torsdag 9 december 2010

Utställning stoppad | Kulturnyheter | SvD

Utställning stoppad | Kulturnyheter | SvD: "Utställning stoppad

Publicerad: 6 november 2010, 14.06
2010-11-06 14:06:06

JO-KRITIK. Utställningen Middag med Pol Pot, om hur radikala svenskar för 30 år sedan gav stöd åt regimen bakom ett folkmord, stoppas omedelbart. Enligt JO får en myndighet inte peka ut individer som avskräckande exempel.

* Läs vidare
* Textstorlek: Normal text Större text Störst text
* Skriv ut
* Blogglänkar (2 st)Nu är Sverigeturnén i fara för den omdebatterade utställningen Middag med Pol Pot, som har producerats av den statliga myndigheten Forum för levande historia. Utställningen blev ifjol JO-anmäld när den öppnades i Stockholm, och nu riktar JO allvarlig kritik mot att den pekar ut flera nu levande personer som avskräckande exempel.

Middag med Pol Pot befinner sig just nu på Östergötlands museum, där man efter JO-beslutet stängde utställningen i‑fredags.

–Kritiken är så allvarlig att utställningen inte öppnar förrän den är omarbetad, säger museichefen Maria Jansén.

Tanken har varit att hela Sverige ska få se utställningen som handlar om hur ideologisk övertygelse, grupptryck och tidsanda kan bli till skygglappar som gör det svårare att se sanningen. Utställningen berättar om hur Röda khmererna tog makten i Kambodja 1975. Ledaren Pol Pot ville skapa ett kommunistiskt idealland, och tvingade miljontals människor att lämna sina hem för arbetsläger. Snart inleddes avrättningar och förföljelse av intellektuella och högutbildade, men isoleringen av landet gjorde det svårt för omvärlden att se vad som hände.

Utställningen visar också hur aningslöst en grupp vänsterintellektuella reste till Kambodja (dåvarande Kampuchea) 1978 och bland annat åt middag med diktatorn. Med på resan var Gunnar Bergström som i samarbete med Forum för levande historia återvände till Kambodja 30 år senare för att genom bilder till utställningen ge sitt vittnesmål om då och nu.

–Det har varit mitt sätt att göra en tydlig avbön, säger han.

Andra deltagare, Jan Myrdal med flera, figurerar dock ofrivilligt i utställningen, där de enligt JO förlöjligas. JO skriver också att Forum för levande historia genom ”utställningen i dess helhet” utsätter enskilda individer för en ”integritetskränkning”.

JO påpekar att ”det allmänna ska respektera den enskilda människans frihet och värdighet”. Man kritiserar Forum för levande historia för att sakna insikt om de rättsliga begränsningar i yttrandefrihet som gäller för en myndighet, att de felaktigt ser sin roll som journalistens eller forskarens.

–Vi måste nu överväga konsekvenserna för den fortsatta verksamheten, säger Johan Perwe, presschef vid Forum för levande historia.

Imorgon bitti sätter sig myndigheten i krismöte. Senare blir det ett ärende förkulturdepartementet.

–Vi kommer att föra en dialog med Forum för levande historia, säger departementsrådet Leif Grundberg.

Anmälaren Hedvig Ekerwald menar att hon genom JO:s beslut har fått upprättelse.

–Men nu förväntar jag mig att utställningen också läggs ned, säger hon.

Gunnar Bergström håller inte med.

–Jag tycker det var fel att museet fejkade en film om hur vi sätter på oss Mao-glasögon och att fabricera en illustration om hur vi äter middag med Pol Pot. Men det är allvarligt att hela utställningen ifrågasätts, säger han.

Gunnar Bergström menar att de som var med på bjudresan senare deltog i tv och tidningar och därmed var offentliga personer som även i efterhand måste kunna kritiseras.

–På samma vis måste väl en kritisk utställning om hur vissa svenskar stödde Nazityskland ha kunnat göras? frågar han sig.

Johan Hellekant

Johan Hellekant

08-13 51 23

johan.hellekant@s

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: