fredag 10 december 2010

Antisemitismen ökar bland unga | Inrikes | SvD

Antisemitismen ökar bland unga | Inrikes | SvD: "I morgon marscherar högerextremister återigen på Salems gator. Målet är en busshållplats, där en 17-åring mördades för snart tio år sedan.

Historiskt sett har högerextrema rörelser varit som starkast under lågkonjunkturer. Den teorin fick ett avbräck 2006, då Nationaldemokraterna, vit maktrörelsens starkaste parlamentariska gren, gick framåt trots att Sverige var på toppen av en högkonjunktur.

–Det kan handla om att det nu är en tid av stora samhällsomvandlingar, att det sociala landskapet ändras. Grupper i samhället förlorar sina tidigare positioner. Och om de etablerade partierna framstår som ideologilösa eller inte förmår skapa en framtidsvision, då uppstår ett utrymme, säger Heléne Lööw, historiker och expert på nazism.


Nyligen kom Forum för levande historias rapport ”Den mångtydiga intoleransen” där över 4500 gymnasieelever fått svara på frågor om sin attityd mot utsatta minoriteter. Den visar att grogrunden för högerextremism är fortsatt stark i Sverige.

Toleransen mot homosexuella är den högsta av de mätta grupperna, och toleransen har också ökat sedan den senaste undersökningen genomfördes 2003. Attityderna mot romer och muslimer har inte ändrats och runt 40 procent har en negativ uppfattning av romer respektive muslimer och runt 10 procent av alla svarande har en mycket negativ uppfattning av de båda minoriteterna. Däremot går det att säkerställa att attityden mot judar har försämrats och att antisemitismen har ökat: drygt 25 procent av alla svarande har en negativ uppfattning av judar och cirka fem procent en mycket negativ uppfattning.

–Liknande undersökningar brukar år efter år komma fram till samma resultat: att runt 5 procent av befolkningen har åsikter om olika folkgrupper som gör dem mottagliga till högerextrema ideal, säger Heléne Lööw.


Ändå krymper nu vit maktrörelsen. Sedan starten har Salemmarschen varit en indikator på hur många som är engagerade i högerextrema kretsar.

2003 marscherade 2000 personer i Salem, trots att Nationalsocialistisk front uteblev då de inte fick marschera i uniformer.

Förra året marscherade bara 600 personer.

Och samtidigt som Sverigedemokraterna fick mer än dubbelt så många riksdagsröster i år jämfört med 2006 röstade bara strax över 1100 personer på Nationaldemokraterna i år, en tredjedel jämfört med valet innan. Svenskarnas parti fick bara hälften så många röster som föregångaren Nationalsocialistisk front.

Trots det behöll Nationaldemokraterna ändå sina kommunala mandat i Södertälje och Nykvarn.

–Partiledningen försöker ständigt koncentrera makten vilket gör att Nationaldemokraterna har väldigt svårt att växa, säger Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo.

”Det är inte lika inne för skolungdomar att vara nationella” skriver Nationaldemokraterna själva i sin valanalys. Partiet noterar också att även deras främsta motståndare, den autonoma vänstern, har minskat i antal och drar slutsatsen att ”samhället har blivit mer splittrat, ungdomarna mindre offervilliga”.


En viktig förklaring till tillbakagången är också att vit maktrörelsen är splittrad och drabbad av ständiga konflikter.

–Det innebär att kraft och energi vänds inåt, inte utåt, säger Heléne Lööw.

Men mycket tyder på att försök nu görs för att återigen sluta leden, och Salemmarschen är en viktig enande högtid. Ett tiotal bussar är abonnerade för att ta aktivister från hela södra och mellersta Sverige till Salem på lördag.


SvD har via ett webbformulär frågat arrangören, Salemfonden, om årets marsch. Men personerna bakom vill inte svara.

”Eftersom vi kontinuerligt baktalas av er representanter för den etablerade median, samt det blod ni bär på era händer för ert ansvar för svenskfientligheten och hetsjakten mot mångkulturkritiker, så är vi sparsamma med kommentarer till just er”, skriver de i ett svar.

Förra året samlades endast ett femtiotal motdemonstranter i Salem, främst för att marschen krockade med klimattoppmötet i Köpenhamn. Inte heller i år ser polisen tecken på några större oroligheter.

Samtidigt uppmanar den autonoma rörelsen till aktion mot Salemmarschen på en av sina webbsidor. Parollen är ”Reclaim the tracks” och målet är att stoppa det pendeltåg med högerextremister som kommer in på Rönninge station.

–Men vi har en tillräckligt stor kommendering för att klara de uppgifter som kan uppstå. Jag tror att vi kommer att klara det här bra, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

Upp
Vad tänker du göra under Salemmarschen?

Foto: Tomas Oneborg

Tobias Svensson, 17 år, student, Salem:

– Man sitter oftast inomhus, men är nyfiken på vad som händer och går ut och kollar vad folk gör. Men är man ute blir man hemskickad av polisen. Jag har blivit det. Det är även trist för att de stänger ned allting i Salem och man kan inte komma någonstans. Det är mycket diskussioner i skolan om Sverigedemokraterna. De fick ganska många röster i vårt skolval, jag tror det var 17 procent, vilket är oroande.

Jim Ericsson, 17 år, student, Salem:

– Det känns onödigt att gå ut den dagen. Men det har lugnat sig de senaste åren.

Michel Aphrime, 17 år, student, Fittja:

– Mina föräldrar har varnat mig för att vara i Salem den ­dagen.

Upp

Foto: Tomas Oneborg

Maria Erlinghult, 17 år, student, Salem:

– Vissa vi känner är med där bara för att slåss, men förra året var det jättelugnt här. I vårt skolval var det en hel del som röstade på SD. Men många skämtar om hur de röstade så man vet egentligen inte hur många.

Linnea Johansson, 17 år, student, Salem:

– Förut vågade man inte gå ut ur huset den dagen, men nu är det mer stillastående demonstrationer så då kan man vara ute och titta. Lärarna på skolan brukar tala om att de är emot högerextrema åsikter och de flesta eleverna håller med.

Upp

Amie Touray, 16 år, student, Salem:

– Jag brukar gå hem till en kompis innan det börjar, för jag som mörk vill inte vara ute då. Jag brukar se på nyheterna och om det är något som hänt tittar man ut genom fönstret. Jag vill att demonstrationen ska ta slut, det blir tröttsamt att sitta inne.

Upp

Michel Aphrime, 17 år, student, Fittja:

– Mina föräldrar har varnat mig för att vara i Salem den ­dagen.

Mattias Magnusson

072-200 93 93

mattias.magnusson@svd.se
Tipsa och dela

*
*
*
*

Vad är det här?
Fakta

Vad gäller saken?

På väg hem från en fest i Salem den 9 december 2000 misshandlades en 17-årig pojke svårt av ett ungdomsgäng. Liggande i ett dike knivhöggs han sedan till döds.
Pojken hade rört sig i högerextrema kretsar och jämfördes snart med Horst Wessel, skjuten av en kommunist 1930 och upphöjd till martyr av Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels.

Nästföljande lördag samlades stora delar av den svenska vit maktrörelsen i en manifestation som sedan blev en årlig sammankomst och en av Europas största nazistmarscher.


Info 14/Fria Nationalister
Info 14 kallar sig ett ”oberoende patriotiskt nyhetsmedium”, och stödjer både parlamentarisk och utomparlamentarisk politisk kamp. Styr det löst sammansatta nätverket Fria nationalister. Ledaren för Info 14, Robert Vesterlund, tog initiativ till den första Salemmarschen. Vesterlund har dömts för en lång rad grova brott, och misstänktes 1999 för att ha anstiftat mordet på syndikalisten Björn Söderberg, men åtalades inte.

Nationaldemokraterna
Bildas 2001 sedan Anders Steen och Tor Paulsson uteslutits ur SD. Har två kommunala mandat i Södertälje och ett i Nykvarn. Tidningen Nationell Idag får statligt presstöd. 2003 attackerade partiets ungdomsförbund Prideparaden i Stockholm och misshandlade paradens pressekreterare.

Svenskarnas parti
Nationalsocialistisk front, NSF, försvagades efter polismorden i Malexander där två av de tre inblandade var partianslutna. NSF bytte namn till Folkfronten och sen Svenskarnas parti. Nationalsocialism och rashygien i skolan har rensats ur partiprogrammet. Partiledaren Daniel Höglund är invald i Grästorps kommunfullmäktige.

Svenska motståndsrörelsen
Är en militant öppet nazistisk organisation. Målet är att Norden genom väpnad kamp ska enas och bli en nationalsocialistisk republik. Leds av Klas Lund som dömts för bland annat dråp, grovt rån, misshandel och vapenbrott.
Källa: Expo


Läs mer

* Så tycker gymnasieungdomarna

Inrikes | Mest lästa

* Nobelprisen utdelade
* Svenskmake kan släppas mot borgen
* Antisemitismen ökar bland unga
* De tar plats vid honnörsbordet
* Ingen färdtjänst i jul för 91-åring
* Nykterist omhändertogs för fylleri
* Arklöv kan få straffet tidsb

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: