lördag 12 mars 2011

Dödsskjutningen på Frankfurts flygplats: tyska utredare miss islamistiska motiv bakom Attack - Spiegel Online - Nyheter - International

Dödsskjutningen på Frankfurts flygplats: tyska utredare miss islamistiska motiv bakom Attack - Spiegel Online - Nyheter - International: "CrimeRSS

Relaterade artiklar, funktioner bakgrund och åsikter om detta ämne.

* Skriv ut
* E-Mail
* Feedback

03/03/2011

Dödsskjutningen på Frankfurts flygplats
Tyska utredare miss islamistiska motiv bakom Attack

Genom Matthias Gebauer och Yassin Musharbash

Bildgalleri: 9 foton
DPA

Tyska myndigheterna bedriver omfattande bevis för att gärningsmannen onsdagens attack på Frankfurts flygplats, som dödade två amerikanska flygare, hade kopplingar till islamistiska grupper i Tyskland. Det finns oro för att ytterligare attacker kan vara på gång.

Efter inledande utredningar har säkerhet myndigheterna i Tyskland att utreda om onsdagens skytte på Frankfurts flygplats var en riktad attack mot den amerikanska armén. De är också att undersöka om amerikanska soldater i Tyskland riskerar att ytterligare attacker.

Anzeige
SPIEGEL ONLINE har lärt sig av säkerhet källor som den 21-årige anfallaren tog på en buss som bar amerikanska soldater och öppnade eld med en pistol. Två amerikanska flygare dödades och två skadades i incidenten, som ägde rum på 3:20 lokal tid på onsdagen.

Första rapporterna om att det hade varit ett argument i bussen inte har bekräftats, menar myndigheterna. Tvärtom, resultatet av undersökningen hittills pekar på en riktad attack från angripare, som är från Kosovo och uppges ha arbetat på flygplatsen. Den tävlande sköt flera gånger, sade polisen. Den misstänkte greps av federal polis strax efter attacken och förhördes på onsdagskvällen.

Utredarna tror att pistolen fastnat efter första skotten avlossades, annars tävlande skulle ha sparken igen. Efter att polisen övermannade mannen på flygplatsen, hittade officerare en andra magasin med kulor på hans person, som mannen uppenbarligen inte hade kunnat använda som en följd av problem med vapnet.

Vapnet är för närvarande granskas av experter. Samt pistol, hade den misstänkte även en kniv på honom, som han använde för att attackera poliser som de försökte gripa honom. Han var snabbt avväpnad, dock.

Misstänkt kan ha fungerat på Frankfurts flygplats

På onsdagen Associated Press och nyheter nätverket CNN både identifierade angripare som en 21-årig man från Kosovo som kallas Arid U., med hänvisning till uppgifter från Kosovos inrikesminister, Bajram Rexhepi. Den misstänkte kommer enligt uppgift från staden Mitrovica i norra Kosovo och bodde i Frankfurt.

Enligt Arid U.: s familj i Mitrovica, var den unge mannen en praktiserande muslim. Hans morbror sade att Arid U. arbetade på flygplatsen i Frankfurt. Utredarna tror att han kan ha tidigare observerats amerikanska soldater som transporteras från flygplatsen till bekanta med armén rutiner.

SPIEGEL ONLINE har lärt sig från källor i tyska säkerhetsstyrkorna och från de amerikanska myndigheterna att det nu finns betydande bevis för sambandet mellan angriparen att islamistiska grupper i Tyskland. I USA finns det farhågor för att mannen skulle kunna vara en del av en terroristcell som nu kan planera ytterligare attacker mot amerikanska mål i Tyskland. Källor i Pentagon uttryckte stor oro över händelsen.

På torsdag morgon tog Tysklands federala riksåklagaren, landets högsta utredande myndighet över utredningen. Kontoret ansvarar för terroristattacker, vilket innebär att det inte längre något tvivel om att myndigheterna misstänker att en terrorist motiv bakom händelsen.

Misstänkta Facebook-sida

Tyska myndigheterna har hittat en profil på den sociala nätverkssajten Facebook som de tror kan tillhöra den påstådda gärningsmannen. På Facebook-sida, gör den unge mannen få försök att dölja sin islamistiska värderingar.

Som motto för hans Facebook-sida har Arid U. valt ett uttalande av den muslimska erövraren Khalid bin Al Walid, samtida med profeten Muhammed: '. May ögonen på de fega aldrig sover' Bland de webbplatser som mannen listor som hans favoriter är några som har tydliga islamistiska inslag, inklusive en som kallas 'Rule of Islam.' På hans Facebook 'vägg', har han kopplat till en jihadist slåss sång, och en av kommentarerna på en väns inlägg hänvisar till 'dessa eländiga kuffar (otrogna).' Den sista posten är daterad måndag kväll.

Även delar av islamistiska idéer tydligt kan identifieras på sidan, är inte allt innehåll relaterade till militant islam, det finns också inlägg som tyder på att han var en hängiven spelare av dataspel. Med tanke på det brott för vilket mannen påstods ansvarig, där personer sköts på nära håll, en utstationering verkar nästan ironiskt. I augusti 2010 slutförde ägaren av Facebook-sida tydligen en online-enkät om vilka vapen passade honom bäst. Svaret var M82 Barrett prickskyttegevär.

Tyska myndigheterna håller på att utvärdera den misstänktes sociala miljön och andra bevis, däribland Facebook-sida. Det är ännu inte bekräftat att sidan tillhör den misstänkte angriparen, men myndigheterna räknar med att den gör, enligt uppgifter som erhållits genom SPIEGEL ONLINE.

* 1
* | 2
* Nästa

* Del 1: tyska utredare miss islamistiska motiv bakom Attack
* Del 2: Attacker Tydligen ropade 'Allahu Akhbar'

Artikel ...

* Skriv ut
* E-Mail
* Feedback– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: