söndag 26 augusti 2012

Näringsidkare bakom mystisk ”Ja till somalier”-grupp på Facebook -

Näringsidkare bakom mystisk ”Ja till somalier”-grupp på Facebook - Daniel Stråle (till höger) är mannen bakom Facebook-gruppen "Ja till somalier i Foresrum". Han driver även ett företag som tjänar pengar på somalisk invandring.
Näringsidkare bakom mystisk ”Ja till somalier”-grupp på Facebook

FORSERUM. Vem är det egentligen som ligger bakom Facebook-gruppen ”Ja till somalier i Forserum” som hårdlanserades av SVT i veckan? Det visar sig att upphovsmannen är företaget MENASERVE, som tjänar pengar på den somaliska invandringen.

Det är i en bitvis komisk artikel på den ultranationalistiska sajten Nordfront som förhållandet mellan bolaget och Facebook-gruppen reds ut. När sajten ringde upp Nathalie Johansson, 17 år, som enligt SVT var initiativtagerska till grupppen, erkände hon direkt att en annan person är med och administrerar och koordinerar projektet.

– Du får tala med Daniel Stråle som också är administratör, sade hon.

Näringsidkaren Daniel Stråle är 42 år och driver en firma kallad MENASERVE. Företagets namn består av två sammanslagna engelska ord, MENA och SERVE, vars innebörd kan översättas till ”Att tjäna Mellanöstern och Nordafrika”.

”Företaget ämnar att erbjuda seminarier för skolor och föreningar för att informera om möten med andra kulturer”, står det bland annat i verksamhetsbeskrivningen hos Bolagsverket.

2012 lanserade MENASERVE seminariet ”kulturrummet”, en konsulttjänst som kostar 1 000 kr i timmen, exkl. moms och reseersättning. Men när sajten ringer upp Stråle förnekar han att han säljer tjänster för det aktuella priset.

– Gör jag? Nu vet jag inte om du läst på riktigt, säger Stråle.

Efter att ha konfronterats med sin egen prislista erkänner han dock att siffrorna stämmer. Hur skattebetalarna ska ha råd att betala för den höga somaliska invandringen har han dock inte några svar på.

– Jag är inte politiker, avslutar Daniel Stråle.

Regler: Håll god ton. Hotelser, publicering av personuppgifter, vulgära inlägg och irrelevanta utläggningar om t.ex. judar eller muslimer plockas bort. Inlägg får gärna vara kontroversiella men håll dig till ämnet och följ svensk lag

Inga kommentarer: