onsdag 8 december 2010

Moderater i blåsväder – använde ordet zigenare « Politiskt Inkorrekt

Moderater i blåsväder – använde ordet zigenare « Politiskt Inkorrekt: "Moderater i blåsväder – använde ordet zigenare

KORREKT Malmös i vissa kretsar närmast odugligförklarade kommunalråd, socialdemokraten Ilmar Reepalu, “rasar” nu mot att fyra moderata politiker i stadsdelsnämnden i en reservation använd det adekvata namnet zigenare för att beskriva det flitigt egendomsutjämnande folkslaget. Meningen var att Malmö stad skulle yttra sig över Maria Leissners och regeringens delegation för romska frågors kraftigt kritiserade utredning “Romers rätt – en strategi för romer i Sverige”, en utredning som vissa zigenare själva dömer ut som värdelös.

När så de moderata politikerna tyckte att det daltades lite väl mycket med ett i princip ointegrerbart folkslag skrev John Roslund och ytterligare tre moderater i Fosie stadsdelsnämnd – Krister Olsson, Gisela Rosén och Mohammad Mohammad – en reservation.

I den står det att det inte behövs särskilda strategier för just zigenare. Receptet för en lyckad integration innehåller i stället andra ingredienser: “Vi i den moderata gruppen i Fosie menar att man måste börja ställa krav på zigenarna (…) vi måste sluta dalta med denna folkgrupp.” En särbehandling riskerar att leda till, menar de fyra politikerna, att utanförskapet ökar ytterligare.

Det fick den minoritetskramande sossen Reepalu, vars politiska tillvaro i princip bygger på att Malmös invandrare röstar fram bidragsmjölkkossan sossarna i val efter val, att gå i taket.

Om detta skrivits av en sverigedemokrat hade jag förstått det. Jag är utomordentligt upprörd över den reservation som skrivits. Sverigedemokraternas reservation är hovsam i jämförelse.

På zigenarorganisationen Romska kulturcentret delar man Ilmar Reepalus uppfattning. VD Monica Caldaras säger:

De förnedrar oss genom att skriva att det borde ställas större krav. Det ställs alltid större krav på just romer.

Vilka dessa krav är beskrivs naturligtvis inte närmare i artikeln. Hon menar att man borde fokusera mer på zigenarnas brist på rättigheter, inte minst i Malmö.

Det finns exempelvis tusen romska barn i skolan men bara tre modersmålslärare.

Hur många av dessa barn som de facto går i skolan är heller inget som belyses. Monica Caldaras överväger nu att anmäla moderaterna för hets mot folkgrupp och menar att zigenare är ett skällsord och förbjudet att använda. Vem eller vilka som förbjudit användandet och var det finns lagfäst är inget som journalisten bryr sig om att fråga.

John Roslund säger att avsikten inte har varit att förolämpa någon och han tar Reepalus hojtande med ro.

Är det någon som varit på gränsen till rasistiska uttalanden, som mot judar, så är det Ilmar. Det här är väl hans chans till billiga poäng.

Skånskan
PrintFriendlyShare
8 december, 2010 | Category: Diskriminering, Inrikes, Politik

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: