torsdag 23 december 2010

Stoppa utvisningar av kristna irakier | Brännpunkt | SvD

Stoppa utvisningar av kristna irakier | Brännpunkt | SvD: "Stoppa utvisningar av kristna irakier

Publicerad: 22 december 2010, 17.10
2010-12-22 17:10:04

Regeringen skräper nu kravet på Migrationsverkets handläggare när det gäller kunskap kring religiösa minoriteter. Det bör innebära att utvisningar av kristna irakier stoppas omedelbart. Även ansvariga ministrar har ett ansvar att bättre förstå religiös identitet, skriver de kristdemokratiska riksdagsledamöterna Mikael Oscarsson och Robert Halef.

Vid det sista regeringssammanträdet före jul skärpte regeringen kravet på Migrationsverket om handläggarnas kunskap kring religiösa minoriteter.

Indirekt säger regeringen därmed att höstens utvisningar av kristna irakier kan ha skett utifrån otillräcklig religionskompetens på myndigheten.

Tobias Billström, men även statsminister Fredrik Reinfeldt, har nu ett stort ansvar att själva tillgodogöra sig den kunskap de kräver av Migrationsverket. Antydan att det i dag finns brister i religionskompetens på myndigheten måste även leda till totalstopp för utvisningar av kristna irakier.

Svenska folket firar nu jul, högtiden som firas till minne av att ”ett barn är fött på denna dag”. För några som bor i Sverige, denna snörika vinter, kretsar dock allt kring väntan på att få besked om de får stanna eller inte i det kalla Norden. En stor del av dessa medmänniskor kommer från Irak och är här i vårt land just för att de tror på budskapet i julsången ovan. De är kristna.

Förföljelserna mot kristna – och andra minoriteter – har pågått sedan 2003 i Irak, men idag har terroristerna en ny strategi: de använder al-Qaida-metoder.

För många svenskar tycks en situation där kristna är en förföljd minoritet vara svårbegriplig.

Uppenbart är att inte ens Migrationsverket förstår att dessa ”religiösa” medmänniskors identitet kan kosta dem livet. Tvärtom har det uttryckts från myndigheten att de som utvisas kan dölja att de är kristna när de återvänder. Denna syn på religiös identitet är hårresande!

Det är därför välkommet att alliansregeringen, efter påtryckningar från företrädare för vårt parti, nu fattat beslut om att religionskompetensen hos Migrationsverket ska öka. Handläggarna måste bli bättre på att ta reda på förhållandena för personer som tillhör religiösa minoriteter och som sökt asyl i Sverige.

Vi menar att detta även måste gälla de som konverterat och fått en kristen tro i Sverige. Dessvärre har vi hört hur handläggare använt, rent ut sagt, bisarra metoder för att fastställa om någon ”verkligen” blivit kristen – om de ens tagit hänsyn till det i asylprocessen.

Särskilt allvarligt är det naturligtvis om Sverige, som världens kanske mest sekulariserade land, inte förmår att i en tolerant attityd tillägna sig det faktum att för många är den kristna tron och tillhörigheten (eller en annan livssyn) synonymt med den personens djupaste identitet.

Här tycks det oss som om även migrationsminister Tobias Billström behöver en lektion. Men vad allvarligare är – även vår statsminister Fredrik Reinfeldt. I sitt jultal nyligen liknande statsministern människors religiösa tillhörighet vid en ”kavaj”, det vill säga något yttre man kan ta av och på efter behag. Därmed avslöjar statsministern en både okunnig och arrogant inställning till medborgare och medmänniskor med en religiös identitet.

Det är inte heller omöjligt att denna svenska, sekulariserade och lite nedlåtande attityd, inom migrationspolitikens område, lett till att irakiska kristna och andra minoriteter skickats tillbaka till ett land där de nu riskerar att utsättas för våld och övergrepp eller åter tvingas till flykt.

Vi välkomnar som sagt regeringens beslut, men önskar se förståelsen av människors tro och identitet öka på bredare front.

I ljuset av regeringens beslut, måste vi också få påminna om att på många håll i Irak är situationen just nu ohållbar för kristna. Det är inte som Migrationsverket skriver i sin landprofil för Irak (daterad 11/10 2010) att kristna ledare ”gör gällande” att kristna mördas och hotas. Det sker i verkligheten.

al-Qaidas gruppering i Irak har under hösten utropat kristna som fritt villebråd. Gruppen började sedan sin nya kampanj med ett blodigt attentat i en kyrka. Mitt under kvällsmässan i den katolska katedralen i centrala Bagdad stormade ett 10-tal attentatsmän in. När deras illdåd var fullbordat hade 46 personer i kyrkan och sju poliser och soldater mördats. Ett 50-tal kyrkobesökare överlevde, varav många var svårt skadade. Fem av attentatsmän dödades.

Över en halv miljon kristna har tvingast fly undan våldet i Irak. Majoriteten befinner sig i grannländer som Syrien och Jordanien, men även i flyktinglägren drabbas de kristna svårt. Många gånger tvingas de svenskutvisade irakierna åter att fly. I den turkiska tidningen Millijet kan man läsa att bara under en vecka sökte 150 kristna irakier skydd där.

Under de senaste två månaderna beräknas 70–80 kristna ha mördats i Irak.

I slutet av hösten meddelade Europadomstolen – efter omfattande överklaganden till domstolen – att Sverige måste upphöra med utvisningen av kristna irakier. Även FN:s flyktingorgan UNHCR har riktat kritik mot Sverige. Utvisningen av ett stort antal irakier inhiberades i avvaktan på att domstolen undersöker hur osäkert det är för de kristna irakierna att återvända.

Men under förra veckan återupptogs avvisningarna då ett plan med irakier – däribland kristna – lyfte från Arlanda. Vi hoppas nu slippa se detta ske igen, innan det nya kompetenskravet hos Migrationsverket implementerats.

Simon Wiesenthal Center har i ett uttalande jämfört situationen för den kristna minoriteten i Irak med situationen för judarna i Europa på 30-talet. Det vilar nu ett tungt ansvar på statsministern och flera andra av de moderata ministrarna att utifrån krav på ökad religionskompetens – och ett tidigare löfte om att religionsfriheten ska ges högre prioritet i svensk utrikespolitik – inse allvaret och möjligheterna i dagens situation.

Migrationsminister Tobias Billström (M) måste arbeta för att detta – att tillhöra en förföljd religiös minoritet – blir ett tydligare skäl för att få stanna i Sverige.

Utrikesminister Carl Bildt (M) måste, i samarbete med andra utrikesministrar och det internationella samfundet, sätta press på Iraks styrelsemakter om skyldigheten att skydda sin egen befolkning.

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) måste slutligen bidra till att Sverige genom sitt bistånd går i bräschen för att kristna och andra minoriteter inte ska utplånas helt från Irak. Här ligger inte minst ett stort ansvar att bidra till religionsdialog.

MIKAEL OSCARSSON (KD)

ROBERT HALEF (KD)

riksdagsledamöter

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: