torsdag 30 december 2010

*UPPDATERAD II* Namnen på de fem misstänkta terroristerna « Politiskt Inkorrekt

*UPPDATERAD II* Namnen på de fem misstänkta terroristerna « Politiskt Inkorrekt: "*UPPDATERAD II* Namnen på de fem misstänkta terroristerna

DANMARK Fem personer greps i går för förberedelse till terroristbrott i Danmark. Fyra av dem är bosatta i Sverige och tre är dessutom svenska medborgare. Avsikten ska ha varit att döda så många som möjligt. En terrorexpert ser den öppna gränsen mot Sverige, och det faktum att ämnet är tabu på vår sida, som ett problem. Enligt Säpo har de gripna inga kända kopplingar till terrorattacken i centrala Stockholm den 11 december. Aftonbladet gör nu sitt bästa för att radera alla spår efter snyftartiklar med en av de gripna i huvudrollen.

“Ett allvarligt terrorbrott i Danmark har kunnat avvärjas genom ett effektivt och nära samarbete mellan PET och Säkerhetspolisen”, säger Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen i Sverige.

Utöver aktiviteterna i Danmark ska personerna även vara inblandade i en pågående förundersökning i Sverige som även den avser misstanke om förberedelse till terroristbrott. Enligt uppgift ska de gripna ha planerat en terrorattack nu i dagarna mot Jyllands-Posten och Politikens lokaler i Köpenhamn. Gripandet är resultatet av ett nära samarbete mellan svenska Säpo och danska motsvarigheten PET. De ska tillsammans ha rest till Danmark under natten mot onsdagen i en Toyota Avensis de hyrt på Statoil i Kista, en mångkulturell stadsdel i de nordvästra utkanterna av Stockholm. I bilen fanns det en maskinpistol med ljuddämpare och 36 patroner samt en 9mm pistol med 36 patroner.
De fyra som greps i Danmark

* Mounir Dhahri, 44-årig tunisisk medborgare,
* Omar Abdalla Aboelazm, 30-årig libanes med svensk medborgarskap
* A Salman, 26-årig irakisk asylsökare i Danmark.
* Munir Awad, 29-årig libanes med svenskt medborgarskap.

Häktningsförhandlingar under dagen i Danmark mot de tre med svenskt medborgarskap medan den 26-årige Salman har släppts igen. Han var den som upplät lägenheten åt de tre andra.
Om Munir Awad

Hans fd unga fästmö är numera niqab-täckta Safia Benaouda, 20 år, och tillsammans har den nu tvåårig son (Muhammed). Safias mamma är Helena Benaouda, konveriten som basar för Södermalms stora moské.

Munir greps tillsammans med Safia och den ökända s k “Kuba-svensken” Mehdi Ghezali Pakistan i augusti 2009 på väg till Lahore och islamistiska grupperingar. De nekade blint och satt fängslade i sex veckor och mamma Benaouda grät ut i media.

Två år tidigare när Safia var 17 år och höggravid var paret i Somalia på “semester” då de först varit i Dubai men blev besvikna över hur kommersialiserat allting var. De greps av kenyanska trupper i samband med att Kenya invaderade Somalia med understöd av USA, som dessutom förhörde dem, misstänkta för terrorism.

Från resan i Somalia

Paret släppes sedermera och även då grät mamma Benaouda ut i media. Det kan tilläggas att Safia på den tiden var en söt tonåring men efter umgänget med Munir åkte niqaben på under Pakistan-resan.
Gripen i Sverige

Sahbi Ben Mohamed Zalouti, född 19730521, mantalsskriven i Järfälla. Tunisier med svenskt medborgarskap.

Han greps förra året i augusti i Pakistan och satt fängslad där en tid. Gudmundsson skrev om det då. Därefter grät Sahbi ut i media. På hans Facebook finns bifogad teckning.

Häktningsförhandling idag i Attunda tingsrätt.

Samtliga är misstänkta för förberedelse till terrordåd.
Danska Ritzau rapporterar

A Salman, 26-åringen som släppts, och hans familj har uppehållit sig i Greve sedan åtta år men ingen talar danska eller har någon kontakt med det omgivande samhället. -De såg ut som talibaner, säger en granne.

Alla i familjen beskrivs som “ultrareligiösa”. Männen har långt hår och stora skägg och går klädda i vita särkar. Man avhöll man sig från arbete och samtidigt hade man ockuperat husets tvättstuga som bönerum.

Nordjyske

Bild på Salmans bror, så ni får en uppfattning om hur de ser ut

Aftonbladet raderar spår

Aftonbladet försöker nu radera alla spår efter snyftartiklar man publicerat med Zalouti. En av dessa återfinns dock i Googles cache från 13 oktober 2009:

Svensken Sahbi Zalouti, 36, sitter frihetsberövad i Pakistan sedan augusti. Han har suttit av sitt tio dagar långa fängelsestraff men släpps inte fri. – I morgon ska du få åka hem, säger de varje dag, men jag väntar och väntar, säger han till Aftonbladet från fängelset.

Säpo-rapporten

De gripna med svensk anknytning är välkända och ska ingå i rapporten om 200 extrema islamister som Säpo delgav regeringen härförleden. Läs vår kollega Reinhards förträffliga analys av rapporten
Presskonferensen

Den danska och svenska säkerhetspolisen höll gemensam presskonferens vid kl 17:

– Vi fick kännedom om att personer i Sverige planerade terrorbrott i Danmark. Vi har känt till det i flera månader. – De här personerna är kända av polisen i Sverige. Vi tog kontakt med våra danska kollegor. Vi har haft personerna under intensiv bevakning. Vi har hela tiden arbetat under teorin att de skulle åka från Stockholm till Köpenhamn vilket de gjorde i går, säger Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen i Sverige.

Terrorexpert: Den öppna gränsen mot Sverige ett problem – ämnet tabu

Den internationella terrorexperten Lorenzo Vidino i danska Politiken:

Han peger samtidig på, at sagen viser, at det danske terrorberedskab har en slags blødt punkt i den åbne grænse til Sverige få kilometer væk. »Det er en tendens, at vi ser en svensk-dansk forbindelse, hvor grupper arbejder over grænsen til det sydlige Sverige. Og selvfølgelig arbejder Svenske Säpo og PET sammen, men geografien giver altså problemer«, siger Lorenzo Vidino. »Jeg vil ikke sige at Sverige at det svage led, men der er ingen tvivl om at Danmark har været mere proaktiv. Danskerne er bedre på to punkter«, siger han. »Dels har PET opfattet terrorisme som et problem længere end svenske Säpo, dels er der samfundskonteksten, hvor det danske samfund og politikere har debateret radikalisering og så videre meget – nogle vil sige for meget. I Sverige er det mere et tabu, selv om det er ved at ændre sig«, siger eksperten.

Gammelmedia förnekar sig inte

Aftonbladet skriver i kväll under rubriken “Terrorsvenskarna” att Sverige satts på terrorkartan. Man frågar sig varför det blivit så att en massa “svenskar” plötsligt springer omkring och smider terrorplaner på att döda en massa oskyldiga människor?

SvD
Politiken
Jyllands-Posten
DR
Expressen
Aftonbladet
SVT
CNN
BBC
SKY

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: