tisdag 28 augusti 2012

Över 12 tusen Grek-katoliker svälter" i byn Rableh: humanitära rätten åberopas

Fides Service - ASIEN / SYRIEN - Över 12 tusen troende "svälter" i byn Rableh: humanitära rätten åberopas: ASIEN / SYRIEN - Över 12 tusen troende "svälter" i byn Rableh: är humanitär rätt åberopas
rapporter e artikeln skriv ut utskriftsversion skriv ut favorit

Rableh (Agenzia Fides) - Över 12 tusen trogna grekisk-katoliker fångas i byn Rableh, väster om Qusayr, inom Homs. Livsmedel är knappa, de troende lever på "bröd och vatten", är medicin saknas att behandla sjuka och sårade. Detta är larmet upp av lokala källor för Fides som åberopar respekten för humanitär rätt, som bekräftar vad den internationella pressen rapporterar om situationen i Rableh.
mer än tio dagar byn Rableh är föremål för en strikt blockad av väpnade oppositionsgrupper , som omger den på alla sidor. En av ledarna för en lokal församling, BK, som begärde anonymitet av säkerhetsskäl, berättade Fides att för några dagar sedan tre unga män i byn dödades av krypskyttar: George Azar 20 år gammal, en annan 21 år gammal, Elias Tahch Semaan , 35 år gammal, gift och far till fyra barn.
Vissa företrädare för den populära initiativet till försoning "Mussalaha" kunde bära en liten belastning av humanitärt bistånd till byn. En företrädare för "Mussalaha" försäkrade trogna genom att hävda att "allt kommer att göras för att möjliggöra leverans av humanitärt bistånd."
var en vädjan av hans salighet patriarken Gregorios III Laham, synbart rörd till alla män av god vilja så att " Rableh sparas och alla andra byar påverkas i Syrien, och slutligen för fred skall uppnås i vårt älskade land. " Även det påvliga sändebudet i Syrien, Hans Exc. Mgr. Mario Zenari, uppmanade alla parter "till strikt efterlevnad av internationell humanitär rätt", påpekade att lösa krisen i Syrien beror först och främst på sina medborgare.
Fides Agency har lärt också att den grekisk-katolska klostret St James lemlästade i Qara, som för närvarande rymmer en gemenskap av 25 personer från nio länder och 20 flyktingar var under de senaste dagarna drabbats av bombningen av en helikopter som är avsedd att träffa några rebellgrupper. Inget offer, men olika delar av klostret, med anor från sjätte århundradet Ac, skadades. Superior av klostret tog mamma Agnes-Mariam de la Croix hennes röst som den lokala hierarkin, kräver ett slut på våldet och "att anta logik dialog och försoning." Lokala kristna ledare ber de stridande parterna att skona de områden där civila bor och skydda det kulturella och religiösa arvet i landet. (PA) (Agenzia Fides 22/08/2012)

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: