onsdag 22 augusti 2012

Konstnärer ratar Jamtli till stöd för Lars Vilks - Kultur | SVT.se

Konstnärer ratar Jamtli till stöd för Lars Vilks - Kultur | SVT.se: Konstnärer ratar Jamtli till stöd för Lars Vilks

Vägrar delta- Konstnären Marianne Lindberg De Geer drar sig ur en kommande utställning på kulturmuseet Jamtli, för att Lars Vilks har blivit portad.

Publicerad 22 augusti 2012 - 10:25 – Uppdaterad 22 augusti 2012 - 10:35
Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten

Dela via e-mail
Skriv ut

I måndags kunde Kulturnyheterna rapportera att konstnären Lars Vilks, känd bland annat för sitt omdiskuterade rondellhundsprojekt, blir portad från den kommande utställningen ”Udda och jämt” på Jamtli i Östersund.

Anledningen är att Vilks har beslutat sig för att tala på den antimuslimska organisationen SION:s möte i New York.
”Han har haft en vecka på sig att ta tillbaka sina uttalanden utan att göra det, och då är han inte välkommen här” sa Jamtlichefen Henrik Zipsane till SVT Mittnytt.

Nu reagerar flera konstnärer på Jamtlis beslut. Ola Åstrand och Marianne Lindberg De Geer hoppar av utställningen. I Expressen förklarar De Geer varför:

”Allting måste kunna undersökas i ett land som vill kalla sig en demokrati. Och religion är ett område som makten sedan urminnes tider lierat sig med när det passat och vice versa (...) Jag uppmanar mina medutställare på Jämtli att, som jag, lämna projektet 'Udda & Jämt'”, skriver hon.

Konstnären Ola Åstrands avhopp är ett svar på De Geers uppmaning. Till Länstidningen Östersund säger han att det handlar om solidaritet konstnärer emellan:

”Man måste vara solidarisk, det är en sådan utsatt yrkesgrupp, konstnärskåren ändå, vi blir behandlade lättvindigt och respektlöst. I det här fallet är det tyvärr så att om inte Lars Vilks får ställa ut med oss andra så tänker inte jag heller ställa ut”.


– skickat med Google Verktygsfält

1 kommentar:

En röst från underjorden sa...

Res er för Lars Vilks!

http://www.youtube.com/watch?v=8bh-raHrMJQ

AVE!