torsdag 17 mars 2011

Japansk reaktor ansågs livsfarlig – forskare slutade i protest 1975 - Fria Tider

Japansk reaktor ansågs livsfarlig – forskare slutade i protest 1975 - Fria Tider: "Japansk reaktor ansågs livsfarlig – forskare slutade i protest 1975
Publicerat 17 mars 2011 kl 08:39
Säkerheten på det japanska kärnkraftsverket Fukushima var hett omdebatterad redan när reaktortypen sattes i drift år 1975. Det avslöjar dokument som ABC News publicerar idag.


För 35 år sedan slutade kärnkraftsforskaren Dale G. Bridenbaugh och två av hans kollegor på företaget General Electric i protest. Skälet var att han låtit sig övertygas om att den reaktortyp som han och kollegorna jobbade med att ta fram, den så kallade Mark 1, var för osäker för att sättas i drift.

Enligt Bridenbaugh skulle reaktortypen inte klara av det starka trycket om en av reaktorerna förlorade sin kylförmåga, till exempel vid ett större strömavbrott i elnätet runt omkring kärnkraftverket. I värsta fall skulle värmeutvecklingen leda till en härdsmälta.

Idag utgörs fem av sex reaktorer på det jordbävningsdrabbade japanska kärnkraftverket Fukushima av Mark 1. Om Dale G Bridenbaugh får rätt i sin bedömning av säkerhetsproblemen återstår således att se.


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: