstoppen

SKOLBRÄNDERNAS MEKKA Tidningen Forskning & Framsteg skriver i sitt senaste nummer om Sveriges föga smickrande topplacering i världen avseende skolbränder. Varför det blivit så har forskarna svårt att förklara, eller kanske inte kan alternativt vågar? Man drar bland annat till med fritidsgårdsargumentet och floskler om utanförskap.

Årligen rapporteras hundratals skolbränder i Sverige, varav minst hälften är anlagda. Susanne Hessler på Brandskyddsföreningen, som leder projektet ”Skolan brinner”, menar dock att mörkertalet är stort och säger att många skolor själva släcker mindre bränder utan att rapportera. Sedan 1990-talet har en fördubbling skett med 2009 som toppnotering då skolbränderna kostade svenska skattebetalare drygt en halv miljard.

Enligt Patrick van Hees, professor i brandteknik vid Lunds tekniska högskola, kostar dessutom de svenska skolbränderna mer än i USA i absoluta siffror.

– Som svensk skäms man lite när man åker på internationella konferenser. Mina utländska kolleger förstår knappt vad vi sysslar med, säger han. I Grekland antänds fem skolor per år.

Utöver de uppenbara farorna och kostnaderna med bränderna handlar det även om förlorad skoltid och en otrygg skola.

Per-Erik Johansson, direktör på Styrelsen för svensk brandforskning, berättar att hela 70 procent av de svenska lärarna varit med om en brand på sin arbetsplats.

– Vilken annan yrkesgrupp kan komma i närheten av denna siffra? frågar han retoriskt.

– Det finns en förvånande tolerans för just skolbränder. Om någon eldade på din arbetsplats skulle du gå i taket, eller hur? För att inte tala om i fall någon eldade i ditt hem. Men både lärare och föräldrar till eldande barn kan ha en rätt överslätande attityd, vilket förvånar mig, säger Per-Erik Johansson.

Enligt Susanne Hessler finns det ett samband mellan skolor där vandalisering, kränkande språkbruk och mobbning förekommer och där det brinner; på skolor där eleverna trivs brinner det inte.

Då skolbränderna härjade som värst för något år sedan upprättades flertalet forskningsprojekt med syfte att försöka ta reda på orsakerna och sociala sammanhang. Sven-Åke Lindgren, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, höll i ett av projekten. Bland annat fick drygt 6 000 15-åringar svara på frågor om sina erfarenheter av att anlägga brand, och det visade sig att ca fem procent någon gång tänt på värdefulla saker, en siffra som varit rätt konstant sedan mitten av 1990-talet.

– Det är en rätt liten grupp, om man till exempel jämför med hur många som burit kniv, stulit saker eller gjort något annat kriminellt, säger Sven-Åke Lindgren.

– Det handlar främst om pojkar med dålig föräldrakontroll, pojkar som umgås med andra pojkar som är kriminella, och som ofta är riskbenägna.

Vidare har denna grupp låga betyg och gillar inte skolan, merparten ägnar sig även åt annan brottslighet som småstölder och vandalisering.

Lindgrens forskargrupp har analyserat domar och urskiljt fem typer av anlagda skolbränder.

Vandalisering av unga killar i grupp, ofta yngre än 15, med förströelse eller hat som motiv.
Förhindra skolverksamhet, bränder som anläggs på dagtid av såväl killar som tjejer. Motivet kan vara att slippa ett prov eller läxförhör.
Psykiska problem, både killar och tjejer, oftast äldre än 18. Motivet kan röra sig om ångest eller ett rop på hjälp.
Dölja inbrott, vanligtvis killar över 18.
Bränder som uppstår av “misstag” i samband med användandet av smällare och raketer.

– Visst har det eldats tidigare, men dessa direkta angrepp på skolorna är något nytt för de senaste decennierna, säger Sven-Åke Lindgren. Sverige verkar ligga i topp i världen. Jag har inget bra svar på varför. Men vi har en bra incidentrapportering och låg tröskel för att anmäla, det kan bidra till de höga siffrorna.

Även Per-Olof Hallin, professor i kulturgeografi vid Malmö högskola, har funderat på orsaken till Sveriges höga placering i skolbrandsligan, men har heller ingen bra förklaring. Han leder ett projekt där mönstret är att det brinner i skolor i så kallade utsatta områden med utanförskap. Även den stora omsättningen på människorna i dessa områden, med minskad social kontroll som följd, uppges vara en riskfaktor. I Malmö möter också polis och räddningstjänst på våldsamheter.

– Att anlägga bränder och ibland också försöka sätta eld på skolor blev i detta läge en konfliktpraktik, säger Per-Olof Hallin.

– Men dessa mönster gäller bara Malmö. I exempelvis Stockholm verkar det se annorlunda ut, poängterar han.

2006 blev dock en vändpunkt för Stockholm och sedan dess har kostnaderna sjunkit med drygt 80 procent.

Ett sätt att motarbeta situationen skulle kunna vara att bygga bort den.

– När man planerar nya skolor kan det vara en poäng att bygga så att det inte finns områden där det tuffa gänget kan agera ostört, säger Susanne Hessler.

Per-Olof Hallin ser en av anledningarna till de många skolbränderna i klassikern att många fritidsgårdar stängts.

– De stängde i och med krisen på 1990-talet, vilket ledde till mindre vuxen­närvaro och i förlängningen minskad social kontroll.

Forskning & Framsteg
Print Friendly
Share
Publicerat 2012-08-16, 09:39 (Uppdaterat 2012-08-16, 03:12) | Kategori(er): Brott, Inrikes, Skolan

20
Disqus

Gilla
Ogilla
och 13 andra gillar det här.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
220 kommentarer 2890 gillar mottaget
Dela på
Visar 80 av 152 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)
1 En ny kommentar har precis publicerats. Visa


Nelip 6 minut sedan

Ett litet ljus i mörkret å lite OT
http://www.dagenssamhalle.se/d...

horn4 10 minut sedan

Låg tröskel för att anmäla???????? Brinner skolan så brinner den, har skolan brunnit ner,så har den fakta talar för sej själv. Delas det ut professurer helt godtyckligt idag el. har han fått total "hjärnsmälta"

slundberg11 3 minut sedan som svar till horn4

Hur många dagis och förskolor har inte brunnit i Göteborg med omnejd ? Lindgren och Hallin måste hallucinera ?
Utanförskap betyder att man kan elda skolor ?

slundberg11 16 minut sedan

Al qaida förstör skolor i Afghanistan också, men det är flickskolor.
Om vi har skolor, bara för pojkar, klarar dom skolorna sig då från att bli
nedbrända ? Isf, vet vi vem.....
1 person gillade det här.

ensampappa 30 minut sedan

Varför känner jag att jag inte vill betala skatt. För jag har inte valt detta! Därför ska min skatt hållas MINIMAL på runt maximalt 20 % som jag ska få TOPPENKVALITETSSJUKVÅRD för och mina barn ska få TOPPENSKOLA för.
2 personer gillade det här.

hva410e 47 minut sedan

Är inte detta en del av den berikande "mångkulturen"????
1 person gillade det här.

PETER NYMAN 48 minut sedan

Dom kanske har sett Malmö polisen elda på grillen när det grillas halal-korv till DOM

Vidliv 57 minut sedan

De som satte eld på Rågsvedsskolan i södra Stockholm var en utlänning och en svensk.

De dömdes för skadegörelse,1 500 kronor i dagsböter och 500 kronor till brottsofferfonden.
Svensken har en begåvningsnivå som är betydligt under genomsnittet,därav det klena straffet och utlänningen kan ju inte straffas..ja,ni vet..

KKurtan 1 timme sedan

Nu kan jag informera "professorer" och andra s.k. "experter" att skolbränderna är ett steg i jihadkriget mot Sverige och den civiliserade världen !!

Skall det vara så förbannat svårt att inse och våga säga ?

Nu kanske ni utbrister "rasist" "islamofob" etc... ja gör det men titta på t.ex hur mång skolbränder var på 50/60 talet även om fritidsgårdar o.dyl var ytterst sällsynta. Vad är skillnaden i befolkningen i Sverige nu jämfört med då ???

Ni är ynkryggar som inte vågar att se verkligheten som den är !!!
MVH
6 personer gillade det här.

Nelip 1 timme sedan

Jäv-la svennar och sverigedemokrater, sluta skicka ut era ungar å elda skolor!!

Bara för ni är toklessa på att bekosta Fru Somalia och Herr Asshmeds uppehälle,deras mat å hyra, möbler,kläder, tandvård sjukvård, skola dagis, semesterresor , mm
så måste ni tänka på att deras barn behöver sin skola, som de älskar att vistas i då de ser skola utbildning som något stort och bra vilket ger dom möjligheten att få en gedigen och bra utbildning för deras framtid i det nya landet Sverige,å deras tacksamhet över detta finns inga gränser på, man ser dem ofta hjälpa gamla över gatan å även bära hem deras matkassar från den lokala Ica butiken, lämnar plats åt andra bättre behövande på bussar och tåg,..är artiga och trevliga och försitter aldrig chansen att visa sin nyfikenhet och goda vilja att bli en del i vårt samhälle som goda samhällsmedborgare,.. eller inte .................

5 personer gillade det här.

Nelip 1 timme sedan

I ett civiliserat land eldar man inte skolor, bilar, våldtar, rånar, och misshandlar,
Sverige är ett laglöst u-land som styrs av korrupta politiker och annat löst folk.
10 personer gillade det här.

trimmarn 1 timme sedan

Detta importerade kompletta vansinne måste få ett slut,kalla hem trupperna som helt meningslöst försöker att hjälpa till i områden som ALDRIG kommer att bli normala.I Alah länder går det aldrig att få normala tillstånd av västerländskt standard.Det är nu dags att patrullera i Sverige för dessa styrkor,innan kulturberikarna har bränt upp alla offentliga byggnader.
2 personer gillade det här.

tokless 2 timme sedan

Att vi leder är kanske inte så konstigt då de som är troliga förövare har grönt kort att begå brott, då blir det inga utredningar och de vet att de kan forsätta tända eld på skolorna. Det är väl samma i de olika brottstatistikerna, de borde utreda hur de olika brotten ser ut i statistiken men då ha med etniska svenskar, vilket jag betvilar starkt på att de har idag. Vilken skillnad det skulle bli då, så de vet att verkligheten skulle se annorlunda ut då. Men det kanske klassas som hatbrott att ha en sådan statistik, liksom det är rasistiskt att frågasätta te x islam.
1 person gillade det här.

kalle008 2 timme sedan

Notera frekvensen: det är flera skolbränder VARJE VECKA.

Jag minns min skoltid, när ingen skola alls brann, om det inte var så att blixten slog ner.

Och vad är den stora samhällsförändringen sedan dess?

Jag vet bara en, riktigt stor förändring i landet.
10 personer gillade det här.

horn4 3 timme sedan

Hur fan kan man understå sej skriv" tuffa gänget". Det uppmuntrar bara till fortsatt skadegörelse, det är någonting positivt för skithögarna. Skicka iväg dom till hemlandet utan förbarmande, finns
det någon etnisk svensk i gänget, gör som England lås in bara, en sak till låt föräldrarna bli ersättningsskyldiga.
8 personer gillade det här.

u28903094 3 timme sedan

När man skriver om skolbränder i Sverige skriv då om vilka det är som ligger bakom för det är ociviliserade invandrareungar och inga andra.
Det är enkelt att lagföra dessa element fast de är yngre och de skall bli betalningsansvariga tills de betalat varenda öre.
De skall utvisas från Sverige på livstid med familjer och släkt samt medborgarskapet skall återkallas.
21 personer gillade det här.

UNObserver 3 timme sedan

Men snalla ni, det ar ju "baaaaarn"!

Minns nar en kompis och jag rakade ha sonder en liten ruta i skolan.
Jag plockade lingon tva kvallar for att betala av min del.
Fast det var ju da det!

SD2014
9 personer gillade det här.

Borgaren 3 timme sedan

Vad som saknas i ovanstående artikel är referenser till pyromanernas etnicitet, religion, landsursprung, och invandrarstatus. Det skulle ha varit intressent att ta med, om inte annat så för att blåsa bort spekulationer om att denna aktivitet domineras av ocivilicerade av invandrarungar.
5 personer gillade det här.

HerrLogIQ 4 timme sedan

Kan även konstatera att det har brunnit i 7-klöverns huvuden.

(Redigerad av kommentatorn 4 timme sedan)
16 personer gillade det här.

ipincase 28 minut sedan som svar till HerrLogIQ

Svårsläckt, men 2014 har de tagit vatten över huvudet.

nothinglefttolose 4 timme sedan

Löjligt med detta tjatande om brist på fritidsgårdar. Det fanns inga fritidsgårdar i den lilla landsbygdskommun som jag växte upp i, men vi brände inte ned några skolor för det.

Fritidssysselsättngar fann vi i vanliga verksamheter som idrott, scouterna och t o m i kyrkans ungdomsverksamhet (trots att vi inte var direkt religiösa). I dessa verksamheter skolades man in i vuxenvärlden, det fanns regler att hålla sig till och det tolererades inte att man bar sig åt hur som helst. Sedan fanns det ett bibliotek att låna böcker på och där lades grunden till ett stort litteraturintresse.

Men om det nu har blivit så viktigt med fritidsgårdar, så för sjuttsingen, sätt i gång och bygg fritidsgårdar då, så "Kalle, Olle och Lena" kan bränna ner dessa i stället. Sedan kan ju deras föräldrar bekosta återuppbyggnaden varje gång, för det ska inte skattebetalarna behöva stå för.
6 personer gillade det här.

Elbolaget 4 timme sedan

HAHAHAHAHAHA! Han kör med anmälningsbenägenhetsargumentet! Jag smäller av!

"Men vi har en bra incidentrapportering och låg tröskel för att anmäla"

Vi har högre anmälningsbenäghet vad gäller mordbränder mot skolor i Sverige! Kan det bli mer efterblivet? Vilka länder anmäler inte mordbränder? De är ju trots allt ganska iögonfallande.

Och vad gäller fritidsgårdsargumentet, ... jag var jäkligt sugen på att dra till med fritidsgårdsargumentet som förklaring till Brevik för att förnedra en politiskt korrekt häxa jag hade olyckan att hamna diskussion för ett tag sedan, men på grund av allmän anständighet avstod jag.
7 personer gillade det här.

Viksjo 4 timme sedan

Socialdemokratisk ledarskribent kräver att Sverige tar emot fler asylsökande och dessutom höjer bidragen med 26%

http://www.bltsydostran.se/led...
5 personer gillade det här.

bjelke85 4 timme sedan

Det är kanske dags att sluta bygga skolor av trämaterial och istället bygga skolorna i tegel och med brandsäkra fönster. Visst det blir dyrare men å andra sidan håller byggnaderna i hundratals år!
3 personer gillade det här.

one_minute 5 timme sedan

Forskare hit och forskare dit. Gör något åt problemen, leverera åtgärder istället för att undersöka, utreda och starta det ena projektet efter det andra som ska utvärderas i all oändlighet utan att det blir någon förbättring.

Tror minsann att problemet sitter i huvudet på mordbrännarna, att det är spänningen och en tokfäbless för eld som gör att de tuttar på. Det här är inget annat än ren djävulskap, att ställa till med så mycket trassel för samhället som bara är möjligt. För mycket fritid, för lite kunskaper, kan ingenting, vill heller inte lära sig något som samhället på sikt kan ha nytta av.

Ju fler skolor de bränner ned desto färre lokaler har slynglarna att vara i, vilket då leder till att de blir än mer utanför. Det behövs inga fritidsgårdar heller eftersom de också bränns ned. Mer kostnader för samhället.

Sätt ynglen på anstalt med tvångsundervisning, psykterapi och utegångsförbud en längre tid. Det måste till hårdare tag från samhällets sida för att få bukt med gäng som ränner runt på det här viset, eldar upp privatpersoners bilar och nödvändiga samhällsinrättningar. Dalt och mjäk fungerar inte. Mjukistiden är förbi för länge sedan.
6 personer gillade det här.

sorjav 5 timme sedan

Att minst hälften av skolbränderna är anlagda enl. rapporten är säkert tilltaget i underkant.
Skulle tro att de riktiga siffrorna är minst 80-90%.
Varje dag sätter någon fyr på en skola i Sverige, ibland stannar det vid en papperskorg men ofta blir skadorna omfattande.
Prof. van Hees vid LTH forskar om skolbränder, men hans inriktning är mer teknisk hur man kan förebygga bränder med bättre larm, sprinkler, brandsäkrare material, mm.
http://www.lth.se/forskning/fo...

Hans uttalande om att de svenska skolbränderna kostar mer än de i USA i absoluta tal borde få varje kommunpolitiker och medborgare att kräva att problemet måsta lösas snabbast möjligt. Inte ens Reinfeldt kan förmås att säga att det är oacceptabelt.
Denna nyhet sipprar fram genom en vetenskaplig tidskrift, FoF med 45,000 ex i upplaga medan de stora tidningsdrakarna inte anser att svenska folket bör få veta det.
TV-kanalerna är helt inriktade på Syrien och kanske Assange ikväll, så den vägen får vi inte nån vettig information.
Skönt att Avpixlat kan sprida ljus i den annars mörkande mediavärlden.
7 personer gillade det här.

klafs 3 timme sedan som svar till sorjav

fel läror i svensk skola, därför bränns de upp, så att utanförskapsbarnen tvingas in i koranskola.
1 person gillade det här.

mikael2010 5 timme sedan

Jag skrattar så jag tror att jag dör !!!!!!!!!!!!!! FEM skolor bränns ner om året i Grekland !!!! Det är vad Rosengårdsvännerna gör under en helg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8 personer gillade det här.

gunnarenglund 6 timme sedan

Skrev följande hovsamma kommentar till FoF-artikeln.

Har upptäckt en elefant i rummet som
bara kryptiskt beskrivs som "utsatta förorter".

men denna kommentar publicerades aldrig. Anses uppenbarligen som näthat.
8 personer gillade det här.

Ann-katrin Sahlqvist 6 timme sedan

Jag har sagt hela tiden att dom vill inte ha svenska skolor o lära sig något
Dom vill vara kvar i stenåldern o efter den gamla läran i koranen
Alarmerande resultat i skolorna nu o man fortsätter ändå att blunda, nu vågar man inte säga ifrån längre för dom har blivit för många. Kanske dags att svensken beväpnar sig också nu
12 personer gillade det här.

Gunhild Larsson 6 timme sedan

Det som är otäckt är att denna utveckling skett så fort. Det var inte länge sedan våra skolor låg bland de bästa i världen. Folk utomlands såg Sverige som ett föredöme på de flesta plan. Nu ligger vi först i att vara SÄMST. Alla vet varför och ingen vill göra något åt det i 7klövern. Sverige känns mer och mer som en krigszon.

SD 2014
22 personer gillade det här.

Förnuft-o-fil 6 timme sedan

Svensk professor i sociologi: "Sverige verkar ligga i topp i världen. Jag har inget bra svar på varför. Men vi har en bra incidentrapportering och låg tröskel för att anmäla, det kan bidra till de höga siffrorna."

Nu är ju sociologer kända för sin blindhet sedan 60-talet. Men detta tar priset. Karlen är inte värdig en position som kräver akademiskt oberoende, kritiskt tänkande och ÄRLIGHET. Orsakerna, både av svenskt och utländskt ursprung, formligen skriker ut sin existens.

Och "låg tröskel för att anmäla". Ja, i andra länder där brinner skolor ner varje dag. Och INGEN ANMÄLER DET. Tack och lov är Sverige bäst! Ha, ha, ha.

Skall det verkligen vara omöjligt att etablera en sociologisk forskning i Sverige som håller godtagbar internationell kvalitet? Den enda lösningen är nog att anlita utländska experter för forskar-rekrytering och på så sätt motverka den akademiska incest som förstört sociologin i landet.

(Redigerad av kommentatorn 6 timme sedan)
15 personer gillade det här.

Elbolaget 4 timme sedan som svar till Förnuft-o-fil

Anmälningsbenägenheten! Denna fantastiska bortförklaring. Känner du inte igen den "klassikern" från våldtäktsepidemin?

2 personer gillade det här.

MetalHeadViking 6 timme sedan

"Som svensk skäms man lite när man åker på internationella konferenser. Mina utländska kolleger förstår knappt vad vi sysslar med, säger han. I Grekland antänds fem skolor per år."

Citatet säger mycket.

SD 2014!
13 personer gillade det här.

Västanfläkt 7 timme sedan

Enligt statistik är 70% av alla bränder generellt som brandkåren rycker ut på anlagda.

Bra artikel, A-P.
2 personer gillade det här.

Ann-katrin Sahlqvist 6 timme sedan som svar till Västanfläkt

Säkert ett mörkertal också
1 person gillade det här.

Västanfläkt 6 timme sedan som svar till Ann-katrin Sahlqvist

Det är nog efter utredning av brandorsak. Det är en hög siffra. Jag trodde alltid att den främsta orsaken var kortslutningar och elfel m.m. När jag fick frågan gissade jag att 5% var anlagda. Kunde inte tro att 70% av brandkårens släckningsarbete härör från anlagd eld. Helt otroligt.
3 personer gillade det här.

Castaldo 7 timme sedan

Så dålig som den svenska skolan är kan man ju lika gärna elda upp den. Kul att Sverige ligger i toppen i något avseende.
11 personer gillade det här.

T0nyH 7 timme sedan

Det kanske bara är anmälningsbenägenheten som har ökat.
12 personer gillade det här.

Elbolaget 4 timme sedan som svar till T0nyH

Ja, men det är ju faktiskt exakt det han står och säger!

Citat: "Men vi har en bra incidentrapportering och låg tröskel för att anmäla, det kan bidra till de höga siffrorna."

Låg tröskel för att anmäla är ju givetvis synonymt med hög anmälningsbenägenhet.
2 personer gillade det här.

Nacka 7 timme sedan som svar till T0nyH

Elakt , hehe
1 person gillade det här.

britas 7 timme sedan

Kameror och skrämsellarm på varenda dagis och skola! Nu!
Sluta skylla på vantrivsel, kränkning av integriteten och "ingen fritidsgård".
De som har en fritidsgård bränner ner den också.
Ta fast buset och se till att de blir skadeståndssyldiga vid 18 års ålder.
Eller gör deras kloka "caring parents" det!!!!!!!!!!
9 personer gillade det här.

foxel 7 timme sedan

Och Sverige har överlägste flest journmalister som uppfostrats i sann DDR anda!
14 personer gillade det här.

britas 7 timme sedan som svar till foxel

Journalisthögskolan!
2 personer gillade det här.

KarlssonMikael 8 timme sedan

Världsmästare på skolbränder, silver i våldtäkter... Vad kommer härnest? Världsmästare i pedofili.

Ja, dessa Svenskar. Säger då det.
18 personer gillade det här.

Realisten70 5 timme sedan som svar till KarlssonMikael

Efter kamelälskarna så har vi rätt så många personer som älskar med allsköns djur.
Kanske vi tar brons där :D
2 personer gillade det här.

anders streifeldt 8 timme sedan

Och de värdelösa politikerna är dödstysta.
21 personer gillade det här.

Sam_the_Sham 8 timme sedan

Ett drag som MENA-invandrare och mordbrännare har gemensamt är lägre intelligens. Ökar andelen svagt begåvade individer i samhället så ökar även mordbränderna. Mycket svårt att göra något åt.
17 personer gillade det här.

anders streifeldt 7 timme sedan som svar till Sam_the_Sham

Läs "smart arab", baklänges.
10 personer gillade det här.

ddayperspective 8 timme sedan

Det är inte svårt att tänka sig att ingen kommer tala ur skägget innan ett tillräckligt antal skolelever faktiskt bränns inne - om ens då! Framförallt inte om eleverna råkat vara etniska svenskar! Ja så långt har det gått! Snacka om att inte ha förvaltat det kunskapskapital som en gång i tiden FANNS för myndighetspersoner, politiker och journalister... Med några ytterst få undantag, snart nära noll...
14 personer gillade det här.

Rune Berg 8 timme sedan

"Forskare kan inte ge någon förklaring" = invandrarrelaterat.
Då denna uppenbara förklaringsmodell är belagd med körförbud så blir det svårt, för att inte säga omöjligt att hitta andra modeller som fungerar. Därför kan man inte förklara. Skulle man ta bort skygglapparna skulle det helt plötsligt gå att förklara, men då går ju EXPO och journalistkåren i taket.
18 personer gillade det här.

Kuckuu 8 timme sedan

"Som svensk skäms man lite när man åker på internationella konferenser. Mina utländska kolleger förstår knappt vad vi sysslar med." Nej, de förstår inte. Det finns inget annat land, där sådan här förstörelse tillåts fortgå utan att det blir blir folkstorm.
I Sverige fortsätter politiker att tiga och tiga och tiga och folket betalar och betalar och betalar, miljarderna rullar....hur länge till? Har vi verkligen en bottenlös skattkista någonstans som aldrig sinar?
27 personer gillade det här.

pilsnerkorv 8 timme sedan som svar till Kuckuu

Skattkistan är bottenlös bara om det gäller mångkultur.
Det är skillnad på kultur och kultur förstår du.
Regeringen lovar ju runt 300 miljoner kronor extra till de kommuner som tar emot somaliska anhöriginvandrare. 300 mkr!
Vad är den svenska kulturen värd som jämförelse?
Riksantikvarieämbetets årliga anslag 2012: 5,5 mkr.
Det ska finansiera löner och åtgärder för fastigheter i hela Sverige.

Med andra ord: Det svenska kulturarvet värderas vara 54 gånger mindre värt än somaliepakten mellan M och MP.
Dessutom, hävdar kommunpolitikerna, 300 mkr är för LITE.

Detta apropå att världsarvet Visbys ringmur rasade i somras. Varken regeringen eller kommunen vill skjuta till några pengar för underhåll och återuppbyggande.
17 personer gillade det här.

KGFF 8 timme sedan

Jag läste denna artikel i Forskning och Framsteg, och förundrades av hur man lyckats skriva en artikel om skolbränder, och orsakerna till dessa, utan att med ett enda ord beröra invandringens roll i sammanhanget. Det torde vara uppenbart för alla, inklusive forskarna inom området, att ökningen av antalet skolbränder, och att Sverige ligger i topp, beror på den stora invandring som vi haft till Sverige under de senaste decennierna. I vanlig ordning kan man dock inte skriva detta. Alla problem som följer i invandringens spår måste till varje pris förtigas, så att inte svenska folket får för sig att ifrågasätta Sveriges extremt generösa invandringspolitik.
22 personer gillade det här.

Nemesisdivina 8 timme sedan som svar till KGFF

"Utanförskap" är nysvenska för invandrare...
8 personer gillade det här.

MattiasS 8 timme sedan

"Han leder ett projekt där mönstret är att det brinner i skolor i så kallade utsatta områden med utanförskap"

Well.. låt oss anta att de faktiskt är problemet, borde vi då inte försöka strypa problemet vid sin källa?
13 personer gillade det här.

nuvetvi 8 timme sedan

En skam för Sverige. Vad har vi för ledning som inte kan hejda? Får sitta kvar och väljs om?
Viktigare än att få slut på angreppen? Gillar inte folk sitt land och utbildning?

(Redigerad av kommentatorn 8 timme sedan)
8 personer gillade det här.


– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: