tisdag 15 mars 2011

Regionen söker omskärare - Nyheter P4 Sjuhärad | Sveriges Radio

Regionen söker omskärare - Nyheter P4 Sjuhärad | Sveriges Radio: "Regionen söker omskärare
Publicerat: kl 07:48, Nyheter P4 SjuhäradKommentera Dela

* Facebook
* Twitter
* Digg
* Delicious

Läkare på SÄS sa nej när Sveriges kommuner- och landsting för två år sedan rekommenderade landstingen att erbjuda omskärelse av pojkar. Men till hösten kommer ingreppet ändå att erbjudas. Just nu söker Västra Götalandsregionen läkare som kan utföra ingreppet.
Lars-Olof Rönnqvist, sjukvårdsdirektör: ”Ska göras på rätt sätt”Lars-Olof Rönnqvist, sjukvårdsdirektör: ”Ska göras på rätt sätt” (1:19)
Till hösten kommer Västra Götalandsregionen att kunna erbjuda omskärelse av icke medicinska skäl. Sveriges kommuner och landsting beslöt redan för två år sedan att rekommendera alla landsting att erbjuda omskärelse på pojkar. Men förslaget har väckt debatt och läkare på bland annat SÄS har sagt nej till att utföra den här typen av ingrepp. Därför upphandlar nu regionen dessa tjänster av privatläkare i regionen. Reporter Vedrana Sivac, P4 Sjuhärad Sveriges Radio. Publicerad 2011-03-15 Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Delicio.us Direktlänk till ljudet Bädda in ljudet Öppna i spelaren

Rekommendationen från Sveriges kommuner- och landsting för två år sedan, att alla landsting ska erbjuda omskärelse av pojkar av icke medicinska skäl, väckte debatt. Läkare på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås sa till exempel nej till att utföra ingreppet.

I höst kommer dock omskärelse att erbjudas, också i Västra Götaland. För att komma kring att vissa anställda läkare sagt nej tänker regionen nu köpa in tjänsten från privatläkare.

– När man gör ett sådant här ingrepp av icke medicinska skäl så finns det delar av läkarkåren som inte tycker att det är rätt, och då har vi löst det genom att gå ut och göra en upphandling bland privatläkare som kan göra det här, säger Lars-Olof Rönnqvist, sjukvårdsdirektör för Västra Götalandsregionen.

Särskilda regelverk styr när omskärelse ska ske, judiska pojkar ska omskäras inom en vecka medan muslimska pojkar kan vänta något längre.

– Det handlar kanske inte om efterfrågan i första hand. Det vi är måna om är att de här pojkarna ska tas omhand på ett medicinskt adevkvat sätt. Det har förekommit att omskärelser har gjorts under mindre ordnade former och då har pojkarna drabbats av komplikationer och det vill vi undvika, säger Lars-Olof Rönnqvist.

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: