lördag 4 augusti 2012

"Glöm alla pensionslöften" | Sverige | SvD

"Glöm alla pensionslöften" | Sverige | SvD: ”Glöm alla pensionslöften”

Politikerna måste säga ”glöm alla pensionslöften”, men ingen politiker vågar yttra den sanningen i dag. Det säger styrelseproffset Caroline Sundewall, under ett seminarium i Båstad. Hon varnar samtidigt för "psykopater" i börsbolagen.

11 juli 2012 kl 11:12, uppdaterad: 12 juli 2012 kl 12:04

På onsdagsmorgonen höll Dagens Industri en börspanel med bland entreprenören Erik Paulsson, DI:s Henrik Mitelman och styrelseproffset Caroline Sundewall. Hon var den som bjöd på flest kritiksalvor.

Sundewall ifrågasatte bland annat EU:s strategi för att lösa den ekonomiska krisen. Hon utvecklade i en intervju med SvD Näringsliv efteråt.

– EU borde skapa en grupp som bara fokuserar på finansiella problemen, men man måste ha ett gäng som blickar framåt, som tittar på hur Europa ska bli konkurrenskraftigt och hur vi ska skapa sysselsättning. Det går inte att bara fokusera på problemen, säger hon.

Det är, enligt Sundewall, alldeles för lite diskussion om vad vi ska leva på om 10-20 år – framför allt i Sverige.

– Politiker måste säga ”glöm alla pensionslöften”, ingen politiker våga säga den sanningen i dag. De pensionslöften som finns kommer inte kunna infrias, men det finns ingen politiker som vill bli omvald som går ut och talar om den sanningen. Men det är lika bra att ställa in sig på att det blir tufft.

Caroline Sundewall, som bland annat sitter i styrelserna i Svolder, Södra, och tidigare Electrolux, varnar för bolag med ”lynniga ägare” när man ska sätta sig i en bolagsstyrelse.

– Psykopater finns det ett par av i bolagen i dag. Så det gäller att först kolla vad det är för typ av ägare, vad det är för styrelse och ordförande. Det är olika människotyper.

Med anledning av könsfördelningen i styrelserna anser hon att det är svårare att få kvinnor att tacka ja till uppdragen.

– Frågar du en kvinna tänker hon till mer, frågar du en man säger han: Ja, visst vad får jag i betalt?

Samtidigt gav Caroline Sundewall under morgonens seminarium en känga till näringsminister Annie Lööf, som i förra veckan ”röt till” mot börsbolagens ägare.

– Hon borde sköta sitt jobb i stället, jag förstår inte vad hon ska in i valberedningar att göra. Det här är inte en fråga för svenskt näringspolitik, säger hon, men verkar ändå anser att ett hot om kvotering verkar fungera.

– När Margareta Winbergs (dåvarande jämställdhetsminister) hot försvann var det många som slog sig till ro, och tänkte att man kan välja in sina kompisar i stället. Men hon gjorde i alla fall så att det började hända någonting.

3 blogginlägg
Twingly logo
3 blogginlägg länkar till den här artikeln
Semesterplaner smids
Gubben vid Rämen
Folket betalar priset för krisen
Kommunisternas blogg
Den största förskingringen i …
Rädda Sverige.nu

Eh?

ertomanse1
Fler kommentarer 88

Tipsa en vän om den här artikeln
Skriv ut
Anmäl
Större text

Mer i ämnet

Finanspamparnas Almedalen har börjat
Makteliten möts på centercourten
Rejält bråk i SJ:s styrelse

Carolina Neurath Reporter Näringsliv

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: